自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

只能感歎不能多事 無證據虐兒
講開網上好多虐待動物既post d人留言都係鬧個賤人 同情動物好正常留言
但有貓義工話番d人唔好只係留言 實質去幫動物做野 連感歎都唔比
有時好心好易比人話番轉頭

伯爵府

回覆樓主:

人係唔應該俾人”扔”,幾火都好
最得人驚係喺街都控制唔到自己,返到屋企又控制唔到自己會點?

男爵府

啲人講極都唔明。
你老公,返左成日工好攰,因為你好煩搞到佢失控摑你一巴得唔得?
你仲要係全無反抗能力的。

skyyyjun    發表於 19-6-2 10:55

水晶宮

iamlazy 發表於 19-6-2 08:49
如果當時真係咁嚴重,係咪喝止加報警?你講到係掉落架bb 車到

佢話當時呆咗
呆完發現人已經走咗

大宅

sako 發表於 19-6-2 10:43
啲人講極都唔明。
你老公,返左成日工好攰,因為你好煩搞到佢失控摑你一巴得唔得?
你仲要係全無反抗能力的 ...

笑左,呢個比喻好正啊!

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

雖然人人話小事丶正常,係,發脾氣人人會

自己發自己脾氣無人理你,但發洩在別人身上,難道無錯?仲要對象是一個幼兒。

講真,以前我都試過,但事後回想,係錯㗎! 咁樣好傷感情!

如果湊仔湊到情緒失控,真係會一不離二,不會只是發生一次!

樓主只是提出嗰位媽媽的錯誤,咁都唔啱

侯爵府

回覆樓主:

我都唔覺樓主公審喎,佢批評緊一個佢唔認同嘅不當行為啫,而且大家都唔知係邊個,實際幾點發生,唔通咁多人響果度都做咗同一個行為自己對號入座?(講笑 ) 就事件,位媽媽當時真係跳制唔啱噃,理得佢前后左右忍咗幾耐,錯就係錯,之不過如果背後有原因,大家會諒解寬恕咁解。點解要忙住為位媽媽找藉口,樓主又冇話要追究啲乜。只係講呢個行為係唔好,都比人追住話,唔通好多人放低自己小朋友都用掉嘅?

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 19-6-2 12:02
雖然人人話小事丶正常,係,發脾氣人人會

自己發自己脾氣無人理你,但發洩在別人身上,難道無錯?仲要對象 ...

珍珠宮

sherrychim 發表於 19-6-1 22:48
受唔到做阿媽既壓力一係去睇醫生一係唔好生,做著呢啲人既仔女真係慘。
...

你見到佢既时間有几耐?定你跟踪佢?見左冇耐就judge人,對人地好唔公平

妄下斷語好簡單

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

你睇到果幾分鐘覺得小朋友乖,唔等於小朋友平時一定都好乖喎

如果平日有支援,相信媽媽唔會咁燥啦,而家啲人咩都要上網開post,乜都話係家教問題,做家長真係好大壓力喎
請勿打招呼~

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

pochario 發表於 19-6-2 12:08
我都唔覺樓主公審喎,佢批評緊一個佢唔認同嘅不當行為啫,而且大家都唔知係邊個,實際幾點發生,唔通咁多人 ...

每種生物都有情緒的,做人要有同理心
請勿打招呼~

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樓主第一個帖講既野都好溫和啫,無咩野呀,講得好岩,湊得辛苦,或者有其他煩事,都唔應該咁做呀,咁講有咩問題

別墅

我認同你喔,我系荃灣都見過個媽媽甘對小朋友都系兩歲到,我諗緊會吾會系同樓主見既系同一個媽媽,我帶個仔睇醫生,個媽媽都系同個仔睇醫生,佢地系門口等緊,佢個仔開門想入黎,個媽好惡扯個仔出去,系址住個小朋友一隻出去,之後小朋友坐響地下喊,個呀媽又大大力甘抱趕起佢扔了落bb車,我都嚇到呆左,從未系街見過甘既情況,媽媽語言都有點粗暴,有人出聲叫,但媽媽無理。

珊瑚宮

SullytheMonster 發表於 19-6-2 10:29
人係唔應該俾人”扔”,幾火都好
最得人驚係喺街都控制唔到自己,返到屋企又控制唔到自己會點?
...

同意

子爵府

易易然走去陌生人面前問需唔需要幫手......

如果樂於幫助別人, 我會閒時做義工, 醫院的舒緩治療部都需要義工,

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 19-6-2 08:46
有時候,路人甲乙丙丁唔好做咁多厚多士,社會上已經唔會存在咁多壓力,負能量。

Hk地,幼兒連坐部bb車都會 ...

同意。樓主仲話後悔拍片wor,係咪要加添做人壓力先開心。

咁鍾意事無大小都公審,係咪想seek attention 帶光環?

珊瑚宮

peru 發表於 19-6-2 12:24
易易然走去陌生人面前問需唔需要幫手......

如果樂於幫助別人, 我會閒時做義工, 醫院的舒緩 ...

兩樣都無問題,正如有位長者行行下,見佢摸住個肚,咁上前問,有咩問題,其實做得義工多,更加會有咁既動力去做啦

珊瑚宮

choco_soup 發表於 19-6-2 12:25
同意。樓主仲話後悔拍片wor,係咪要加添做人壓力先開心。

咁鍾意事無大小都公審,係咪想seek attention ...

如果無影相,無拍片,第一個帖係無咩問題,唔算公審,可能之後有人串佢,串串下開始唔多理性啦,其實我未睇晒樓主d回應

珊瑚宮

pochario 發表於 19-6-2 12:08
我都唔覺樓主公審喎,佢批評緊一個佢唔認同嘅不當行為啫,而且大家都唔知係邊個,實際幾點發生,唔通咁多人 ...

同意

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

無論幾辛苦,都唔應該搵小朋友出氣,鬧已經夠差,出手就肯定情緒有問題。
做媽媽係要不斷提升自己EQ、AQ,盡量叫自己唔好出口出手。

首頁

尾頁

跳至