少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

harlock 發表於 19-6-12 03:20
真係?咁我叫個仔改玩大陸games好過

我又不認同,他沉迷的其中一個便是大陸騰信的"絕地求生", 是狙擊遊戲。而且國家也出面壓制一款叫" 皇者榮耀" 的,大陸好多人沉迷及用錢買武器,所以大陸的遊戲同是影響大。

複式洋房

eddie118c 發表於 19-6-2 01:37
兒子今年中一,近月沉迷網路遊戲已到瘋狂地步。已連續三個星期五由晚飯後七時半一直在客廳玩到明早九時才睡 ...
我仔都有這情況, 最終硬唔比佢玩電腦幾個星期, 回復正常。

別墅

sillydad 發表於 19-6-19 06:41
我仔都有這情況, 最終硬唔比佢玩電腦幾個星期, 回復正常。
初期我個仔都可以,但到中一反抗非常大,所以最好是從小學培養他有興趣的運動,我們做得不足。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

中學生活唔開心? 閒日佢可以控制打機時間? 社工/ 學校幫唔幫到你地?

別墅

lojo11 發表於 19-6-19 08:29
中學生活唔開心? 閒日佢可以控制打機時間? 社工/ 學校幫唔幫到你地?

他中學家課唔多,班上有朋友,但交情不及小學友好的,在校無表現過唔開心,學校社工已跟進過,見過他兩次。但表示他不太願意表達,好難知他內心所想的,而且在校能接觸他的時間很有限。 已联絡社區社工,安排見臨床心理學家。沒想到會完全控制不到自己。現已影響身體,特然暴瘦。 所以也急於要在暑假前找到解決的方向。

翡翠宮

eddie118c 發表於 19-6-19 10:54
他中學家課唔多,班上有朋友,但交情不及小學友好的,在校無表現過唔開心,學校社工已跟進過,見過他兩次 ...

相信你仔生活得唔開心,佢自己都唔好受!希望暑假比佢有休息嘅機會,有無安排節目比佢?佢地由小學升上中學,要適應個轉變唔容易,我仔都對中學學校無歸屬感!以前細個佢地唔會有呢d野,大左就多感受,會令佢地唔開心同失望!個個不安嘅反射都唔同,慢慢開解佢吧!

別墅

lojo11 發表於 19-6-19 11:03
相信你仔生活得唔開心,佢自己都唔好受!希望暑假比佢有休息嘅機會,有無安排節目比佢?佢地由小學升上中 ...
相信他在家庭或學校也有唔開心,但唔肯說出來。每星期日有和妹妹玩空手道,已玩了兩年,但時常沉迷打機而缺席,妹妹玩得較認真,時常在家自己練習,而他從不自己練習。暑假已幫他報些他願意玩的運動,如游泳及羽毛球訓練班,但他已表示唔去游泳,但游泳去年他是樂意學的,現在要花精力勸他去。 他是有些妒忌個妹, 妹妹把口較討人喜歡,他最近無緣無故剪斷妹妹小結他的弦線,使妹妹很不開心。 他固意做這些行為,使我們對他很反感。

angelicaman    發表於 19-8-13 05:11

翡翠宮

eddie118c 發表於 19-6-19 14:51
相信他在家庭或學校也有唔開心,但唔肯說出來。每星期日有和妹妹玩空手道,已玩了兩年,但時常沉迷打機而缺 ...

咁睇黎佢覺得自己不被重視,甚至覺得好多年了!依家可能加埋升中適應問題加青春期荷爾蒙影響一次爆出黎!係打機世界可能覺得公平(有遊戲規則),亦可以自己話事玩完再玩!去到呢個年紀,父母想關心多d佢亦會拒於門外,係非常難去接近!所以係非常難解開心結,要無比嘅耐性去慢慢等佢願意接近番你地!希望問題可以盡快解決!

別墅

lojo11 發表於 19-6-19 14:58
咁睇黎佢覺得自己不被重視,甚至覺得好多年了!依家可能加埋升中適應問題加青春期荷爾蒙影響一次爆出黎! ...
謝謝意見! 可能是其中的原因。另外,知道他玩的遊戲是有排名的,他玩的時間長,排名便更高,他更有成功感。那是虛擬世界給他的成功感。 要處理可能要像戒毒,停止毒品的供應。 正考慮終止他手機咭,重新給他一張充值咭,才能限制他用的時間。

公爵府

bosch 發表於 19-6-4 04:45
你同你老公用咩手機OS? 我地裝個google family link, set 左每日可以用機既時間同時段, 佢要裝app 就要經 ...

原來有咁的apps, 我download 黎用先

大宅

bosch 發表於 19-6-4 04:45
你同你老公用咩手機OS? 我地裝個google family link, set 左每日可以用機既時間同時段, 佢要裝app 就要經 ...

請問如果小朋友delete咗個app, 咁咪控制唔到佢部機?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小余 發表於 19-6-27 18:43

請問如果小朋友delete咗個app, 咁咪控制唔到佢部機?

控制唔到架啦. 不過佢delete 呢個app 時, 響佢部機度入你個 google password 至得, 或者由你個app 度click stop supervision 至得, 佢自己delete 唔到個app.

複式洋房

green1apple 發表於 19-6-6 05:22
我仔小五都超沉迷,家陣考試都照打,我無哂佢乎。
想起佢以後既人生係咪得打機,我真係唔識處理,最衰係佢 ...

小五點會管唔到?

伯爵府

回覆 JJHO 的帖子

你有無好既辦法介紹嚟用下,因為我真係搞佢唔掂呀
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

別墅

eddie118c 發表於 19-6-2 01:37
兒子今年中一,近月沉迷網路遊戲已到瘋狂地步。已連續三個星期五由晚飯後七時半一直在客廳玩到明早九時才睡 ...

香港寬頻有router可以set時間限制小朋友上網,會過濾不良資訊,同埋幫佢培養多d興趣仲好

民房

helloiammaggie 發表於 19-8-6 10:38
香港寬頻有router可以set時間限制小朋友上網,會過濾不良資訊,同埋幫佢培養多d興趣仲好
...

我兒也一樣,我拆了上網綫吵了一場,他就去圖書館上網打,圖書館收工去M記食野再打,打到晚12點後先返家,唔知怎教好苦惱。

別墅

ChanCoco 發表於 19-8-8 12:30
我兒也一樣,我拆了上網綫吵了一場,他就去圖書館上網打,圖書館收工去M記食野再打,打到晚12點後先返家, ...

拆上網線都幾唔建議,畢竟都傷感情架,不如幫佢報下興趣班同裝個router set佢上網時間仲好,最緊要唔影響讀書

子爵府

好媽媽勳章

eddie118c 發表於 19-6-19 14:51
相信他在家庭或學校也有唔開心,但唔肯說出來。每星期日有和妹妹玩空手道,已玩了兩年,但時常沉迷打機而缺 ...

沈迷網路真係唔容易搞,我仔都打機打到半夜,每朝瞓到12點至2點不等,希望佢開學肯瞓啦,暑假繼續哦佢!

樓主,睇到呢度,我覺得會唔會哥哥吃妹妹醋呢,我家都有個妹妹,哥哥點都會酸溜溜,所以我一得閒叫哥哥坐過來抱抱,佢真係會過來比我抱抱(佢已經高過我半個頭了),佢初初唔知,一野就坐落我度,重到呢,我老公見到想嘔,但試諗下,呢個哥哥都係十三四歲人仔,未成年架,另我得閒我又會攬下佢,咀下佢,佢會薑硬化唔郁咁受我一咀,無人時就會自然少少,我仲會得閒摸摸佢個頭,我覺得身體接觸好緊要,係愛既表現,試下丫,佢會易啲感受媽媽既愛。

禁止訪問

複式洋房

helloiammaggie 發表於 19-8-6 10:38
...
你試下,睇下佢會點發癲。

首頁

尾頁

跳至