夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

結婚2年,暫無生育計劃。我同先生都係80後,大家都有返工,而我工作忙好多,星期一至五都夜返過先生好多,星期六日有時要係屋企做research 錢方面,我地一向獨立,每個月使費我地aa 而先生都唔會話俾家用我。我唔明點解男人會覺得照顧家頭細務就要係女方身上。我唔係一個全職主婦,我工作本身已經忙過先生,但佢可以同我講得閒你就執下屋,又話我曬衫曬得衰。其實我唔係你工人,你一蚊都無俾我,點解要咁多多要求。本身我地都打算會生小朋友,依家咁我真係唔會想生。有無sis都係咁

瑪瑙宮

canpi526 發表於 19-6-2 11:48
結婚2年,暫無生育計劃。我同先生都係80後,大家都有返工,而我工作忙好多,星期一至五都夜返過先生好多, ...

請鈡点做家務喇. 晒衫晒得衰, 你叫佢黎做囉, 有乜批評都叫佢做. 我係你都唔生喇. 生左重加多野迫埋黎, 母性又會迫你做晒佢. 成世就欠佢兩父子 or 父女咁.

聽我同事 up 覺得佢真係幸福, 佢話嫁左廿年未洗過抽油煙機 (佢老公做), 平日有時佢老公煮飯, 交幾錢差餉地租又唔知 (有單佢會比佢老公跟), 係我咁蠢, 乜都自己做.

別墅

Nancy20090615 發表於 19-6-2 11:59
請鈡点做家務喇. 晒衫晒得衰, 你叫佢黎做囉, 有乜批評都叫佢做. 我係你都唔生喇. 生左重加多野迫埋黎, ...

我娘家有工人,佢閒時會過來幫我執屋。但唔係經常。曬衫就變左自己工作。
好似剛剛咁,先生話今日出去做運動,上星期佢話我曬衫差,我已經發脾氣話咁以後你自己整你自己個D, 頭先佢出门,我問佢幾點回來,佢話唔知,叫我幫佢曬衫,我話你一陣又話我整得衰,佢就抛左一句,呢d咁簡單既係人都識就出左門口。同埋其實我今日在家中都有工作的,點解成日要加重我負擔。有時我在想,結婚後生活質素真的差了好多,又好受气。

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

畀面勳章

請個ee每星期做家務。
婚姻是一種承諾,意義在於感情上彼此互相愛慕和扶持;在經濟上彼此聯盟和分享;在工作上互相分工和合作,以致於【雙方】在共同生活中得到適當的滿足及快樂。。

Campenella    發表於 19-12-30 17:22
shingching    發表於 19-6-13 23:19
shingching    發表於 19-6-13 23:18
la_source    發表於 19-6-3 11:54

別墅

jeremylui83 發表於 19-6-2 12:11
請個ee每星期做家務。
婚姻是一種承諾,意義在於感情上彼此互相愛慕和扶持;在經濟上彼此聯盟和分享;在工 ...

請佢都係一蚊唔會俾。佢只會覺得我多餘。
佢每一樣都同我計。家中隻貓病,佢會話隻貓你的,不是我的。但明明平時佢都有同貓貓玩。分分中生了仔,佢會同我講個仔你的,不是我的。
婚姻既原意真係咁?點解呢個人可以自私到這樣。

qoo888    發表於 19-12-26 03:30
sophora    發表於 19-6-6 01:42

瑪瑙宮

[quotely]canpi526 發表於 19-6-2 12:23
佢每一樣都同我計。家中隻貓病,佢會話隻貓你的,不是我的。但明 ...[/quote]
你5好又同佢哂衫呀,佢咁同老婆講野,佢都好过份。

你嫁个自私精。

伯爵府

係你老公問題
比係我 所有佢既衫自己洗 唔理
看下佢係唔係真係唔做

伯爵府

你先生係咪做會計架?咁衰咁自私,乜都計得咁清楚,何來有愛?
還是你99照顧到佢好似王子咁,乜都嫌三嫌四,大家都係AA的話,咁額外工作要你做就跟佢計返錢囉。
生仔緊係唔好啦,到時容乜易佢話,係你生架,你自己搞返掂佢啦。
一蚊家用都無,有無搞錯,買下屋企用品都要d錢掛,咁不如連用幾多格厠紙都計返幾錢啦。
唔好意思呀,越睇越嬲呀
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

別墅

green1apple 發表於 19-6-2 13:10
你先生係咪做會計架?咁衰咁自私,乜都計得咁清楚,何來有愛?
還是你99照顧到佢好似王子咁,乜都嫌三嫌四 ...

你講得對,家中纸巾牙膏無 從來都是我買。佢唔會想呢d係我買,唔係我買唔通變出來咩。佢係一蚊家用都無俾過。唯一aa左租金。
其實結婚前我都係公主。家中從小到大都有工人的,我媽咩都唔使我做,怕我辛苦。我依家會諗未結婚前我開心好多,只係要諗工作就可以。有時唔開心,我都會同媽咪呻下。

翡翠宮

canpi526 發表於 19-6-2 12:06
我娘家有工人,佢閒時會過來幫我執屋。但唔係經常。曬衫就變左自己工作。
好似剛剛咁,先生話今日出去做運 ...

我係你就吾做
自己既衫叫佢自己洗
既然佢要計,就好好同佢計

別墅

Nancy20090615 發表於 19-6-2 12:56
[quotely]canpi526 發表於 19-6-2 12:23
佢每一樣都同我計。家中 ...

好似早排,有一晚我放工成8:30 打俾先生,問食咩,叫外賣好無。佢話票食家中附近既歺廳,叫我買返屋企。但明明佢已經係屋企,佢話唔想落街買,叫我順便買。個排工作好忙,我無時間去atm拎錢,佢過左200蚊俾我 叫我買返黎。200蚊多謝哂 個晚仲要落大雨,個老婆剛ot完已經好攰 仲點我去買飯。我記得我等外賣時打俾媽咪喊

男爵府

好計較

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

canpi526 發表於 19-6-2 13:26
好似早排,有一晚我放工成8:30 打俾先生,問食咩,叫外賣好無。佢話票食家中附近既歺廳,叫我買返屋企。但 ...

……

別墅

crystal媽咪 發表於 19-6-2 13:35
千祈唔好生小朋友住
係咪拍拖都係咁㗎!?

拍拖時我地無同居 所以見唔到有呢d問題
如果我一早知 我唔會同佢結婚

別墅

馬明嫂 發表於 19-6-2 13:01
係你老公問題
比係我 所有佢既衫自己洗 唔理
看下佢係唔係真係唔做

我剛去洗衣籃睇左,佢洗左返工裇衫西褲,留返d t-shirt俾我洗。佢將個日佢覺得我曬得衰個d自己洗。好計較真係!!!

別墅

畀面勳章

canpi526 發表於 19-6-2 12:23
佢每一樣都同我計。家中隻貓病,佢會話隻貓你的,不是我的。但明 ...

結婚前佢都係咁計較嗎? 我自細老豆就同我講男人不能太計較, 佢太自私了! 如果你地搵得多就一星期請兩日鐘點乜都唔洗嘈又再唔係請過工人囉! 呢到有人講過搵老公唔係睇佢搵幾多係要睇佢俾幾多呢句好中, 有人搵十萬俾五仟家用, 有人揾三萬俾兩萬! 做女人要家用都係為做家無可能乜都aa, 有時男人俾多d正常不過, 除非你揾多好多!

男爵府

回覆樓主:

對住D咁自私嘅人,真係要 black & white 每人放人工幾%落家庭開支基金度、兩人家務分工。。。其實要咁計較,都幾無癮。坐低同佢傾吓啦~

伯爵府

canpi526 發表於 19-6-2 13:43
我剛去洗衣籃睇左,佢洗左返工裇衫西褲,留返d t-shirt俾我洗。佢將個日佢覺得我曬得衰個d自己洗。好計較 ...

全部唔洗 煮飯佢自己煮

別墅

馬明嫂 發表於 19-6-2 14:20
全部唔洗 煮飯佢自己煮

其實已經唔洗煮飯。我地晚晚返我媽咪度食,佢仲好意思成日話我工人煮飯難食 咁叻自己請個工人丫嘛

首頁
12345...10

尾頁

跳至