夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

canpi526 發表於 19-6-2 17:03
上年我地有一次嘈交,佢話離婚。我話好,下一句佢就話咁你還返40萬黎。個一下其實覺得呢個人係愛自己多過 ...

40萬係當時結婚男家俾既錢

別墅

Nancy20090615 發表於 19-6-2 16:31
如果生埋,楼主前路重賤过工人,因為要終生自費。你老左佢对你更差。个男人重对得落?

我驚生bb入院 請工人都要aa

伯爵府

2024年龍年勳章

canpi526 發表於 19-6-2 17:04
40萬係當時結婚男家俾既錢

男家定佢俾?
咁你都唔離婚,我真心佩服你eq

別墅

RAY媽 發表於 19-6-2 17:12
男家定佢俾?
咁你都唔離婚,我真心佩服你eq

男家同佢都有份,佢覺得我家無份俾。所以要離婚就要還錢

伯爵府

2024年龍年勳章

canpi526 發表於 19-6-2 17:22

咁你租衫錢呢?化妝呢?人情呢? 嫁妝呢?回禮呢?派餅呢?
佢有冇計返俾你?

別墅

RAY媽 發表於 19-6-2 17:24
咁你租衫錢呢?化妝呢?人情呢? 嫁妝呢?回禮呢?派餅呢?
佢有冇計返俾你?
...

呢d錢銀細,其實都無計。佢覺得40萬個筆係大数。
最惨個時俾禮金女家,開頭講左18888 我屋企都話幾多都無傷肝,後來男家要面話要俾68888 先生就話唔想屋企俾咁多 係我同佢聯名拎左40000俾佢屋企人 俾我呢邊回禮用。姐係禮金有40000我自己出 我媽咪都話好衰 無錢唔好充大頭鬼。女家明明講左18888都得

大宅

回覆 canpi526 的帖子

嘩 離婚要退返禮金真係第一次聽。老公愛自己多過老婆無問題, 人都係有d自私的。但係識互相尊重係最重要,一講離婚就提錢,佢心態似係用40萬買個老婆/妹仔返黎serve佢,貨不對辦要求退錢喎

子爵府

canpi526 發表於 19-6-2 17:22

痴線。。系唔系男人來,照離啦,層樓用邊個個名租,如果是男名租,就即搬返外家等個男人自己比租,自己即刻比錢請律師攪分居,分居兩年就可以離,佢要你還$40 萬就叫佢揾律師告你。。。正垃圾。

別墅

靛青女 發表於 19-6-2 17:29

嘩 離婚要退返禮金真係第一次聽。老公愛自己多過老婆無問題, 人都係有d自私的。但 ...

佢個時仲要話我唔溫柔体貼,佢話如果我對佢溫柔体貼點,佢會同我計少d。佢真係好大男人

伯爵府

2024年龍年勳章

canpi526 發表於 19-6-2 17:29
最惨個時俾禮金女家,開頭講左18888 我屋企都話幾多都無 ...

咁你俾返16萬佢,離婚。
寫明兼公告點解16萬。
點解你會肯嫁佢?佢一定有啲非常突出嘅嘢令你咁都肯。

子爵府

canpi526 發表於 19-6-2 17:29
最惨個時俾禮金女家,開頭講左18888 我屋企都話幾多都無 ...

請問是40 萬 或是4 萬禮金

大宅

唔係大男人,係心態根本有問題。聽落去你同佢講唔到道理,唉,無人幫到你架喇,一係繼續上黎呻,一係諗下點行落去啦

別墅

RAY媽 發表於 19-6-2 17:32
咁你俾返16萬佢,離婚。
寫明兼公告點解16萬。
點解你會肯嫁佢?佢一定有啲非常突出嘅嘢令你咁都肯。

結婚前其實我地分過手,當時我係睇到佢有點問題。但媽咪個時覺得全部人已經知道我地要結婚,叫我原諒佢 俾機會佢。我心軟。
但我媽咪現在都覺得自己睇錯人

別墅

小虎豬媽媽 發表於 19-6-2 17:34
請問是40 萬 或是4 萬禮金

40萬係其餘裝修費用。68888係禮金,當中有40000我自己俾的。

伯爵府

2024年龍年勳章

canpi526 發表於 19-6-2 17:35
結婚前其實我地分過手,當時我係睇到佢有點問題。但媽咪個時覺得全部人已經知道我地要結婚,叫我原諒佢 俾 ...

離婚唔遲,錢事少,時間事大。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

比我就會唔幫佢洗衫,日用品只買自己的,如要買外賣只買自己,等佢知道自己無付出!結婚要用既錢唔會還比佢,事實係結左,又唔係無結,出街食飯埋左單回家疴返出來唔通去叫餐廳退錢?如果佢仲唔覺得自己有問題,離婚對你仲好,可以搵個更好的。

翡翠宮

canpi526 發表於 19-6-2 17:32
佢個時仲要話我唔溫柔体貼,佢話如果我對佢溫柔体貼點,佢會同我計少d。佢真係好大男人
...

你所有觀念錯到得了
第一,感情生活吾洗理旁人,佢地話就下就得,咁你叫佢去嫁比你老公慢慢就下
第二,你老公吾係大男人大佬,你老公係小男人

大小不分你點搞

大宅

canpi526 發表於 19-6-2 11:48
結婚2年,暫無生育計劃。我同先生都係80後,大家都有返工,而我工作忙好多,星期一至五都夜返過先生好多, ...

我係女人都豪過佢!區區四十萬好似皇恩浩蕩甘!佢心諗我出甘多錢,要你一世同我打工,任勞任怨!姊妹,唔好甘儍!你值得找個更好的!趁未有小朋友,又後生,好好為將來打算!甘計較嘅男人,就算俾佢發左達你也未必有好日子過!旨意慣老婆的,唔會改變!我身邊也有類似你的朋友,超可憐,一家大小佢養哂甘滯!

男爵府

不如離婚啦,咁好辛苦

子爵府

走啦⋯⋯

首頁
12345...10

尾頁

跳至