夫婦情感

跳至

首頁
45678...10

尾頁

伯爵府

ricecooking 發表於 19-6-3 23:16
呢d男人對多日都嘔,佢提出離婚,做咩要比返40萬佢,佢賠返比你就差唔多。一係照入紙申請等法官判,一係樓 ...

大宅

不如請工人, 唔會好多開支, 但日日有住家飯食又可以帶飯, 似返個家, 日日都有人洗衫煮飯, 可以同老公出去散下步, 睇電視~我之前都好似你咁, 好快我地就決定請工人, 即刻同老公sweet 左好多~

大宅

你c6好自私,下下計到盡,同佢一齊無意思!

複式洋房

canpi526 發表於 19-6-2 12:23
請佢都係一蚊唔會俾。佢只會覺得我多餘。
佢每一樣都同我計。家中隻貓病,佢會話隻貓你的,不是我的。但明 ...
結婚前係咪冇迹象 係咪貨不對版

複式洋房

momomee 發表於 19-6-4 16:19
不如請工人, 唔會好多開支, 但日日有住家飯食又可以帶飯, 似返個家, 日日都有人洗衫煮飯, 可以同老公出去散 ...

真係冇錢唔好隨便嫁人 婚前協議要包工人

別墅

回覆樓主:

C6真係好自私,但你將來都會想生小朋友架嘛。我就咁聽都覺得辛苦,感情無得計但佢下下咁計較將來走落去會好難除非你忍受到。佢唔做家務介嫌三嫌四真係唔得。
我開頭c6都係有少少孤寒,但後來我影響左佢令佢大方左亦無再計較。或者都計唔清因爲我地戶口我錢多過佢。但佢工作上開始搵得多過我。慢慢都無再計。

男爵府

好媽媽勳章

Yee_ng 發表於 19-6-2 15:07
咁佢平時有咩係氹你錫你,如果咩優點都無咁你真係要好好考慮同佢係咪有將來
...
講得好,你真係要認識想下有無將來

別墅

canpi526 發表於 19-6-2 11:48
結婚2年,暫無生育計劃。我同先生都係80後,大家都有返工,而我工作忙好多,星期一至五都夜返過先生好多, ...

有冇同佢傾過你諗法?

如果佢堅持係女人做晒家務,勸你唔好生,生咗真係兼顧唔到,除咗要做晒堆家務,bb嘅所有野都會係你,佢只會負責「播種」

唔好話你要番工,我ftm都做唔齊家務,以前可以定期做嘅野,可能要再隔疏d,每日煮到餐晚飯,洗到衫已經好叻,有時連食都未必可以依時,其他睇下bb情況再攝時間做

佢肯請工人都好少少,但又要睇番你自己性格能否接受到有外人,我就唔得喇,二來間屋都冇地方俾多個人住

男爵府

canpi526 發表於 19-6-2 13:43
我剛去洗衣籃睇左,佢洗左返工裇衫西褲,留返d t-shirt俾我洗。佢將個日佢覺得我曬得衰個d自己洗。好計較 ...

我計較,呢啲男人我會即飛,除非你愛佢愛到唔計較呢啲,但你呻得姐係都在意啦

大宅

錢 AA, 家務都應該 AA !!

冇俾家用,仲做乜家頭細務啫?

免費工人乎?

采佢都儍啦!

大宅

canpi526 發表於 19-6-2 11:48
結婚2年,暫無生育計劃。我同先生都係80後,大家都有返工,而我工作忙好多,星期一至五都夜返過先生好多, ...

未生嘅時候我老公類似咁,情況仲差,例如抹完鼻涕嘅紙巾可以一地都係,不過我哋有月鐘點,情況係好好多,但生咗後,請咗工人都唔掂,我已係ftm,工人叫做代替我嘅工作,但都代唔晒㗎!咁湊仔呢?佢覺得唔係佢要做嘅,因為我係ftm嘛!佢大爺咁坐喺度指你做,個仔都變埋大爺!老實講,佢真係唔啱做老豆。知佢咁樣唔會生。

子爵府

Nancy20090615 發表於 19-6-2 11:59
請鈡点做家務喇. 晒衫晒得衰, 你叫佢黎做囉, 有乜批評都叫佢做. 我係你都唔生喇. 生左重加多野迫埋黎, ...

同意!老公要識做D家務先好生仔。

大宅

gilgil39 發表於 19-6-8 22:47
同意!老公要識做D家務先好生仔。

樓主咁未重衰過舊屎做女多多声?咁嫁泥為乜做妹仔做亞四?做姐姐都有假放有福利?掉O咗佢啦快速潻呀!!!

大宅

真心覺得唔好生,仲要考慮呢個人值唔值得一齊行落去

大宅

屋企嗰件都係咁
不過我爸爸死後佢更賤
可惜有小朋友
走唔到

大宅

回覆樓主:

我C6拍拖時揾錢係我3倍有多,佢同我講,點解拍拖男人要付出多D錢,依家唔係男女平等架咩?

到佢阿哥結婚,佢埋怨,點解要男方比錢結婚,阿嫂揾錢仲多過阿哥,點解阿嫂唔比錢,要阿哥比晒。應該AA先岩

仲話,點解男方要比禮金,個女嫁左都會比家用外家。

我貪老公唔煙唔賭先嫁,點知生活上樣樣都計,好難頂

大宅

In2c68 發表於 19-6-3 05:48
嘩嘩嘩! 結婚呢d野當然男仔出啦, 重有女家的禮金呢! 女仔俾面想大家好d咪幫手出少少, 如果連結婚都玩AA, ...

你真好,我前99教我前C6,拍拖大家有份,要1人1餐,唔好自已比晒,要比返d責任心女方

C6阿哥阿嫂結左婚要AA,同阿哥揾錢不多,阿嫂揾好多仲有層樓,我99就講,阿哥同阿嫂婚後家庭支出AA,個家大家有份嘅,大家有付出,好幸福。
我沖口而出講,如果靠阿哥都支撐唔到成頭家,99面色一沉,我知我講錯野

大宅

虎到金來勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好多姊妹都叫樓主離婚!但我想講, 可能樓主都係一時不快上黎呻下, 其實都無諗過真係離婚!

大家一味叫樓主離婚, 好似迫緊佢咁! 大家唔好忘記人都係有惰性, 可能樓主習慣咗佢老公係咁樣! 要真正離婚其實都好難, 點樣向長輩交代, 點樣同朋友透露, 都會令樓主卻步!

樓主, 其實你老公的確係抵鬧!離婚要退$40萬, 禮金你自己嘔四萬出黎左手交右手, 婚後你老公完全$1 家用都無比, 日常生活開支要AA制, 夜晚返娘家食飯做菠蘿雞 等等! 都完全睇得出佢無家庭責任同埋唔適合做一個老公!Um.... 作為女人, 其實我唔係好明白點解當初你要嫁比佢, 你好愛佢? 還是佢有d 優點你係好欣賞?

大宅

虎到金來勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

結婚後就係男女雙方共同經營一個家庭, 下下計住計住點得架, 幾時先計到老?! 佢連一卷廁紙都計, 咁你同佢行房, 每次又有無計番錢比你先?

我唔會叫樓主你離婚! 每個家庭每對夫婦相處嘅方式都唔同, 有家庭係老公比晒, 有家庭係AA, 亦有家庭係個女人負擔起所有開支! 如果樓主同老公搵到個平衡點, 都仲可以相處落去! 你既感受只有你自己最清楚!

作為現代女性, 好好想想自己既前路!旁人講幾多都係無用! 最緊要你自己生活得開心才最重要!

大宅

canpi526 發表於 19-6-2 17:36
40萬係其餘裝修費用。68888係禮金,當中有40000我自己俾的。

如果4萬係聯名account 出,應該算係你兩個出,唔算你自己俾吧?!

首頁
45678...10

尾頁

跳至