夫婦情感

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

canpi526 發表於 19-6-2 17:32
佢個時仲要話我唔溫柔体貼,佢話如果我對佢溫柔体貼點,佢會同我計少d。佢真係好大男人
...

癡x線,依d鬼係男人,男人之家咁小家可以叫男人咩!

別墅

你老公真係

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我係人地個女,又係我個女個阿媽,見到結咗婚2年,你畀人咁恰法,都真係好心痛,如果我個女係咁我真係搵個會計同佢每卷廁紙都要佢畀返錢。結婚係一個新開始,無話一定做公主定王子,但最最最緊要係兩公婆一齊生活唔計較。我老公掠衫都成餅野咁上,但我感激佢一放工返嚟就幫手做家務,同樣,佢都會多謝我成日好似隻蟻咁成間屋周圍執周圍抹。依家先2年,仲有幾廿年要行,如果你係我個女,我會叫你返娘家抖陣先,有時啲男人好賤咁無咗先知道好,唔會一下就叫你離,但如果你已深知對呢個人無愛佢又咁計較,你留係到係為畀人對你差?

大宅

去你媽咪到有無俾家用?

複式洋房

canpi526 發表於 19-6-2 14:39
其實已經唔洗煮飯。我地晚晚返我媽咪度食,佢仲好意思成日話我工人煮飯難食 咁叻自己請個工人 ...

對住個咁既老公真係好崩潰呀

複式洋房

canpi526 發表於 19-6-2 17:04
40萬係當時結婚男家俾既錢

你老公係三觀不正,懶過條蛇

佢仲講得出你唔夠溫柔體貼,所以先同你計咁多,大哥,婚姻唔係等價交換,做人唔好咁自私,如果真係要計,你都嫁左俾佢,呢個代價唔大嗎,你唔照顧老婆仲要係度斤斤計較,傷害一個愛你既人,咁樣好咩

仲有個40萬,係用黎結婚同裝修既,佢冇份享受個裝修嗎,要退既話叫佢拆返d裝修出黎俾裝修師傅睇下人地退唔退俾佢啦

佢以為上網買野呀,唔鍾意可以退貨退款,而家係娶老婆呀

大宅

2019新春慶豚圓

ky3890 發表於 19-6-3 00:52
你老公係三觀不正,懶過條蛇

佢仲講得出你唔夠溫柔體貼,所以先同你計咁多,大哥,婚姻唔係等價交換,做 ...

唉!一句講晒早走早着?遲走瞓吾着我係你:明天即時上律師樓佼張分居紙?跟著搬返外家住睇吓點?

大宅

2019新春慶豚圓

canpi526 發表於 19-6-2 13:23
你講得對,家中纸巾牙膏無 從來都是我買。佢唔會想呢d係我買,唔係我買唔通變出來咩。佢係一蚊家用都無俾 ...

大家每月夾一個數做家庭基金,所有家庭開銷係度出,有剩咪作儲備,唔使下下自己俾,既然使費AA,家務都要分配好,每人是負責幾樣
不過我好怕D咁計較既男人

別墅

畀面勳章

canpi526 發表於 19-6-2 14:43
結婚個時都嘈過 佢覺得佢屋企花係結婚上既錢多d,話我屋企唔幫手。但明明個場大龍夙係佢地要搞
...

嘩嘩嘩! 結婚呢d野當然男仔出啦, 重有女家的禮金呢! 女仔俾面想大家好d咪幫手出少少, 如果連結婚都玩AA, 咁一係妳條件不夠, 如果妳都有market 的咁就係選擇錯誤! 我現在教我小六個仔都同佢講, 第時同女仔出街唔貴的一定要請人, 如果唔係個感覺太差了!

大宅

clyl03 發表於 19-6-2 23:37
你前夫係福建人?福建人嫁女係好多嫁妝㗎!

但呢度係香港 佢想要禮金味返去同福建妹結婚 唔好搞著我啦!

大宅

2019勳章

過來人分享經驗:

1. 如果兩個人都嫌棄對方喺生活上/婚姻關係做得唔夠好,爭吵冷戰係好傷感情

2. 兩公婆嘅人生閱歷唔夠豐富,總係以為自己由細到大果套係最好,其實互相包容、磨合、忍讓,老生常談,係真實係現實。

3. 兩個人溝通時翻舊帳無用,最最傷感情。

4. 感情關係唔容許兩個人太認真去計算,從來都係人算不如天算。

好好地平心靜氣傾一次,將自己嘅期望好好地表達俾對方知,過程中要堅定,唔容許對方情緒說話帶住你遊花園博鬧交,一鬧交佢就食住上話你撩交嗌。預左佢會以結婚新居等支出翻舊帳,平心靜氣將一份列出各銀碼收支資產同對方討論,唔好嬲,當同同事開會。

大宅

c6同妳先生一樣計較。拍拖時冇咁過份的,妳有外家支持, 妳仍是矜貴。
唔洗遷就佢, 千萬唔好生小朋友,會令自己同佢太多牽連,因為涉及多一個生命。
慢慢再自己決定係咪分開。

我就真係連妹仔都不如, 仔又生咗,
外家又冇錢, 佢睇死我冇地方走, 態度更差。

大宅

canpi526 發表於 19-6-2 17:36
40萬係其餘裝修費用。68888係禮金,當中有40000我自己俾的。

有無諗過搬返外家住一排,睇下佢有咩反應?
妳唔搬走,佢唔會覺得屋企少左個工人。睇下佢會唔會重視妳,佢真係真惜妳,會嘗試去改變自已,但若果佢真係無咩反應,早走早着,遲走訓唔著。。。

講離婚仲要妳嘔返40萬,佢憑咩要囉返,叫佢去小額錢債法庭囉。。。。呢d男人要唔要也吧!
放生自已,嫁左仲衰過未嫁,寧做老姑婆都唔嫁佢。

複式洋房

canpi526 發表於 19-6-2 14:43
結婚個時都嘈過 佢覺得佢屋企花係結婚上既錢多d,話我屋企唔幫手。但明明個場大龍夙係佢地要搞
...

其實婚前你唔知佢性格 ?

大宅

回覆 兔兔123 的帖子

生活上細微嘅計較, 真係要一齊生活過才發現問題。拍拖時, 沒有共同面對柴米油鹽, 會忽略咗。
若真心結婚的情侶, 贊成婚前同居, 免得離婚率上升。

別墅

小菜豆 發表於 19-6-3 15:25
回覆 兔兔123 的帖子

生活上細微嘅計較, 真係要一齊生活過才發現問題。拍拖時, 沒有共同面對柴米油鹽, 會 ...

唔好生啦, 生咗又唔離得婚, 得個煩字。生完你就是工人ㄧ個。

男爵府

canpi526 發表於 19-6-2 13:23
你講得對,家中纸巾牙膏無 從來都是我買。佢唔會想呢d係我買,唔係我買唔通變出來咩。佢係一蚊家用都無俾 ...

其實呢個男人有乜好? 咁計較, 你都識講, 你婚後生活仲差過婚前, 點解仲要同呢個自私精一齊? 而且租金aa... 即係無買樓啦, 身無長物, 分手都分得一乾二淨。
個人認為如果一個男人係家務上/金錢上都不能照顧到個老婆的話, 呢個男人係要黎做乜? 難道女方母性真係咁強烈想搵個巨B黎湊下?

侯爵府

其實你地兩個都唔夾
早啲分手仲好啦

公爵府

回覆樓主:

呢d男人對多日都嘔,佢提出離婚,做咩要比返40萬佢,佢賠返比你就差唔多。一係照入紙申請等法官判,一係樓主企硬還擊,對賤人唔使咁好架,佢d衫抽出來搵個袋入住自己洗晾,你話以後唔上你媽媽家食飯,大家各自比錢自己食,要計就計足

男爵府

2019新春慶豚圓

講真,一句離婚吧,和一個不愛你的人一起為什麼。可以肯定講現在他一定不愛你。但現在你要集中點離。無小朋友簡單D。

首頁
34567...9

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊