夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 王國教室勳章

好衰都要講句,結婚兩年應該仲係甜蜜,點解要攪到自己咁可憐!
不如放生自己,唔好介意,你老公唔係男人,小家,計較,衰!
從你文字,覺得你係好人,you deserve better!!

複式洋房

canpi526 發表於 19-6-2 11:48
結婚2年,暫無生育計劃。我同先生都係80後,大家都有返工,而我工作忙好多,星期一至五都夜返過先生好多, ...

樓主,我係過來人,同你一樣,結婚頭一年因為家務問題和錢銀問題鬧交,佢話人地d老婆唔係咁所以想離婚;我都係到問到底結婚係為左乜,但最大問題我另一伴一定要生小朋友,所以我一波未停一波又起,最後佢又再講離婚

男爵府

2019新春慶豚圓

樓主,你完全係我嘅寫照

呢啲人要爆佢

珍珠宮

zoee012 發表於 19-8-27 23:46
樓主,我係過來人,同你一樣,結婚頭一年因為家務問題和錢銀問題鬧交,佢話人地d老婆唔係咁所以想離婚;我 ...
千萬吾好生

好好過每一天......

大宅

好感恩,我從未遇過呢D男人……坦白講,咁嘅人點相處?咁計較,做朋友都少見為妙吧!

別墅

2019勳章

canpi526 發表於 19-6-2 12:06
我娘家有工人,佢閒時會過來幫我執屋。但唔係經常。曬衫就變左自己工作。
好似剛剛咁,先生話今日出去做運 ...

冇聲勝有勝!睇下誰唔忍得!衣服唔摺也可穿……掛起仲好!对住呢類型男人……認真便輸了!不論是同居男友或老公!

複式洋房

2個人生活, 樣樣都計住, 大家都辛苦啦
結婚組織家庭既原意就係要2個人同甘共苦,
雖然2個人始終係2個獨立個體, 但結左婚後好多時候都以家庭為一個單位
但你地唔單止係錢方面AA, 係生活上面既細節既咁計較,
做多做小都要計..你先生洗衫淨係洗果幾件都做得出
同屋主, 左鄰右舍都未必會計到咁足啦.
你地未來仲未對住幾廿年, 點捱呀?
樓主 趁後生搵過個好男人開心過人世算啦

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

結婚2年,暫無生育計劃。我同先生都係80後,大家都有返工,而我工作忙好多,星期一至五都夜返過先生好多, ...

樓主,

算吧﹗放生自己有更好一片天空﹗

咁既自私精只可以自己生活,唔識得體諒唔識得愛。

早斷早解放自己﹗

複式洋房

回覆 canpi526 的帖子

唔好再浪費時間,果斷d

大宅

如果未有小朋友, 先生既思想已經咁, 你真係唔好生, 除非你生完都好獨立, 不過都係奉勸你, 唔好傷害到小朋友....
我就係一個活生生例子.
先生思想大唔透之餘仲要愈黎愈歪理...到時真係好好好好好好辛苦。
細既要耐心教, 大既又對你育兒手法同方式諸多不滿同意見分歧。

民房

岩啊,所以你地晤應該結婚。。
同居就好

洋房

聽落係生活細節問題,但真正其實覺得係你哋雙方感情一早已經。。可能淡咗呀、或者發生過咩事,所以有條刺?定係只係真係因為單單由2年前好相愛,但而家就因為家頭細務日吵夜吵而累積落嚟變成斤斤計較,你不犯我我不犯你嘅情況?咁對一對couple嚟講係好傷好傷喎!另一點,既然大家有錢賺到,就當係儲蓄方面冇問題先啦,咁不如好似其他JM建議,請個鐘點,有咩事你同先生茅頭都指向第三者,從而令到你哋可以同聲同氣番一啲啲?再重新找回當日些許默契甚至覺得,「呀,你似番當日咁啦!我有番啲feel,你就係我愛嘅嗰個男人啦!」?
錢解決到嘅問題就唔係問題。既然賺到,大家揾次傾吓,一人出少少,唔好孤寒去求達到咩長遠目標住先啦... 眼前嘅危機都置儲不理,點得呢?

大宅

2019勳章

你是為自己而活,不為他人活。先生咁自私,你趁現在只有2年快啲離!如果生咗,你走唔甩。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

執屋執自己果part,洗衫曬衫摺衫只做自己果d,所有野只做自己既。再同佢講,我做得唔好,你自己做返,唔做自己請工人做。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

In2c68 發表於 19-6-2 14:08
結婚前佢都係咁計較嗎? 我自細老豆就同我講男人不能太計較, 佢太自私了! 如果你地搵得多就一星期請兩日鐘 ...

我老公都係咁 未有bb 前aa 都算 有bb 後 都無比 佢話佢都有付出 :工人 水電媒囉, 食 同bb 野就我比, 男人 不能寵 我都好後悔嫁比佢 又要做又要洗錢 仲要比佢粗口鬧, 我當初真係瞎得好緊要

大宅

支持樓主止蝕離場!
嫁左晤開心過未嫁,不要也罷。

別墅

唉, 我最近都諗緊, 究竟結婚為左咩?我結左婚唔夠一年, 而家有左BB, 有返工, 有做家務, 我老公都仲可以話我懶, 我都唔知佢想我點!
佢成日話我份工好HEA, 佢返工就好辛苦, 好大壓力, 佢收工約朋友去玩, 半夜先返, 我就粗身大細係屋企做家務, 煮飯比佢帶飯。
無比過家用我, 屋企日用品, bb野全部我買, 佢成日話自己無錢。
屋企裝修, 傢私都係aa, 以前做女果時我咩家務都唔駛做, 唉

別墅

..

別墅

canpi526 發表於 19-6-2 13:23
你講得對,家中纸巾牙膏無 從來都是我買。佢唔會想呢d係我買,唔係我買唔通變出來咩。佢係一蚊家用都無俾 ...

你老公好有問題佢都無為呢頭家付出..

大宅

JS0331 發表於 19-9-30 13:36
唉, 我最近都諗緊, 究竟結婚為左咩?我結左婚唔夠一年, 而家有左BB, 有返工, 有做家務, 我老公都仲可以話我 ...

你老公好唔體諒你wo..拍拖個陣係咪都aa架?
或者你時不時話俾老公聽有左會點唔舒服, 可能男人未必睇會到, 你講多d佢會知.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊