夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我生左個女就轉左全職媽媽
係味無野做係屋企湊女就要受人氣?
係味做女人永都要睇人面色?
同屋企人有哎叫永遠都係我錯?
個老公永遠都唔撐自己、以為個個月準時比左家用就可以大大聲,大條道理想理就理,想訓就訓?想去玩就去玩?
我願意為我既生活作出改變因為我做左媽媽
預左犧牲好多野,但從來無人體諒自己
喊左好耐,好委屈

水晶宮

回覆樓主:

傻女喊一陣好啦……可能你仲年輕,我以前好似你咁,姑奶好蝦我老公永遠唔會幫我,以前好on居乜都為屋企,可能人會成長現在只對仔女同自己好,其它人包括老公話之佢!

大宅

Fion710 發表於 19-6-2 16:00
傻女喊一陣好啦……可能你仲年輕,我以前好似你咁,姑奶好蝦我老公永遠唔會幫我,以前好on居乜都為屋企,可 ...

31了
我仆心仆命從來只係驚你地唔夠食,食唔飽,驚你地無湯水飲,驚你地無3著....
我做到我會做,但原來一直係我一相情願禁念
無人欣賞

水晶宮

回覆樓主:

而家提醒自己唔好仆心仆命去為他人做,仲有要對自己好,家庭主婦好高尚……十項全能,冇我地佢地食C啦,每日抽少少私人時間做自己鍾意野,例如做運動、約朋友食個早餐!

la_source    發表於 19-6-3 11:53

大宅

Junjuncheung 發表於 19-6-2 15:39

家庭主婦同做打雜無分別仲忙過返工,做咗全職媽咪,通常失了自己方向,永遠只為屋企人唸,你都要為自己唸下!唔係做嗰個角色好難要一個未做過呢個崗位嘅人全面體諒的!
你要未做過嘅人明白,就罷工幾日,他嫌污糟嫌亂嘅,你就可以大大聲講,你覺得平時d野會自己自動整齊清潔㗎咩?咁他就會知你做嘅野!
至於他唔幫你只幫屋企人,你下次大大聲一句室埋去:你屋企個個都係你親人,得我一個係外人啫!
最緊要識向他發洩,唔好自己屈住,屈屈埋埋好易唸埋一邊!加油呀!

伯爵府

2024年龍年勳章

出去做嘢受出面人氣,打自己人工受自己人氣。
除非自己一早儲定嫁妝或父母已準備好嫁妝,否則如果生活要靠任何人,通常都要受氣。
覺得委屈就要改變,如果我份工令我受氣受到我覺得唔值,我會轉工而唔係日日怨,浪費時間。如果做ftm令你覺得無成功感,你可以出去做嘢。

茶類愛好者    發表於 19-7-16 11:11

大宅

Yusum 發表於 19-6-2 16:33

家庭主婦同做打雜無分別仲忙過返工,做咗全職媽咪,通常失了自 ...

我老公好孝順
之前一直話搬拒唔肯搬
因為死鬼奶奶話要拒睇住個屋企
禁味一齊住囉、一齊住實有哎叫
禁通常我都洗3煮飯
有的咩都係我搞店啦
上至老爺睇醫生、下至洗廁所
我都無所謂、禁你地個個番工得我最得閒
禁我做囉
但有時自己做到炆發下long禮
有說話聽我自己味唔開心囉

大宅

RAY媽 發表於 19-6-2 16:42
出去做嘢受出面人氣,打自己人工受自己人氣。
除非自己一早儲定嫁妝或父母已準備好嫁妝,否則如果生活要靠 ...

有嫁妝就等如唔使受人氣?
即係你意思叫我溶哂的嫁妝拒?
指教下

伯爵府

2024年龍年勳章

Junjuncheung 發表於 19-6-2 16:54

有嫁妝就等如唔使受人氣?

自己負責到自己的生活,自己有地方住,自己養得起自己唔駛做。

茶類愛好者    發表於 19-7-16 11:12

大宅

RAY媽 發表於 19-6-2 16:55
自己負責到自己的生活,自己有地方住,自己養得起自己唔駛做。

我有地方可以搬,但老公唔肯禁我可以點?
其實基本上唔同住問題就會減少

侯爵府

將呢段文字send俾老公,如果咁都老公唔理解唔體諒,我勸你請工人自己返工,無需委屈

大宅

ninachu 發表於 19-6-2 17:02
將呢段文字send俾老公,如果咁都老公唔理解唔體諒,我勸你請工人自己返工,無需委屈
...

我喊住同拒講我既唔開心、拒口講味話知喇我知喇禁

伯爵府

2024年龍年勳章

Junjuncheung 發表於 19-6-2 16:59
我有地方可以搬,但老公唔肯禁我可以點?
其實基本上唔同住問題就會減少

你覺得無人欣賞就唔好做,你朝早湊女去自己屋度住,對少啲佢哋,就唔駛做嗰邊啲家務,唔成日見,又唔駛陪6299, 佢唔駛搬,你同個女朝早住舒服啲。佢想嘅,就食完飯沖完涼夜晚返去男家瞓,否則佢食完返嚟自己屋瞓都ok.

侯爵府

Junjuncheung 發表於 19-6-2 16:44
我老公好孝順
之前一直話搬拒唔肯搬
因為死鬼奶奶話要拒睇住個屋企

喺屋企做阿四?咁點解唔請工人頂你嗰位,你都去返工,大家都返工,下欄野留俾工人做

大宅

咁我自己唔會咁諗,我唔會覺得做主婦就卑微,反而屋企我話事姑9、99更加無人敢講我不是,講過一次之後俾我老公話番轉頭,以後無聲出。所有野都好似乎個男人。

珍珠宮

唔一定既。
我做左20年職業婦女,一個人搵錢擔起成頭家,高峰時撐起幾頭家16個依靠我經濟收入的人。
但我依然一樣與妳同樣感受:睇人面色,受人氣,同屋企人有爭執時,一定係我要先睇下我衰左邊既果位。
前夫唔撐自己,仲要話認為 事實 係我好難相處。佢唔畀家用,係我畀曬全部家用,娛樂開支佢,佢都係大大聲,大條道理想點使用佢D資源同時間就點使。碗碟,長期日頭唔洗晚上洗,晚上唔洗,夜晚畀老鼠洗。家居長期似狗竇。我一句都冇話佢。我外家個個都對我前夫有不是要話我知,我仲叫我外家D人收聲。
我咁睇,係我揀錯對象做老公,錯配啫。我平心面對。
好在現在有我先生有能力救左我出來。我才可以提早退休,不用再為一家三代的生計而工作。我終於可以過我理想的婚姻生活,就是全職家庭主婦,我先生對我同對任何人個面色都好好睇。對我只有讚,冇話我不是。又認為我非常好相處。有我係個寶。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

回覆 Junjuncheung 的帖子

唔係叫你溶咗啲金器呀,嫁妝唔單指金器,可以係現金,可以係樓,可以係資產。

jm嘅意思講白啲咪就係:有錢有話語權,有錢講句嘢都大聲啲。
我某程度上同意,因眼見身邊的同輩或不同年代長輩女性的故事都一一驗證呢句說話。

伯爵府

我捻係因為你一直無乜所謂 漸漸地 佢地變得理所當然 有時候要向奶奶講出感受!
老公孝順仔奶奶當然開心,但同時亦要心比己想想你,如果你覺得老公聽完就算,不如試幵放自己一兩日假乜都唔好做離開下,或者佢地會發現你的重要性呢?
一個家人一齊住已經好多野會拗 再加多代人 問題會更多更複雜 祝福你

珍珠宮

回覆樓主:

咁唔好做ftm,出番尼工作!
你老公無能力俾你做ftm!
我不嬲都認同ftm嘅付出,什至覺得ftm不等如工人,不過依加部分男人,無膊頭架~,所以好多女人都唔適合做ftm!

翡翠宮

回覆樓主:

咁咪返出黎做野囉
為乜又要做又要呻?
既然有地方住就自己搬,佢吾理你你亦吾洗理佢

你做FTM之前大家點溝通?

首頁

尾頁

跳至