婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

醫療諮詢團隊

回覆 pingu_k 的帖子

若醫生從超聲波檢查到子宮內膜屬過厚,而且有經血過多或過長情況,醫生有可能懷疑是子宮內膜增生,需要抽取組織進一步診斷,因若果是子宮內膜增生,亦即子宮內膜厚度異常增加,有可能細胞出現不正常的改變,有機會是子宮內膜癌的前兆,所以醫生一般會建議作進一步的檢查,因子宮內膜增厚可大可小,經進一步檢查可更確切地作出治療。現階段不需過份擔心,作進一步檢查可診斷或排除子宮內膜增生情況,以避免延遲治療而造成更嚴重情況的可能性,以上資訊僅供參考,一切以經醫生詳細檢查及診斷為準。
一班專業醫護團隊不定時為你提供婦女醫護資訊。資訊只供參考,個人實際健康狀況,未能單靠網上對話診症,請盡快求診,並以醫生建議及診斷為準。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

yinyinyinlau 發表於 19-6-19 14:27

我都試過刮宮 刮完一樣厚返 之後一樣流血但可以刮完問醫生配避孕藥食會改 ...

你流血又係血崩嗎?

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

醫護資訊 發表於 19-6-19 14:41

若醫生從超聲波檢查到子宮內膜屬過厚,而且有經血過多或過長情況,醫生有可能懷疑是 ...

好有用資料!謝謝

侯爵府

醫護資訊 發表於 19-6-19 14:41

若醫生從超聲波檢查到子宮內膜屬過厚,而且有經血過多或過長情況,醫生有可能懷疑是 ...

thanks very much!!我医生講的同你一樣!不過因為佢話荷爾蒙失調都会咁,而是我近兩月才開始月經不正常,所以又不太想一黎就刮宮

別墅

我是打避孕針打到月經失調血崩而刮宮的 貧血要止血 最快方法之後避孕藥調經 吃了4年現血壓高不能再食
唉......停藥之後開始又經痛又量多
一M到想死 早兩個月前又血崩⋯⋯

睇醫生發現有子宮內膜移位 腺肌瘤5cm
現在食緊賀爾蒙藥 只能吃21天 停7天之後再食
但M在這7天會來到不敢想像..現在M痛中 好痛苦
上網搵資料見到家計會有單一避孕藥
已經排期七月會去 見醫生
但憂慮係半年會亂經
私家醫生建議可割子宮 我太痛苦了
考慮中

大宅

回覆 sze811 的帖子

我係4月頭來經, 到第八日依然多, 好似第二、三日咁, 頂唔順走去睇婦科, 俾藥我食14日, 等佢停, 食完藥後幾日會再黎, 好似你咁, 我三日後再黎, 一黎就好多, 醫生俾定止血丸我, 我到第二日晚就開始食, 食左五日到差唔多無.
我係之前都有亂, 之前去左驗荷爾蒙, 結果係未到更年期(不過我覺得係前更年期, 開始亂), 話荷爾蒙失調.

我有再返去婦科度覆診, 醫生開定止血丸俾我.

侯爵府

yinyinyinlau 發表於 19-6-19 15:49

我是打避孕針打到月經失調血崩而刮宮的 貧血要止血 最快方法之後避孕藥調經 吃了4年 ...

打避孕針會這樣的?不是同避孕丸一樣的嗎?
單一避孕葯同普通避孕葯有什麽不同呢?
睇到都替你辛苦 但你咩年紀呢?

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

catcat518 發表於 19-6-19 21:01

我係4月頭來經, 到第八日依然多, 好似第二、三日咁, 頂唔順走去睇婦科, 俾藥我食14日, ...

我而家食完黃體素 岩岩第一日離返m 好驚呀 好有陰影

大宅

真係唯有放鬆啲,不過我係過來人,好明你心情

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

catcat518 發表於 19-6-19 22:33

真係唯有放鬆啲,不過我係過來人,好明你心情

真係好難放鬆 因為如果突然又離料係廁所都去唔切甘湧出來

別墅

pingu_k 發表於 19-6-19 21:28
打避孕針會這樣的?不是同避孕丸一樣的嗎?
單一避孕葯同普通避孕葯有什麽不同呢?
睇到都替你辛苦 :sweating ...

身體唔受得避孕針就會有呢個情況
單一避孕藥係適合一啲唔再生育又未到更年期
50歲以下嘅婦女 就算三高都可以食
私家診所嘅避孕藥有高血壓嘅係唔可以服用
我食咗荷爾蒙藥停咗兩日 而家等緊M到
但係而家會好痛因為仲未嚟 嚟咗都會痛同埋量好多......依家肚痛中啱啱40歲 所以多數都會唔要個子宮 唔想再煩 真係好痛苦

侯爵府

yinyinyinlau 發表於 19-6-20 07:30

身體唔受得避孕針就會有呢個情況

40歲無左子宮,医生話日後有無乜野影响?

做女人真係好煩

別墅

pingu_k 發表於 19-6-20 08:17
40歲無左子宮,医生話日後有無乜野影响?

做女人真係好煩

冇咩影響 只係以後冇M嚟 人都輕鬆啲
子宮內膜移位 如果冇咗個子宮 冇M嚟
但係有機會盆腔痛 但起碼唔使血崩

侯爵府

yinyinyinlau 發表於 19-6-20 08:22
冇咩影響 只係以後冇M嚟 人都輕鬆啲
子宮內膜移位 如果冇咗個子宮 冇M嚟
但係有機會盆腔痛 但起碼唔使血崩 ...

如果無乜野影响,你既情況,似乎值得做,否則真係好影响心情同日常生活!

別墅

pingu_k 發表於 19-6-20 08:39
如果無乜野影响,你既情況,似乎值得做,否則真係好影响心情同日常生活!
...

其實都嚴重影響生活同返工
心理上壓力好大 知到啲M差唔多黎嘅時候
更加精神困擾⋯⋯做女人真係好痛苦 最慘係又痛又血崩⋯⋯
都係突然間要去搵廁所

侯爵府

yinyinyinlau 發表於 19-6-20 08:50

其實都嚴重影響生活同返工

係!我呢幾日睇資料先知女人下面都有咁多款病!!呢樣無事又吾知其他有無事

別墅

pingu_k 發表於 19-6-20 08:54
係!我呢幾日睇資料先知女人下面都有咁多款病!!呢樣無事又吾知其他有無事
...

女人就係咁..年輕果陣子宮係同來生育
年紀大了 就用來生野.....

醫療諮詢團隊

若血崩經血過多情況嚴重和並非一時短暫性,而又未有發現其他病理上問題,如沒有生育計劃,或想保留子宮,安裝藥性子宮環是一個非常有效顯著減少經血的治療選擇,效用長達五年,建議可向醫生了解是否適用及了解其他治療選擇。
一班專業醫護團隊不定時為你提供婦女醫護資訊。資訊只供參考,個人實際健康狀況,未能單靠網上對話診症,請盡快求診,並以醫生建議及診斷為準。

侯爵府

yinyinyinlau 發表於 19-6-20 08:59
女人就係咁..年輕果陣子宮係同來生育
年紀大了 就用來生野.....

講得啱

別墅

pingu_k 發表於 19-6-20 11:07
講得啱

大家努力捱過呢個難關
上來傾訴下..心情都舒服啲

首頁

尾頁

跳至