親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

預備暑假去Perth 7 天, 請問有什麼行程提議?

男爵府

shelleym 發表於 19-6-2 17:49
預備暑假去Perth 7 天, 請問有什麼行程提議?

我舊年7月去咗Perth, WA

會考慮自駕嗎?

唔揸車好多地方去唔到,尤其7月係雨季,好多時落大雨。

男爵府

Activehealth 發表於 19-6-2 22:45
我舊年7月去咗Perth, WA

會考慮自駕嗎?

會自駕,但諗住waved rock join local tour 因唔想來回六小時車 ,但Perth 市內會自駕
有冇租車公司,市內旅遊或食店介紹.

男爵府

The Perth Mint 鑄幣廠連guided tour,可以睇現場gold pouring show.
Rottnest Island ,坐環島巴士,中途落車行山風景靚絕,quokka周圍走好cute. 由Fremantle出發,比由Perth 出發坐少半個鐘船無咁易暈船浪,太大風浪船唔開要check航班。
Kings Park 喺Perth city山上,超級大,望落山個景勁靚但要揸車行。
WA Maritime Museum 都唔錯,順便去埋Fremantle Market.
Perth 好多間越南粉都好正宗, Tra Vinh越南河超正。
Greek food 好味,可推介Brika , 可以試set menu AUD70/person 可以試齊唔同種類。
Fremantle 好多細Australian cafes 好有特色,我地出咗Moore & Moore 型格舊貨倉餐廳食早餐唔錯,但要自己搵枱,去counter order 完要自己捧餐拿餐具self serve.

wcpcelia    發表於 19-6-4 15:14

男爵府

車係家人租,佢以前住Perth,佢有相熟租車公司但我唔知係邊間。

佢搬咗去澳洲其他city住,舊年7月飛番Perth同我地玩咗一個禮拜,以上食同玩係佢嘅推介。

我地除咗Perth, 仲揸車南下落咗去Margaret River.

男爵府

Activehealth 發表於 19-6-3 22:43
The Perth Mint 鑄幣廠連guided tour,可以睇現場gold pouring show.
Rottnest Island ,坐環島巴士,中途 ...

謝謝你的詳細資料,很有用,我會仔細看看編排行程

侯爵府

夏天玩到顛

有時間可以去近Esperance的pink lake

男爵府

shirleyng817 發表於 19-6-4 09:04
有時間可以去近Esperance的pink lake

謝謝提議,呢個太遠了,我只留七天

男爵府

Activehealth 發表於 19-6-3 22:43
Rottnest Island ,坐環島巴士,中途 ...

請問去Rottnest Island ,揸車去到碼頭,是否可泊在路邊再搭船

男爵府

shelleym 發表於 19-6-4 17:26
請問去Rottnest Island ,揸車去到碼頭,是否可泊在路邊再搭船

Fremantle 去Rottnest碼頭旁有露天咪錶停車場,但印象中只可泊三兩個鐘左右。碼頭向內走貨倉那邊五十米左右有另一個可以日泊。

去Rottnest Island 記得帶齊糧水,因為整個島極天然空曠,只有一間餐廳開幾個鐘兼外賣三文治,貴不在講供應更非常有限賣完即止。無其他地方買東西吃。舊年我們在島上遇上一家十幾口馬來西亞遊客有老有小,以為島上隨便有吃的賣完全沒有預備午餐食物, 看著我們吃home packed烤雞三文治烚粟米挺可憐的,我們聽他們説廣東話以為香港來的跟他們搭訕,最後我們拿出部分帶去的食物跟他們分享。

男爵府

想問知唔知機場便利店和賣sim 咭地方是否24小時營業?另我打算落機搭uber 返酒店,澳洲uber 是否用香港uber book 便可以了?

首頁

尾頁

跳至