婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

曾經有一段時間同6299一齊住,佢地都係星期一至五唔係度,星期六日先會返黎,但我都會想搬出去,始終間屋唔係自己,想買個櫃擺野,無論款式,擺邊都係99話事,咁唔係自己地頭,只好硬食啦!
同埋99係屬於果d咩都鐘以一齊既,佢地星期六日係度,見到你得閒,一定拉埋你去食飯,但其實你未必想跟,但又唔好意思say no ,分開左住,你得閒或忙都無人知,唔鐘以咪話忙緊唔去啦!

複式洋房

Sweetbabymom 發表於 19-6-20 06:52
有小朋友嗎?

宜家懷孕中,第一胎

男爵府

一係窮,一係年少無知。
呢個世界好多唔同既人,有戀仔狂老母,有媽寶男,更有痴得就痴新抱~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

當年結婚想儲錢買樓,但之後62有病,去左,就到99有病!無得走了

複式洋房

Sweetbabymom 發表於 19-6-2 19:38
有咩原因令你地願意繼續同奶奶住?

因為老爺奶奶好好
唔會過問太多
同老公又夠私人空間
佢地包辦所有家務同煮飯
又真心當我女咁錫

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆 Sweetbabymom 的帖子

我估.....多數老公搵得少,少數因為孝順。

子爵府

yysyy 發表於 19-7-20 03:37
依家乜都貴講就容易你估個個都搵咁多錢咩,有頭髮邊個想做癩痢, 寄人籬下都係為生活啫, 所以呢度啲人成日 ...

香港搵食艱難, 如果兩公婆都係搵萬零蚊, 真係好難搬出去, 唔寄人籬下都唔得啦

別墅

Fishbbmama 發表於 19-6-3 10:35
你講得好好, 十之其九都係錢問題, 冇能力搬開

我覺得未必係$ 嘅問題,因為無$ 買樓住開嘅係奶奶!
而原因係,佢得一個人,年紀大,佢一個人住,掉番轉你要去探佢都好困難!
例如每一程要坐百幾蚊,45 分鐘車,各人,尤其小朋友啲schedule 都好密,仲要喺schedule 嘅中間抽時間去探佢,根本無可能! 所以唯有同住!因為,都係$$ 嘅原因嘅,我無多千幾萬買隔離單位比佢住! 有佢應該唔區,仲最好寫佢名添!

子爵府

yysyy 發表於 19-7-20 03:39
女人嫁入男家 ,什麼痴, 自古以嚟男人養女人係正常㗎啦, 只有廢柴先 話人港女 因為自己冇能力 ...

呢d位又講傳統,唔講男女平等啦?咁點會唔比人話係港女呀?

民房

想有人幫手做下家務個D,寧願請個鍾點好過啦。
日對夜對,想無衝突都幾難。

別墅

彼此經濟獨立,相對來講我們經濟狀況好d,6299大部分時間都係尊重我地自己的意見同生活方式。

別墅

未嫁覺得可以一齊住, 始於係老公媽媽, 年紀大無人照顧孤零零自己一個都好慘
宜家結咗婚1年半, 你再問我同一個問題, 答案只有一個字"窮"

禁止訪問

複式洋房

因為係獨仔

複式洋房

我地同奶奶住真係出自個心

前提係我奶奶好好相處,好多例子不能盡錄
因為做教育,呢排放暑假,奶奶日日三餐從不馬虎,只要我想食一定想辦法煮。
大熱天時買餸煮飯晾衫拖地一腳踢,每日見我食完飯就叫我入房開冷氣休息下。
每逢星期日就叫我返娘家見見爸爸媽媽。
前日個風筒壞咗,佢本身話第二日買,點知當晚跑去豐澤買個返黎,佢話計到我前晚要沖涼,驚我無得用。
只要買比屋企人,奶奶一定買最貴。

當然我地都好錫同尊敬奶奶的,成日陪佢傾計,買比佢嘅野吾會手軟。

奶奶對我地用心,我地都一定會好好孝順佢,連娘家人都好感恩我嫁咗入去,有個好奶奶照顧我

複式洋房

momolovefd 發表於 19-7-16 16:19
因為老爺奶奶好好
唔會過問太多
同老公又夠私人空間

我都係
不過我都知係好好彩先遇上好奶奶
一定要感恩!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

NatalieTY 發表於 19-6-20 22:34
一係窮,一係年少無知。
呢個世界好多唔同既人,有戀仔狂老母,有媽寶男,更有痴得就痴新抱~
...

我當年係年少無知

但如果奶奶得返一個人,我一定會同佢一齊住,雖然未必係因為孝心,但一齊住唔使驚佢病左唔講/病左無人照顧(跑黎跑去)

利申(家父上年入醫院,佢住新界西,我幾姊妹住&返工九龍,每星期兩日去探病、送飯 持續左半年)
我攰死左
從未適應這份工

大宅

年少無知。。。
見佢一個人年紀大
唔一齊住就變獨居老人
依家好後悔
跟本似係我寄住喺佢屋企
無話事權。。其他仔女可以隨時出現
雜物可以任擺,因為係佢地屋企!

首頁

尾頁

跳至