婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

有咩原因令你地願意繼續同奶奶住?

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我父母係我哋3姊妹嫁嗰陣,講明冇錢搬開就唔好結婚。相見好同住難,不能自己成家嘅就唔好結。

男爵府

回覆樓主:

講黎講去咪又係錢,真係因為愛咩

珍珠宮

回覆樓主:

好多人會話自己係為左孝順架~

男爵府

回覆 做個靚太 的帖子

我唔覺自己係孝順,多樣原因吧,
獨子,奶奶得番一個人,錢,奶奶年紀開始大,親戚朋友既壓力,
但我C6想搬,佢話出年搬,但我覺得講下居多~

我中立啦,有工人,由朝返工到夜晚先到家訓覺,
已習慣出街食,同奶奶相處十分少時間,一日大概唔多於15分鐘,
有小朋友,但小朋友都忙,好多活動要參加~
放假都係全日出街多,一年大概少於一星期全日係屋企,
奶奶平均三個月,返大陸或去旅行

珍珠宮

hkgra 發表於 19-6-3 09:39
回覆 做個靚太 的帖子

我唔覺自己係孝順,多樣原因吧,

你坦白je~

hkgra    發表於 19-6-3 10:01

男爵府

MoooVoo 發表於 19-6-3 09:18
講黎講去咪又係錢,真係因為愛咩

你講得好好, 十之其九都係錢問題, 冇能力搬開

侯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

Fishbbmama 發表於 19-6-3 10:35
你講得好好, 十之其九都係錢問題, 冇能力搬開

認同,大部分係冇能力搬,但通常包裝成為照顧老人家。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

因為愛奶奶
一係愛老爺
自己揀

大宅

Sweetbabymom 發表於 19-6-2 19:38

因為錢 因有人湊吖 b

男爵府

2019新春慶豚圓

Kammui916 發表於 19-6-4 11:33
因為錢 因有人湊吖 b

當然大多數係自己兩公婆不能自立先同6299住啦,唔通貪多人熱鬧d咩?不過唔該d心抱唔好講到自己同99住好慘,重講到自己係受害者,博同情,相反佢地係施害者,因無乜人鍾意屋企突然多個stranger,,佢地d99係要硬食呢樣嘢,比你地住自己唔自在,唔比又怕搞壞關係

大宅

breadcheung 發表於 19-6-4 12:32
當然大多數係自己兩公婆不能自立先同6299住啦,唔通貪多人熱鬧d咩?不過唔該d心抱唔好講到自己同99住好慘 ...

咁我哋住公屋 老公有名 如果我哋搬左出去 佢哋都會搬細屋 更何況佢吖哥一家三口由內地來都搬左來一齊住

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

經濟能力

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我老爺奶奶好好,一齊住無咩所謂。

1.屋企夠大,我地大家都有足夠活動空間。

2.我行開行埋佢地會幫我睇下小朋友。

3.不過佢地每年有大概半年away,我又有兩個月away,所以我地實際一齊住4個月到。

我同佢地住左12年,大家都無咩問題,所以是但啦,繼續住啦,真係唔岩我都有地方搬。

別墅

breadcheung 發表於 19-6-4 12:32
當然大多數係自己兩公婆不能自立先同6299住啦,唔通貪多人熱鬧d咩?不過唔該d心抱唔好講到自己同99住好慘 ...

唔係全部係咁啦⋯⋯
好多事都係雙方既
拋開孝順,應該講互利互惠
我都覺得唔係孝順,係雙方需要,奶奶年老需要有人照顧,我地需要有間屋,但前提佢需要多D,就住過真係寧願租屋住,起碼開心D
但無辦法,唔通叫佢去老人院咩

別墅

2019勳章

一個字錢

大宅

因為無能力囉

民房

我係因為結婚前同老公協議咗要同99住照顧99,而且99都幾錫我所以一齊住。

複式洋房

我地完全有能力搬出去住 但因為我老公好孝順 所以想同佢爸爸媽媽一路長住 我老爺奶奶身體都幾好 唔洗我服侍 屋企仲有2個工人 我老爺奶奶日日都會煮飯比我地食 夜晚仲會一齊打麻雀 所以我覺得一路住落去都無所謂 已經一齊住左7年 一直關係都幾好

大宅

hoyan1990 發表於 19-6-20 05:53
我地完全有能力搬出去住 但因為我老公好孝順 所以想同佢爸爸媽媽一路長住 我老爺奶奶身體都幾好 唔洗我服 ...

有小朋友嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊