懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

我37w時候染過一次,因為38w影大肚相,唔接觸頭皮,其實完全睇你自己,外國醫生話染髮做gel甲完全冇問題,身邊都有好多朋友懷孕染髮,同埋其實香港髮型師都幾負責,我一開始問aveda孕婦可唔可以染,佢啲話佢啲既產品唔建議染,跟著我另一位大肚朋友介紹左間,專門有幫孕婦染頭髮既,所以就去左個間,都係個句,睇你自己,唔好畀其他人意見左右。就好似我願意去染頭髮,但係唔願意整指甲,但有好多孕婦朋友都會繼續整指甲,都係個人選擇。好似好多孕婦都keep住化妝(我見過好多大肚婆都做開化妝品sales,日日要化妝),但有好多孕婦就好堅決唔化妝。

水晶宮

有些人大肚就是喜歡犯禁。身邊有人不信邪,染髮電髮搬屋做齊、最後個細路大達胎記加倒及牙(要日後)整形手術。不知是否關事,我迷信,整少少有害bb的事我都不會。我一大肚係即剪短晒頭髮,沒事沒幹不會出街費比人撞。

大宅

其實版主可以等到4個月打後先染吧,3個月前就唔好染住,我見到自己好多白髮所以先染,之後仲去左韓國旅行tim,我現在19w喇。

大宅

karencai888 發表於 19-6-3 00:10
我37w時候染過一次,因為38w影大肚相,唔接觸頭皮,其實完全睇你自己,外國醫生話染髮做gel甲完全冇問題, ...

我未有左都有整hard gel nail,一有左就拆冇整。XD
只得染頭髮ja(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

vanessasasa 發表於 19-6-2 19:38
大肚中6周到可以染髮+整甲嗎?

去買甲貼啦⋯⋯我三個月結婚時咩都唔敢整忍住

大宅

忍下啦 果時我都忍住唔染
成頭白髮都無計

男爵府

我染咗幾次,去salon用不含ammonia染髮劑,你擔心可以過咗3個月先染。
Gel甲我去乾淨冇味nail salon度做,用安全牌子Gel,到5個月先拆,主要係怕有咩事入院會麻煩,因為要show手甲腳甲觀察blood circulation。拆甲後有keep住去修甲,搽孕婦可用甲油,入院隨時抹得甩。
人人睇嘅資訊唔同,睇你信邊套,我就信醫生同數據,有事冇事都係自己負責返。驚就乜都唔好做,無謂講出嚟俾啲三姑六婆鬧。

男爵府

我5個月時自己染過一次, 因為白頭髮同兩截色得好勁
牌子係SANOTINT, 香港有counter, 冇化學野, 岩大肚婆用
用完覺得OK, BB各樣都正常
個sales都話5-6個月先好染, 頭3個月就忍下手啦

複式洋房

Viviluby 發表於 19-6-3 11:10
我染咗幾次,去salon用不含ammonia染髮劑,你擔心可以過咗3個月先染。
Gel甲我去乾淨冇味nail salon度做, ...

都岩(emoji)

別墅

其實宜家salon有天然染發劑,孕婦可用,但只限染深色,因為天然嘅染發劑冇可能幫你推到好淺色,而且叫髮型師唔好幫你染髮根,我都有染過一次!

大宅

sandy_astroboy 發表於 19-6-2 23:30

想問依家31w,過多4星期去電髮係咪都唔好?

電髮有好多種,負離子?陶瓷?
淨用機?唔用藥水?

呢方面,你同髮型師傾吓,
佢一定會俾專業意見你,
建議孕婦做定唔做。

老實講,我之前都問過我相熟,
幫我剪髮多年既髮型師,
我之前想拉負離子,
髮型師話要落藥水,
又大味,叫我唔好整,
叫我紮起頭髮忍吓,
等生完B坐完月,先整靚靚。

我髮型師好好,知我有孕時,
每次幫我約時間,第一個幫我剪髮,
話空氣清新d,唔會有咁多化學嘢,
對BB好,健康d!

我髮型師好好,我講過話想染髮,
佢就話一定唔好。我話想做負離子,
佢就話落藥水,大味,對BB唔好。
我想剪髮,佢就幫我約第一個剪。

別墅

我2樣都有做

複式洋房

吾好做令自己有可能後悔嘅事,佢係你一生一世嘅骨肉,指甲係有大肚婆專用gel甲or甲油。所有成分上網做足功課。

吾係吾掂頭皮就無事,好似二手煙味在衣服上道理一樣。

例如有些香水成分會導致畸胎

大宅

為bb好 我會忍下唔博囉

別墅

我懷孕期間整過幾次甲 35 36週先染黑髮尾

首頁

尾頁

跳至