心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

生小孩前我性情都好平和, 好順得人
係年輕時都偶然一兩次情緒好爆發,
即係會掉野, 大聲咆哮禁樣

生完小孩後, 情緒好多時都爆發, 會好咆哮什至會打人, 拍打之類唔會傷到流血

我係米情緒有些問題? 有無同路人媽媽分享?

伯爵府

lemonlemoncc 發表於 19-6-2 22:26

打屋企人嗎?
產後抑鬱嗎?

子爵府

Whitechocolate 發表於 19-6-4 17:53
打屋企人嗎?
產後抑鬱嗎?

象牙宮

壓力過大, 任何人的身體, 未必能承受的來。
正如食飯一樣, 你能食, 我未必能食。
對不?

休息不足, 睡眠不好, 煩事多。 難受了, 負能量多了。 情緒難于自控啦。
找出原因, 學會不要令自己難受。

要掉些負能量。清一清, 充電。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

子爵府

meiky 發表於 19-6-7 23:22
我有,我係對住小朋友會比較煩躁,你可以買逍遙丸試下,或者直接看中醫。
...

咩丸黎

別墅

有,一樣,但我應該係產前已開始,只係產後越黎越嚴重

產後檢查要填嗰份情緒問卷,全部唔係填最差嗰格都係填尾2差嗰隔,後尾醫院姑娘打黎了解,再轉介健康院,俾人問完一大輪再想我俾心理醫生/姑娘跟,但我怕會唔俾我照顧個女就話自己有好轉唔駛轉介住,再嚴重番先搵佢地

我覺得主要係老公同99令我心理好大壓力,到生咗,情緒就因為緊急開刀,頭幾日冇得見個女而開始變嚴重,仲要出院嗰日先因傷口問題發燒冇得走,要個女跟住我喺醫院好似難民咁,極心痛個女,又自責係因為自己唔爭氣,個女先要跟埋我受

好采個女由頭到尾都好好,但我老公就成日激我,令我情緒大爆發

子爵府

renay 發表於 19-6-9 02:19
有,一樣,但我應該係產前已開始,只係產後越黎越嚴重

產後檢查要填嗰份情緒問卷,全部唔係填最差嗰格都 ...

同我好似
主要都係無人關心, 無人幫手

有機智pm 傾下

別墅

lemonlemoncc 發表於 19-6-9 22:45
同我好似
主要都係無人關心, 無人幫手

可以呀

我都係冇人幫手,關心嘅人唔係冇,我知起碼阿媽、老公都關心我,但係唔敢同阿媽講太多,怕佢擔心,老公呢,實在係好粗心大意嘅人

同朋友講咩?開頭都會搵佢地傾下,但慢慢多咗,人地會覺得煩,又係講呢d呀?都唔好意思再講了,而且結咗婚嘅,個個有自己頭家要理,未結嘅,又未必明

所以都係收埋多,然後情緒好易好差

子爵府

renay 發表於 19-6-10 00:46
可以呀

我生完明顯好燦底, 你都有啊媽, 但我無
仲要打擊我好多事, 人地生完同啊媽close 左
我反而相反!

我既經歷真係好慘, 我都算樂天
算捱過了

現在小孩開始大, 又請左工人算係鬆左好多
只係可能抑壓太多
缺乏休息
又無得宣涉, 有時候爆起上來好得人驚

別墅

lemonlemoncc 發表於 19-6-10 11:11

我生完明顯好燦底, 你都有啊媽, 但我無
仲要打擊我好多事, 人地生完同啊媽close 左

係呀,個心好辛苦,明知爆係唔好,但當刻好似變咗另一個人咁控制唔到,到之後慢慢冷靜番先後悔做乜自己撳唔住把火?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

完全明白你,我都係咁,長期唔夠休息,冇人可傾訴,工作時間長,返到屋企顧呢樣嗰樣,冇私人時間,好唔開心

禁止訪問

別墅

我有焦慮症,上月停药,今個星期佢又好似返嚟揾我,呢兩日無端端喪喊,但唔知喊乜!

首頁

尾頁

跳至