自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

baby123322 發表於 19-6-2 22:35
如題
包括演藝界出唔到獨當一面既巨星,好多行業都青黃不接特別係飲食業.

無辦法,就咁tbb 一台獨大,限制非我族類的歌手出現。少左一個重要渠道面向觀眾
演藝界仲點百花齊放

wcpcelia    發表於 19-6-4 09:38
Mm233    發表於 19-6-3 14:07

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

娛樂圈日漸衰落,不復以前了!飲食業長期人手不足!

男爵府

Cathy1121 發表於 19-6-3 09:56
往事只能回味,慶幸70後的我們欣賞過、經歷過:
- 樂壇百花齊放(天皇巨星:哥哥、Danny丶梅姐丶阿倫、阿L ...

好懷念以前美好時光,或者嗰時仲細個,只要搞掂功課阿媽都冇話再多多要求,最大娛樂係睇電視;人大咗,角色轉變,做咗阿媽,又唔係嫁俾個好有錢嘅人(不過唔一定,朋友嫁俾名醫但名醫基本上冇錢過佢手,要自食其力)會憂柴憂米,以前覺得發生咩事都有阿媽頂住,現在要靠自己了!

starrymama    發表於 19-6-3 13:46

男爵府

2019勳章

brindlewin 發表於 19-6-3 09:22

有幾多係香港人?

唔可以咁諗,大部分香港人都係戰亂時大陸走難黎香港嘅。

無聊閒在家

珍珠宮

2019新春慶豚圓

choco_soup 發表於 19-6-3 10:04
以前茶樓既杯碟都係好油,成地垃圾紙巾。而家都係咁dirty。

即係香港人既水平無升過。

我知你講那類茶居,我果區80年代執曬啦

不過新開那些......除咗門面好似靚咗,人好似後生咗......

禁止訪問

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Amy47 發表於 19-6-3 12:06
唔可以咁諗,大部分香港人都係戰亂時大陸走難黎香港嘅。

你錯了。大部份戰爭逃來港一代,到70年代經過社會教育共容,好多人都有改進,那時興望賢思齊,對社舍環境珍惜/生活衛生有要求,自覺要學習文明。

不過近廿年個風唔係咁吹,個個要學迎合內地新移民遊客,包容劣質行為才行,鼓勵認錢認權,講親疏有別,圍埋講鄉下話,唱紅唱忠......

珍珠宮

2019新春慶豚圓

choco_soup 發表於 19-6-3 10:08
重點

佢地將大陸格搬左黎香港

就是,唔包容劣質行為就拿出大棒扣你媚外......

大宅

1314625 發表於 19-6-3 09:01
反而我覺得以前係靠媒體谷(尤其大台),四大天王已是好例子。現在只是大台關大門,我地小(emoji)電視睇到 ...

我覺得現在那些才是實力,以前4大天王都係比人谷,仲有其他

以前少娛樂,又冇得上網,紅真係靠tbb
現在我覺得有得選……選一定係實力多d
,仲要靚……

珊瑚宮

回覆樓主:

剛從外地回來,覺得香港唔落後,香港以往係發展中國家,百花齊放,依家發展完成,自然平穩中發展,輪到內地起飛,時代更替變遷係常態吖,歐洲國家依家兒童節目仲睇梗《天線得得B》,佢地仲守舊啦!

大宅

lag behind since 97

大宅

0q.cathy 發表於 19-6-3 09:00
咁的士陳都算吾錯,雖未去到亞洲,但起碼中港台都知佢係邊個。

的士陳真係好樣衰

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

artroboy 發表於 19-6-3 09:58
大排檔係另一種風味,入面搵到好多正野食,可惜依家都買少見買。
...
現在的大排檔貴同唔好食的多過好食

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

artroboy 發表於 19-6-3 10:09
好有共嗚!有幸成長於幸福的年代,
重有街邊的碗仔翅同熱的糥米飯, 而呢味道而加已經揾唔到

artroboy    發表於 19-6-4 07:59

珍珠宮

2019新春慶豚圓

baby123322 發表於 19-6-2 22:35
如題
包括演藝界出唔到獨當一面既巨星,好多行業都青黃不接特別係飲食業.

現今世代係白花齊放, 不是要一人獨大。

水晶宮

2019新春慶豚圓

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Forgetmenot999 發表於 19-6-3 13:40
的士陳真係好樣衰

只能講我地吾識欣賞

翡翠宮

回覆樓主:

唔止演藝業既,某d行業都係青黃不接,某d人無生活壓力,而家想求舒服工作,搵夠錢基本生活就算

珍珠宮

artroboy 發表於 19-6-3 10:12
啱啱係Facebook 見到, D 老伯會唔會爆血管?

真心唔明政府點解唔處理

好多居民投訴左好耐,而家佢地跳淫舞隔離又整個咁靚公園,教壞小朋友。

珍珠宮

brindlewin 發表於 19-6-3 12:17
我知你講那類茶居,我果區80年代執曬啦

不過新開那些......除咗門面好似靚咗,人好似後生咗.... ...

唔係,都係新酒樓。只可以話無公德心既人都會老。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊