自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

我最近鬧我囝時,佢同我講「點解你可以鬧我,我唔可以鬧你?」我輕輕力打佢patpat時佢又會話,你打我,咁我打番你。我話佢唔可以打我因爲我係媽咪,佢就會話咁樣唔公平。有日仲話等你老左時我會打番你兩下。我都唔知應該點教佢

講真,我細個時比父母打我係會幻想可以打番佢地,我阿媽喪鬧我死pk時,我心裡面都會叫佢做死pk, 覺得佢唔應該值得尊重,因為佢連基本尊重都唔識

伯爵府

我爸係個EQ極底嘅人 每次佢發對我/其他家人發脾氣 我都好憎佢

la_source    發表於 19-6-3 10:33

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

Del

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

細個我媽打我,分兩種,一種係我做錯事被打,雖然小錯都會大丙,我只有喊,好傷心咁諗:點解你要咁重手,唔通我唔係父母親生
另外一種係亞媽心情唔好而打我出氣,呢種時候,我有好強烈的報復想法
我做人媽咪之後,時刻緊記自己小時候的痛,唔會隨便出手打自己仔女

男爵府

黑色誘惑 發表於 19-6-2 23:04
我最近鬧我囝時,佢同我講「點解你可以鬧我,我唔可以鬧你?」我輕輕力打佢patpat時佢又會話,你打我,咁我 ...

我自小父母都唔係用打鬧方法。我對仔仔也同樣

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

最多互駡,兒時大人騰條蚊豬肉,那敢還手!

男爵府

701003 發表於 19-6-2 23:14
細個我媽打我,分兩種,一種係我做錯事被打,雖然小錯都會大丙,我只有喊,好傷心咁諗:點解你要咁重手,唔 ...

我媽也講過,因為佢自己小時候,我婆婆都係用打鬧,但佢心唔好過,所以我媽自小都唔用打鬧

男爵府

我最近鬧我囝時,佢同我講「點解你可以鬧我,我唔可以鬧你?」我輕輕力打佢patpat時佢又會話,你打我,咁我 ...

睇下popa

男爵府

回覆樓主:

細個俾父母打鬧係會有仇恨,有報復心,不過都係敢怒不敢言。大左有能力就會反抗,會還手

你囝而家已經講到明其實係好事,等你可以早作防備,早啲對症下藥,盡早修補親子關係。如果佢吾出聲,表面扮順服,其實懷恨在心,到長大時先黎反擊,咁就遲啦。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

珍珠宮

父母成日郁啲就打我,當時我想快啲長大,好似灰姑娘咁,早日嫁出就一天都光曬

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

唔會!邊有隔夜仇,父母好少打駡,又眼見父母辛勤工作養活一家,點會有仇吖。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我細時都有咁

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

No

水晶宮

回覆樓主:

可能有,個心鬧佢就一定

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我細時爸爸有打,不過好少,打得就一定係我錯,所以我甘願受罰。
自己大左後,覺得打其實並不需要,講道理,或罰佢地減少玩既時間都可以令佢地知錯。
我沒有打過大女,細仔有打過,係衝動之下打左,不過之後感後悔向他道歉。

子爵府

yuyueng 發表於 19-6-2 23:23
唔會!邊有隔夜仇,父母好少打駡,又眼見父母辛勤工作養活一家,點會有仇吖。 ...

咁你父母好姐
我父母會打罵,阿媽粗口橫飛,打起上來會用衣架,摺櫈,地拖棍,會打到見血,父母兩個會好似唱雙黃咁冷嘲熱諷,令人好難受

wcpcelia    發表於 19-6-3 09:00
學會放下    發表於 19-6-3 01:22

子爵府

IloveJJ 發表於 19-6-2 23:50
佢問你,點解你可以鬧佢,佢唔可以鬧你?
你答: 因為你錯,所以我鬧你。咁我有咩錯?你機鬧我?
...

咁的第日做錯時佢咪可以鬧我 我呢個囝好精咖,我已經擔心佢大個會係精甩尾嘅人

我覺得而家d仔細路似乎對尊敬長輩的觀念好薄弱,下下講公平

子爵府

09daisydaisy 發表於 19-6-2 23:19
睇下popa

U mean fb popa channel ?

首頁
12345...6

尾頁

跳至