自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

又無諗到復仇,因為唔識,只知快快嫁人可能生活仲好!我爸好少打我地,除非好大件事,例如阿哥試過偷錢,但打極有限!我港女阿媽係心情唔好就掟野,見成績唔合佢果日心情唔滿意就打!坦白講我都有打仔,但上小學已經無再打,係細個百厭有限量體罰,只用手,無用其他野

珍珠宮

MrsSingSing 發表於 19-6-3 11:00
有,父母都係老一輩思想,咩都唔問清楚就覺得你曳,要打。每次被打都好嬲,
唔明點解要打?好好地講唔得既 ...
完全明呀,成日話你吳知錯咩我就打到你知
但其實根本無做錯野,有時係比人屈佢信曬人地吳信我,有時係考吳到第一就等於錯(默書都係),人地問我野(老師/親戚)但我講事實而講不中媽想我答嘅標準答案又計我錯(但事前佢無比標準答案我背喎)

我都好驚幾時答錯野又比佢地毒打,好驚下次打完會無命,所以到高中時我隨身袋定把界刀仔去自保

珍珠宮

aw07044780 發表於 19-6-3 13:23
係, 我好傷心。 那時信任這位老師(班主任)才同她講, 怎知她這樣處理, 所以我那時都唔敢再向校內其他 ...
你學校啲人真係信吳過,好彩依加我們都甩難,有能力保護自己,如果第日,你個衰老師遇著啲好似臨臨的家庭,學生向佢求助但佢又咁處理,到時搞出人命,又有曬證據,報紙大字標題"死者生前向老師求助遭取笑 繼而踏上不歸路",到時你個衰老師一身蟻

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

我媽會用籐條打,我只會想盡辦法去逃避或令佢打得我冇咁痛,但一定冇諗過要報復。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

阿媽好少打,老豆直情未打過,而且打親都係自己錯,所以唔會

男爵府

回覆 Angel_Rose 的帖子

係, 其實那時有諗過去自殺, 但都唔知用那種方法好,只是每天像沒有的靈魂般上學。

珍珠宮

aw07044780 發表於 19-6-3 16:33
回覆 Angel_Rose 的帖子

係, 其實那時有諗過去自殺, 但都唔知用那種方法好,只是每天像沒有的靈魂般上學 ...
好彩你無自殺,否則我就識吳到你了,依加苦痛已成過去,甜嘅日子等緊你 :)

男爵府

黑色誘惑 發表於 19-6-2 23:04
我最近鬧我囝時,佢同我講「點解你可以鬧我,我唔可以鬧你?」我輕輕力打佢patpat時佢又會話,你打我,咁我 ...

我聽過我學生講
你給我怎樣的童年
我給你怎樣的晚年
聽到都心寒

公爵府

Angel_Rose 發表於 19-6-3 10:20
其實我都係嫁,大學時搵兼職做,父母吳比,話咁多時間不如溫多啲書考返個第一名返黎(大學係計gpa嫁!而且每科都 ...

教授救左你

公爵府

aw07044780 發表於 19-6-3 13:02
藤條打到中學,預科開始,用拳頭打, 打到周身瘀晒, 所以那時我留係自修室做功課和温書, 留到打样才返家 ...

真係惨!可能你當時應該還手!

珍珠宮

TATEYAMA 發表於 19-6-3 18:32
教授救左你
係呀~教授超好人~

我父母成日當啲老師係神咁拜,成日覺得老師永遠是對的,乜都聽曬老師講,到我大個做左老師果陣又吳見佢當我神咁拜

男爵府

回覆樓主:

我阿媽試過叫我做雞!又拎菜刀作狀要斬死我!阿爸就用騰條打!

珍珠宮

小方b 發表於 19-6-3 18:54
我阿媽試過叫我做雞!又拎菜刀作狀要斬死我!阿爸就用騰條打!
我媽都有阿!升小四果年,入吳到精英班,佢一見到成續表就嬲到係學校入面升巴我(升到返家繼續升),佢話入吳到第時要做雞,仲話我做雞影衰佢,啲老師又係衰嘅,見到媽毒打我吳幫手不特止,仲講說話暗示我媽係學校範圍打女,要打返家慢慢打,吳好阻住佢地放飯

男爵府

回覆樓主:

所以我而加從不打女

男爵府

Angel_Rose 發表於 19-6-3 19:01
我媽都有阿!升小四果年,入吳到精英班,佢一見到成續表就嬲到係學校入面升巴我(升到返家繼續升),佢話入吳到第 ...

我記到今時今日!!!
18歲時想考演藝學院,或考警察,佢又唔比!我同自己講,如果我女大個想讀咩做咩,我一定支持!因為……我唔想佢怨我!同我而加怨我媽一樣!!

大宅

回覆樓主:

我鬧小朋友時候每次亦會講埋理由,亦俾機會佢反對。我同同佢講如果覺得爸媽錯,都可以講出黎,但一定要解釋埋理由 /做錯什麼。

任何事情都唔打

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

小方b 發表於 19-6-3 19:07
我記到今時今日!!!
18歲時想考演藝學院,或考警察,佢又唔比!我同自己講,如果我女大個想讀咩做咩,我 ...
點解吳比你考演藝考警察?又吳係犯法野

我媽依方面同你媽相反地相似,佢迫我學芭蕾舞,但我好憎芭蕾舞囉,間舞校仲要有埋成績表,頭1-5名有名次,之後果啲無名次,媽一見到無名次都估到咩事啦,成日鬧我點解拎吳到第一,浪費曬佢供我學跳舞的$,我話咁吳學囉,又升巴我話我做事不認真,無拎個心出黎跳舞,又話佢洗咁多$無我身上我無向佢感恩,所以阿女第時想做咩,吳想做咩,只要不是害人的事,我都會比佢自行選擇

大宅

黑色誘惑 發表於 19-6-2 23:04
我最近鬧我囝時,佢同我講「點解你可以鬧我,我唔可以鬧你?」我輕輕力打佢patpat時佢又會話,你打我,咁我 ...

坦白講句:有

男爵府

Angel_Rose 發表於 19-6-3 19:18
點解吳比你考演藝考警察?又吳係犯法野

我媽依方面同你媽相反地相似,佢迫我學芭蕾舞,但我好憎芭蕾舞囉,間舞 ...

因為演藝喺佢心目中係塭吾到食!
做警察怕我會埋堆……知我性格會玩完!

首頁

尾頁

跳至