自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

撇除小朋友為了報讀學校,為了有多5分的宗教分這個問題。
想問下小朋友的信仰自由是應該由父母決定,還是由奶奶決定?
我本身是無宗教信仰,丈夫細細個被奶奶帶去領洗,但長大後現在他不算是個虔誠的教徒。不過奶奶相對非常虔誠,由小朋友出世後到現在3歲多的小孩,都間中明示暗示叫孫仔領洗、想說服我們帶佢返主日學。
但我打從心底裡對這些“勸告”很反感⋯⋯
我總覺得小朋友都有對信仰的自由,有選擇是否領洗的權利,真的不應讓咁細個無論BB(連說話都未識),還是得3幾歲人仔去被判定他的宗教信仰。
這個問題真的好纏繞我,我好想留待小朋友長大,由他自己決擇。

子爵府

只要不是邪教,宗教信仰是個人自由吧

複式洋房

iriswy 發表於 19-6-3 00:27
只要不是邪教,宗教信仰是個人自由吧

我很認同是個人自由,並非奶奶、父母幫小朋友配對。所以我真的覺得奶奶的明示暗示好煩厭,機乎每次講到呢個話題就想嗌交咁

Noodlelo    發表於 19-6-3 12:23

珍珠宮

咁得意
八卦問樓主,你奶奶好似好虔誠
你地婆媳關係好嗎?
對宗教太狂熱既人好多都好熱情
又係幾固執
我想像到有乜衝突
不如叫老公做中間人說服奶奶啦

男爵府

畀面勳章

小朋友長大後決定

公爵府

畀面勳章

花漾仙子 發表於 19-6-3 00:25
想問下小朋友的信仰自由是應該由父母決定,還是由 ...

我同老公都冇宗教信仰, 兩個女小學係天主教, 大嘅中學係基督教, 基本上如果佢返嚟同我講要信或者決志,唔會阻止。 但暫時佢哋對宗教仲未有任何想法。
99係好虔誠拜神嗰類, 我哋只會係紅事白事奶奶要做儀式時候,咪滿足佢跟佢做。

別墅

我是基督徒,有責任帶子女走應該走的路,所以自細帶他們返教會。

男爵府

因為你無宗教信仰,所以完全明白你想法。但對於有宗教信仰,所信既主是唯一真神,所以不存在選擇自由,因為得一個神。
我係一出世就受洗,年青時亦有接觸其他宗教去尋求自己既信仰自由,但最後都係選擇返教會。
無需要擔心剝削小朋友宗教自由, 佢自己會找尋自己相信既野,信與不信來自内心,無得迫。

子爵府

小朋友自己。
家長可引導,不過都等佢哋自己大個决定。

水晶宮

我本身冇宗教信仰,所以如果我係你,都會難以接受奶奶建議。唯有請先生應付佢。

我會留畀小朋友自己決定,佢大個要信教(正當嗰啲)我會 respect。不過小朋友而家讀宗教學校,有時返嚟提到天父耶穌嗰啲,我都會提到呢啲係某啲人嘅信仰睇法,平時教小朋友時都會避免用天堂等字眼。

珍珠宮

王國教室勳章

我老公全家上上下下一出世就係天主教徒,我地小朋友,男家長輩一直安排佢地baptism ,係特登飛來香港,親身請某某主持同做godparents
但我老公話想等小朋友大左自己決定宗教

大宅

回覆樓主:

如果父母有宗教信仰的,引導小朋友遵從同一個信仰是合理的(當然到小朋友長大後會將決定權交返俾佢)

但如果父母都無宗教信仰,我覺得無需理會其他人的“勸告”而去“幫”小朋友選擇(我明白係好煩,因為我媽成日都提住佢的宗教信仰,煩到不得了,但我仍不為所動)

學會放下    發表於 19-6-3 01:17

子爵府

搵學校鍾意教會背景, 但人家邀請返教會又會覺得反感, 這種心理很矛盾吧?? 究竟教會是好東西還是壞東西??

不過信仰無得迫, 大把牧師都無法令兒女信主。樓主咪當阿仔跟奶奶去玩, 孩子將來信不信, 莫講話奶奶, 連父母都管不著的。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我家都有呢D長輩,我當然反感,日後佢自己選擇相信正教,我會尊重

男爵府

天主教一向baptism 係BB就做,it runs in the family。如果你老公係,我唔會反對BB。既然你99都無阻止你老公唔上教堂,你都不用太擔心BB大個後無自由。天主教不同本地基督教,比較liberal 的,放心。

子爵府

本身無信仰就梗係小朋友長大自己決定啦!如果父母有信仰,細細個有父母帶住接觸,唔多唔少都會偏向父母信仰嘅

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

自己

複式洋房

arron媽 發表於 19-6-3 00:51
搵學校鍾意教會背景, 但人家邀請返教會又會覺得反感, 這種心理很矛盾吧?? 究竟教會是好東西還是壞東西??

...

哈哈,good point
輸打贏要,好多人都係咁㗎啦呢個世界
其實好簡單,Take it easy
你咪當得閒冇嘢做返去聽下talk show
BB返主日學都係返去玩㗎啦,唔鍾意咪隨時唔番囉,why not?
至於受唔受洗其實都唔關BB冇宗教自由事,佢將來可以主動有其他宗教自由,至於呢個係被動嘅宗教自由,兩者冇抵觸㗎,仲有如果將來BB真係信主係基督教徒只會導人向善,做阿爸阿媽都煩少啲,你又何樂而不為呢

子爵府

2024年龍年勳章

啦係你話除開宗教分吾講, 我試下用另外一個角度去睇你奶奶的意見。

我也是天主教徒, 我們深信這份信仰是美好的, 是一份恩寵, 是值得傳給下一代, 甚至傳遍世界。孩子的姓氏都無得選擇啦。我們都信死前如果無犯下大罪, 死後可以在天家相聚。如果你C6已是教友, 你奶奶當然希望孫仔孫女也是教友, 日後必定可在天家相聚了。

所以你吾喜歡這份信仰吾緊要, 理解下老人家的心情, 慢慢解釋lor, 一係叫C6 搞掂佢, 吾想再講這話題便可以了

男爵府

陪月勳章

我娘家係佛教,我同細佬妹無宗教,但大時大節屋企需要有拜佛儀式我地會配合,我小朋友自細係娘家生活,但小學係基督教平時會講神和祈禱,我地無阻止,我只教佢地每個人有自己既信仰,係配合太婆拜神念經時不要講天父就得啦。

首頁
12345...6

尾頁

跳至