自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友黎緊讀小學,每天都有伴讀,請問jm你地伴讀到幾時?小朋友好似都係中意我讀書多d,我點做可以令佢自己睇書呢?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

gouramike 發表於 19-6-3 10:12
小朋友黎緊讀小學,每天都有伴讀,請問jm你地伴讀到幾時?小朋友好似都係中意我讀書多d,我點做可以令佢自 ...

同問,我嗰個大你一年。

佢其實識自己睇,但更喜歡我讀比佢聽。

珍珠宮

環保接龍勳章

小朋友黎緊讀小學,每天都有伴讀,請問jm你地伴讀到幾時?小朋友好似都係中意我讀書多d,我點做可以令佢自 ...

我2個上到小學就自己睇, 可能小學有早讀堂, 全班一齊自己睇課外書, 返屋企又鼓勵下小朋友自己睇, 慢慢就可以了。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

借d意行開一陣,叫佢自己睇一段。慢慢習慣

wcpcelia    發表於 19-6-3 14:46

珍珠宮

安排家庭睇書時間,大家各自選擇自己喜歡嘅書,睡前大家一起睇30分鐘,然後就自己入房上床睡覺

侯爵府

回覆樓主:

set一個reading corner,有個書架,佢自己可以揀書睇,又坐得舒服。 定期去圖書館換一批新嘅書畀佢, 大人邊有咁得閒成日伴讀,搞搞下佢就會自己睇,唔使理㗎啦。 仲有唔好開電視。

大宅

最緊要識字量夠多,如果佢睇一本書係好多字都唔識唔理解,自然唔想睇落去,搵啱適合的書就會想追落去,通常二至三年級開始有能力睇chapter book再慢慢追成套書。由字大多圖的書開始慢慢變字細無圖畫。

可以試下一人讀一頁開始放手,唔好急,最緊要享受看書的過程。

男爵府

佢自己突然自己讀,叫佢讀你聽, 自然就不讀。

水晶宮

我女9月小學,而家都係伴讀,
佢識字有限,好難佢自己會讀,
我諗要小學下學期,或二年級先得

公爵府

畀面勳章

咁我真係好懶,好少伴讀, 一開始我係買有點讀筆嘅書, 開始嘅時候陪佢點讀, 點點下佢自己玩自己讀, 之後見家姐睇書佢就睇書。
家姐我直頭冇乜伴讀, 但有買好多書, 真正令佢攞起本書自己睇,係升上小一喺學校見到好多同學仔睇 ,佢又跟住睇, 同埋而家好多小學每日都會有一節閱讀堂,自己帶書返去睇。

伯爵府

借d意扮忙,扮無時間睇書,我女之前都係唔肯自己睇英文書,但呢排因為考試,我無陪佢睇,昨天佢竟然自己攞ORT level 9 的書睇,雖然書唔係好難,但見到佢有轉變,我已經好開心了!

伯爵府

佢做完功課有自己睇書的時間!逐少咁加時,唔理佢睇咩,最初計時15分鐘,到而家唔洗計,就算計完佢仲想睇都繼續睇到食飯

但我女係都要我們伴讀係珍惜一起的時間,一日其實都只是15-30分鐘!有時間我都會繼續!

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

大宅

呢度真係好多有智慧嘅媽媽

子爵府

玩 role play, 你讀一段佢讀一段,慢慢增加佢讀的量。
到後期,佢看得比讀的快,自然會嫌棄你。

大宅

仍然在幼稚園時, 佢識字量唔多, 我就同佢輪流一人讀一句, 之後慢慢就輪流一人讀一頁, 到返小學, 學校要求小朋友每日都帶圖書返學校睇, 慢慢佢就可以自己睇書, 到依家小二, 佢已經可以自己睇中文版馴龍高手

公爵府

我仔依家小二,佢小一下學期開始已經自己睇,拒絕我地插手,應該係那些書有趣,合佢口味,佢自己找到看書樂趣。你小朋友睇的書是否他自己揀?

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

同樓上D JM差不多...初時你讀少少, 我讀少少...跟住慢慢話唔得閒叫佢自己睇..又會買D佢有興趣既書睇, 有漫畫, 有繪本, 有橋樑書, 有時又扮到好有興趣個本書, 問下佢內容係咩, 久而久之佢會自己睇.
但當中是否明白成本書, 我唔太清楚.
另外, 我有時間的話, 亦會伴讀, 我覺得伴讀都係1個親子時間.

侯爵府

睇得多,識字量多,佢覺得伴讀慢,自然自己睇
K2開學自行阅讀全文字英文小說
K3中文自己睇

大宅

Mrs.Luckycat 發表於 19-6-3 12:34
我仔依家小二,佢小一下學期開始已經自己睇,拒絕我地插手,應該係那些書有趣,合佢口味,佢自己找到看書 ...

係呀,書佢自己選擇架,不過可能真係認字量未夠,自己有些地方睇唔明所以無興趣自己睇

珍珠宮

畀面勳章

識字多左就會睇

首頁

尾頁

跳至