自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

最近睇咗bk幾單post

我都有個親戚幾十歲都係咁,由中五會考後一直讀書,由repeat, trip peat……一路peat 去到無咗會考,再一至兩年返幾個月工,再辭工話專心讀書,如是者讀到中年,佢啊父母都就退休仲要養佢。社工唔見,再嘈就話要跳樓。滿囗理想,仲話做乜乜師
其實我唔明點解啲人會咁樣成長?到底點教先會教出一啲咁嘅思想?之前BK有個POST講全家食啊公,再有B果單又係。
我老豆自細就講,讀到書,借錢都會供我哋。讀唔到就早啲出嚟做嘢養家。到我拍拖,就講無錢就唔好學人結婚,養唔起就唔好學人生仔。佢已經養大我哋,無責任幫我哋睇下一代。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

所以我自少就覺得要靠自己,同人生管理係自己嘅責任。我諗唔明點解啲人唔肯出去做嘢。其實職業無分貴賤,做唔到高職咪做低囉。我自己都係低職位。
日日留係屋企好咩???
我都有同自己小孩講過下,尤其每年拜年都見到個親戚,因其他人會攞利是入房俾佢 ,我就唔會做呢樣嘢。

子爵府

Onlok 發表於 19-6-3 10:36
所以我自少就覺得要靠自,同人生管理係自己嘅責任。我諗唔明點解啲人唔肯出去做嘢。其實職業無分貴賤,做唔 ...

父母要至細開始教。
凡事都有底線,唔可能俾D子女成年之後都繼續依賴屋企,不事生產。
我一定忍唔到。

伯爵府

有縱容嘅父母同家人就可以

ix54037    發表於 19-6-4 14:07

珍珠宮

回覆樓主:

好難以己度人
有些的確是懶
有些自信心不足
有精神病都好多
有些人唔夠硬淨
或者為人怪雞容易被同事欺負

珍珠宮

回覆樓主:

宜家隱青好多,以前都有,但感覺宜家好普遍,郁D就話自殺,父母和家人可以點?

公爵府

回覆樓主:

父母咩都管咩都主宰咩地雷都幫佢掃哂就可以練成

大宅

Onlok 發表於 19-6-3 10:31

我都有個親戚幾十歲都係咁,由中五會考後一直讀書,由repeat, trip peat……一路peat ...

你老豆講得好岩,馬死落地行,repeat一次就當上年失手買多次機會,但一直證明唔係讀書料子,就無謂啦⋯⋯香港地好極端,可以係夢想實現既好地方,亦可以係埋沒夢想既地方,睇你點揀方法去實現夢想! 但要為實現自己既夢想而連累家人實在係好唔岩...

大宅

karshing 發表於 19-6-3 10:52
宜家隱青好多,以前都有,但感覺宜家好普遍,郁D就話自殺,父母和家人可以點?
...

要搵專門處理隱青既社工,同佢建立關係,再幫佢建立自信心,都係漫長既過程

wcpcelia    發表於 19-6-3 14:40

象牙宮

回覆樓主:

父母提供食住,比我都隱囉!斷水斷糧斷錢,睇下仲點隱

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔明。唔養家都算,淨係搵自己果份有難度嗎?點都唔駛同家人攞掛。真係咁懶咪做pt。

伯爵府

隱青愈來愈多 依家已經唔止男既多 女也不少

伯爵府

我都有個親戚幾十歲都係咁,由中五會考後一直讀書,由repeat, trip peat……一路peat ...

有啲由細縱容、有啲可能真係精神病(社交障礙)......但我成日諗、如果家長絕啲、cut上網,cut糧水、唔比錢佢交電話費....係咪可以制止。
(不過又會比人斬)

但我朋友果個、六年級、成績全紅、已經講明將來冇野做就去圖書館上網、佢會繼續申請綜緩、阿媽鬧佢唔生性、佢又會駁咀:你咪又係唔做野、你會考咪又係得果幾分、你知唔知你係我d同學家長入面最肥果個、你執好間屋減左肥先話我啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Onlok 發表於 19-6-3 10:36
所以我自少就覺得要靠自己,同人生管理係自己嘅責任。我諗唔明點解啲人唔肯出去做嘢。其實職業無分貴賤,做 ...

有d幾兄弟姐妹,正路父母一樣都有人隱青左

珊瑚宮

畀面勳章

1) 坦白講,你嗰位親戚就算真係跳樓都唔覺得可惜,佢無論對社會甚至家庭都無貢獻,幾十歲人仲要老父母養,拎去堆田區都阻地方。
不過往往呢啲人嘅生命力比小強更勁。
2) 我老爸老媽都係咁講,讀到書一定比我哋讀。畢業後就要自力更生,仲要準時比家用。雖然老爸老媽唔需要我哋供養,不過家用係責任,所以點都要比。
至於湊孫就唔好搞,因為養大我哋已經盡咗責任,佢哋就過自己生活。仔女係我哋嘅責任。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

都係父母縱出嚟

伯爵府

琥珀宮

啃老族唔多唔少係父母縱出嚟
好多人用讀書去逃避出社會做嘢
唔想同人相處無責任感長不大

侯爵府

OforOsaka 發表於 19-6-3 13:56
有啲由細縱容、有啲可能真係精神病(社交障礙)......但我成日諗、如果家長絕啲、cut上網,cut糧水、唔比 ...

講呢D, 真係好傷亞媽心。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

佢宜家幾多歲?

首頁

尾頁

跳至