自由講場

跳至

首頁
34567...26

尾頁

別墅

回覆樓主:

今時今日,教育局應該提高派位透明度囉
派得衰,都想知道原因,唔好死得不明不白

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

heilongmama 發表於 19-6-3 16:27
回覆 tinlong22 的帖子

有好多幼稚園係由學校去交表, 當間小學收到表已經知道果堆係邊間幼稚園生, 如果 ...

唔洗咁陰謀論, 小學同幼稚園都有好多類型, 鍾情於happy school的家長幼稚園選happy school, 小學都唔會選太谷的, 反之鍾意學術的當然選返學術型, 家長喜歡某一教育機構當然幼稚園小學亦愛選同一機構, 而抽不中小學叩門時亦會加分.

水晶宮

算死草 發表於 19-6-3 15:48
無記錯想當年聽講座仲話每年會電腦抽一個號數,會影響隨機號碼最後數字的先後,即嗰年抽出6,咁6就最前跟 ...

嘩,原來係咁

水晶宮

heilongmama 發表於 19-6-3 16:19
因為派位跟號碼, 號碼越前就大機會派到第一志願。交表比小學時, 如果果間小學比晒靚號碼某間幼稚園學生 ...

唔係咁,我聽好多學校講座,都話交左表,教育局先會比個隨機號碼嗰份f表, 至於點比我唔知,但無人知邊份表會有邊個隨機號碼,我只想講真係講運!

水晶宮

Jnam 發表於 19-6-3 16:42
唔洗咁陰謀論, 小學同幼稚園都有好多類型, 鍾情於happy school的家長幼稚園選happy school, 小學都唔會選 ...

我都覺得講得太陰謀,我亦想信教育局唔會攪咁多野!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

有好多幼稚園係由學校去交表, 當間小學收到表已經知道果堆係邊間幼稚園生, 如果 ...

笑死人, 唔知就唔好亂up喇 由第一句穿崩了
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 19-6-3 16:50
笑死人, 唔知就唔好亂up喇 由第一句穿崩了

點解咁講?

子爵府

eleven123 發表於 19-6-3 13:39
不計,我朋友說general來講。覺得私立幼稚園,不是香港永久居民,派到第七志願。他介紹填報的志願,我覺得 ...

我同輩親戚較多近幾年抽獎。學卷幼稚園表面睇派頭3志願較多,是因為很多家長知自己小朋友乜料,或自己未必谷得掂,唔敢報一線,只放二線做第一志願。我識人搬入水泉澳,就把新校水小放第一志願,新校實多位,咪入咗。所以睇教育局首3志願統計是無意思。
咁名幼私幼家長通常較進取,非一線便不入的心態,加上想部署叩門,多排一線在前三,一唔中乙一 便直下地獄
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cyyiu 發表於 19-6-3 16:52
點解咁講?
小一表係家長自己去交的.......

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

算死草 發表於 19-6-3 15:48
無記錯想當年聽講座仲話每年會電腦抽一個號數,會影響隨機號碼最後數字的先後,即嗰年抽出6,咁6就最前跟 ...

當年係咁講, 但應該唔駛咁複雜! 每張form assign a random number就可以排晒次序!
放下自在

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-3 16:53
小一表係家長自己去交的.......

哈哈,又好似係喎,自行是親身去報嗰間學校交,統一派位係點我未知,但出年就知了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

蝦米豬 發表於 19-6-3 16:53
我同輩親戚較多近幾年抽獎。學卷幼稚園表面睇派頭3志願較多,是因為很多家長知自己小朋友乜料,或自己未必 ...
係, 私幼家長唔少一早已部署晒, 考定晒私校再搏到盡去抽, 中籤率自然低
我仔讀全日制幼兒中心, 果時去考直私, 真係得果小貓3,4隻; 幼稚園老師真係會同家長講, 邊間邊間(無論直私或官津)好深, 家長會跟得辛苦, 唔好揀

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

自行收生係你自己拎份表去學校, 唔係經幼稚園
同埋佢夠分先可以收
如果有間小學25分唔收, 收個20分
俾教育署知道係好大件事
唔會有學校咁搏

當然, 如果大家都係25分, 而又唔夠位
學校係可以「自己抽籤」或者「俾返教育署抽」既

至於大抽獎個part
各區有個派位中心, 自己去填既
一樣唔係經幼稚園
天朗氣清

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

heilongmama 發表於 19-6-3 16:25
冇做手腳就太天真, 好多間幼稚園每年抽入同1間小學都佔左大部份, 擺明比晒前既號碼果間幼稚園生, 唔係 ...
你明唔明表格號碼係同派位冇關係架?
號碼係附近都好,最後會再抽籤,排派位次序。
即是好似同一間幼稚園,表格由1排到30。全港派左2萬份表。所有號碼會再進行抽籤,決定表格既派位次序。
就好似抽居屋咁,大家哪碼差不多,但最後都係會攪珠決定㨂樓先後次序。
你唔信坊間謠言,香港派位唔需要做假,亦冇必要做假。

象牙宮

cyyiu 發表於 19-6-3 16:56
哈哈,又好似係喎,自行是親身去報嗰間學校交,統一派位係點我未知,但出年就知了
...

統一派位表係用返自行表果number填!

所以覺得幼稚園派果份自行表個number唔老黎, 可以去民政處揀個靚number或作個福先填
放下自在

王國長老

flora2013_yuki 發表於 19-6-3 14:42
講真,有學校係會有講座教家長點填表,如叩門面試要點處理,點答問題左右,點填表點排名最好,同埋出名既學 ...
其實, 有D幼稚園校長老師

1. 自己都唔太認識D小學, 俾家長嘅料都OUTDATE晒
2. 唔識玩呢個遊戲, 劉德華VS阮兆祥, 好多人都聽過, 但校長老師未必聽過, 只係平舖直敍咁講解作業方式, 無任何攻略, 例如, 填表如買馬, 上年派彩數字一定要知, 但我女+我仔學校都從無提起過呢D, 我在BK仲聽過有JM學校教按心水填, 第一鐘意填1, 第二鐘意填2, 唔做炮灰就奇啦

水晶宮

cattz288 發表於 19-6-3 17:02
統一派位表係用返自行表果number填!

所以覺得幼稚園派果份自行表個number唔老黎, 可以去民政處揀個靚num ...

原來同1個號碼,唔講唔知
不過如果作個福可以派到甲1,乙1,我都想作下

珍珠宮

heilongmama 發表於 19-6-3 16:19
你睇下好多有關連既學校, 抽獎大部份入晒某1間幼稚園生.

其實唔駛咁到咁複雜
呢個係因為呢D幼稚園既家長, 想揀返附近既小學
所以通常某一D小學, 會係呢幾間幼稚園家長揀
而另一邊既小學, 就會係另外附近既幼稚園家長
多人入, 係因為多人揀, 所以最後見到既情況好似係某D幼稚園學生多D係某D學校度
天朗氣清

象牙宮

cyyiu 發表於 19-6-3 17:06

今年都多人用甲, 乙1, 出年都應該繼續喇! 除非特別黑仔囉~當然乙二都係放得小心! 止蝕好重要
放下自在

珍珠宮

cyyiu 發表於 19-6-3 17:06

係, 同一個
同埋填心儀學校個陣, 真係小心D

之前係d Group度聽人講
有人話派左去好後, 無理由
大家問佢拎份表睇

填學校號碼寫到好似狂草咁....
有家長覺得係佢寫得太撩....
入機個位睇錯左
天朗氣清

首頁
34567...26

尾頁

跳至