時政擂台

跳至

首頁
12345...17

尾頁

伯爵府

ChanMoody 發表於 19-6-4 07:23
你所說的(真相)不是64嘛⋯⋯64還有其他真相嗎?

(我沒有參加遊行,但我相信是有發生的)

冇錯。唔遊行唔支持唔緊要,但真相只會有一個。正如日本侵華亦只有一個真相

ANNAFRIEND    發表於 19-6-4 13:40

大宅

回覆樓主:

啫係住附近,望到現場既人所講既先係真相 ,佢地唔會講大話

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

chowqv 發表於 19-6-4 06:13
我唔明,唔去遊行,從未參加過咩靜坐…有咩問題?咁都要鬧我一餐!你地要記念唔關我既事,我都有權選擇相信 ...

邊個鬧你?
每個人都有自由選擇相信自己相信既事,你可以反駁鬧返佢,凡事都係個理字。
你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

木土土 發表於 19-6-4 08:18
你唔去咪唔去law,又唔係呢到d人鬧你,你要駁去拗咪同鬧既人講law。
既然你唔相信,有乜好討論,開post想 ...

無嘢好討論你入嚟留言做乜? 一定要係哩渡啲人鬧樓主先可以開post, 咁首先婆媳版要摺咗去啦

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

自從當年被騎劫之後
都未出席過六四晩會了
我係嚟悼念六四
嗌結束一黨專政都有(啦更)嘅
無端端嗌咩曾蔭權下台啦

珍珠宮

64是一個悲劇

但好討厭d 強迫症人,迫別人去跟佢的方式,仲講一大堆 y 理

子爵府

https://www.facebook.com/620177918009590/posts/2704567879570573?s=541024450&v=e&sfns=mo

呢個樓主可以睇吓
記者是第一身在現在報導

悼念不悼念,支持反對都係個人嘅選擇
但真相永遠只有一個

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

所謂的民主本身就係迫少數服從多數,少數人的自由只可以保持在思想層面
樓主你睇,幾多有心人衝入來想你改變

伯爵府

無自由時連「64」呢d字眼都唔洗旨意出、討論......

唔到你話相唔相信、係根本無發生過

#曲

ANNAFRIEND    發表於 19-6-4 13:42
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

伯爵府

Belavizio 發表於 19-6-4 07:52
我過往都有去靜坐,記念六四。當年六四的起源及經過,我係親眼從電視,報張得知。

當年數碼未發達,如果六 ...

從電視上看到的是美聯社,法新社,路透社的報導,全部都是由西方國家所操控,真的可信?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

chowqv 發表於 19-6-4 07:49
我都相信那天晚上,的確有些事情發生咗;不過就唔係果班人所講既情況。因為,我係不同場合,不同背景既人 ...

可能因為你知多咗,所以討論間有理有據令佢難堪,一個人信一件事多年而唔接收新資訊,就會變得固執,你應該慶幸自己從來無封閉自己思想。

禁止訪問

伯爵府

701003 發表於 19-6-4 09:43
所謂的民主本身就係迫少數服從多數,少數人的自由只可以保持在思想層面
樓主你睇,幾多有心人衝 ...

我從不贊成一人一票。以下為例。
一班40人,19個鍾意食蘋果,21個鍾意食香蕉。每次投票蘋果都輸比香蕉,公平?

伯爵府

好媽媽勳章

chowqv 發表於 19-6-4 06:13
我唔明,唔去遊行,從未參加過咩靜坐…有咩問題?咁都要鬧我一餐!你地要記念唔關我既事,我都有權選擇相信 ...

你有自由駁返佢,鬧返佢,咁咪大家都有自由囉!你亦有自由唔睬佢、有自由同佢少來往、你絕對有自由去處理佢鬧你,何來沒自由呢?

你有自由相信自己所信的,無人迫到你,無謂勞氣!

伯爵府

好媽媽勳章

MsBusy 發表於 19-6-4 08:14
邊個鬧你?
如果係朋友,就要問下自己,呢啲係咪真朋友,朋友應該懂得互相尊重,道不同不相為謀,
家人,公 ...

十分認同!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

經過佔中後, 我信自己眼睛, 而家資訊發達, 唔似以前咁, 傳媒講乜影乜就信乜,當年死咁多人, 幾個學生領袖難辭其疚,
特別係柴玲, 如果佢唔係說假話煽動走緊嘅學生, 點會發生呢次悲劇?

禁止訪問

大宅

無論點睇呢件事,世上總有人係偏執嘅,同自由冇關係,同佢哋嘅政治取態亦都冇關

水晶宮

畀面勳章

amazing 發表於 19-6-4 09:47
我從不贊成一人一票。以下為例。
一班40人,19個鍾意食蘋果,21個鍾意食香蕉。每次投票蘋果都輸比香蕉,公 ...

而且香港所謂的遊行只係時令式揾個由頭,集體上街,各自表述 主流傳媒只選擇性報導自己想宣揚的表述,大政黨財大氣粗,每每操控全程,蓋過小聲音

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

MsBusy 發表於 19-6-4 09:56
經過佔中後, 我信自己眼睛, 而家資訊發達, 唔似以前咁, 傳媒講乜影乜就信乜,當年死咁多人, 幾個學生領袖難 ...

柴玲一生活在自己內疚之中.......

首頁
12345...17

尾頁

跳至