自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

A. 大陸深圳開電話卡

聯通官方門巿話"$6日租卡"已經冇左!

大家想要大陸 cheap 手機plan, 就要去非門巿搵"$6日租卡"回乡証實名登記

非門巿"日租卡"係海鮮價, 本身係50人仔, 但間間都賣到好貴。我就係落馬州入境廰士多開, 要成 150人仔. 係樓上, 或其他口岸還要食水深。

如果唔想煩有大把錢, 咪照係聯通官方門巿用三個月百幾元的plan , 之後再返去同佢講轉"天神卡"http://mall.10010.com/static/homepage/subjectpage/55100000254566.html

開元大陸可收短訊电話卡(幾分鐘就得)

B.開大陸銀行戶口
落馬州口岸, 對面就有間工商銀行開戶口 (哩間四點都好似有人做緊, 我過左3:30先做)

1. 一定要準備好大陸可收短訊手機號碼, !?唔洗諗。

2. 要影回乡証、香港身分證、香港住圵証明(中或英)

3. 及填寫報稅編號(大部份人都係hk id no.)

4. 跟住就自助入機, 快慢視符你打得有幾快。

5. 職員幫你核對後, 就叫你入最少 1,000 (但第一年最少戶口有一千, 其後最少三百元)

6. 跟住職員會幫激活綱上銀行密碼機, 同綁大陸 wechatplay

7. 職員會幫幫你手機裝3apps, 想快就要去之前裝定。有乜用淨係知有一個apps 知你有戶口往來變動會提你。其他自己研究。

a. 中国工商银行 apps

b. 工银融e apps
c.
e生活-深圳工行移动金融生活圈 apps

完成走得。

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

多謝分享
我宜家都坐緊車去落馬洲開卡及戶口
希望順利啦

珍珠宮

不是中移動會好d ?

伯爵府

b. 工银融e联 apps
c. 融e生活-深圳工行移动金融生活圈 apps

只有A有用,其他玩金融既,見你係回鄉証都唔比。

男爵府

回覆樓主:

我都係5月開戶
唔係大把錢 因為唔想行多轉所以開左聯通300蚊plan 過左3個月後轉小天神
優點係 大陸卡尾4位nos係跟我香港卡尾4位nos

我係華強路聯通開卡 開完卡再向前直行就係工行 地點係賽格廣場 呢間冇要求戶口最低存款 我入左1000千
職員都冇查我香港地址 只係叫我係部機到對住panel指示入資料
入晒資料會同你影相 對id同回鄉卡 5分鐘左右已完成
工行融e聯app內個有個1鍵綁卡function 我係果度揀綁咩戶口

報告完畢

男爵府

circleda 發表於 19-6-5 10:28
b. 工银融e联 apps
c. 融e生活-深圳工行移动金融生活圈 apps

融e聯有用喎 個戶口有出入款項可以係到睇msg
app內信使果到做setting

男爵府

回覆樓主:

另外 係微信到關注<中國工商銀行電子銀行>再綁自己戶口
可以睇到自己戶口既余額/明細

侯爵府

香港數碼通話可用香港电話号碼再每月加好似十幾蚊就可用黎開大陸銀行戶口, 有冇人試過?

禁止訪問

男爵府

tingberley 發表於 19-6-5 11:19
聽講有d唔使入1000咁多………
我4月頭去華強北開 佢地冇要求入幾多錢

男爵府

ssssky 發表於 19-6-5 11:25
我4月頭去華強北開 佢地冇要求入幾多錢

係呀 出左張卡職員叫我存款但冇要求最低存款 但我入左1000蚊 因為淘寶都用左7788

大宅

唔同分行會唔同玩法, 佢哋興搬籠門, 我同朋友唔同分行開都有分別, 錢有唔同銀碼, 但只係放一個月就可以回復 300, 不過而家開可能會唔同, 祝大家好運!~

男爵府

寶娃婆婆 發表於 19-6-5 12:18
唔同分行會唔同玩法, 佢哋興搬籠門, 我同朋友唔同分行開都有分別, 錢有唔同銀碼, 但只係放一個月就可以回復 ...

我睇過1個YouTuber 講話每間銀行都會有個開新客戶既target
當果間銀行已meet target就會提高門欖 嚇走d想開戶既客 唔洗再特登安排人手去serve新客開戶

大宅

phoenixho 發表於 19-6-5 12:28
我睇過1個YouTuber 講話每間銀行都會有個開新客戶既target
當果間銀行已meet target就會提高門欖 嚇走d想 ...

係都唔奇, 佢哋啲招數好一般, 冇理佢, 嚇唔到我哋, 達成目標就得.

珍珠宮

tingberley 發表於 19-6-5 11:19
聽講有d唔使入1000咁多………

開得戶,點會用一千幾百咁少

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

報告報告
我已攪掂回香港啦
行了小小 冤枉路
總共2小時內完成,也算不錯。

侯爵府

BK Milk勳章

JoannaD 發表於 19-6-5 13:18
報告報告
我已攪掂回香港啦
行了小小 冤枉路

我第一店就去銀行八下要咩資料。
同其他jm講的一樣,我唔重複了。
噤就問銀行姨姨附近有無得開電話卡,結果比佢點,出門口,向右行就會搵到中國移動。
噤我行啦行,行左成20分鐘,搵行見到到福民站,終於搵到果間店。
但間店店內裝修暫停營業。
噤佢門口有位服務員,噤就教我坐M689到石厦學校就有分店。
好啦,坐了5分鐘巴士到了。
很快,佢只介紹2個plan.
1個就88首月,之後就用幾多扣幾多。
第2個就18蚊月費,1蚊/日上網。
我選了18蚊月費
首次要充55蚊(55蚊係可以用的,不是買卡費。我入多50蚊,即105
噤話送多10。
之後坐返M689(¥1)回關口,就是這樣了。

卡,即開即用,很快。

侯爵府

BK Milk勳章

JoannaD 發表於 19-6-5 13:34
我第一店就去銀行八下要咩資料。
同其他jm講的一樣,我唔重複了。
噤就問銀行姨姨附近有無得開電話卡,結 ...

fyr

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

坐巴士去石厦學校都係10分鐘左右 ,
一落車對面馬路就見到中國移動。
唔洗 捱貴電話卡。

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

fyr

首頁

尾頁

跳至