想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人36歲,有多囊,第一胎曾宮外孕,現在不想再冒險,打算9月去王醫師做IVF,有沒有人有類似經驗,可唔可以分享一下,大家傾吓

別墅

Christmasyuen 發表於 19-6-4 12:11
本人36歲,有多囊,第一胎曾宮外孕,現在不想再冒險,打算9月去王醫師做IVF,有沒有人有類似經驗,可唔可以 ...

我都試過宮外孕,切左一邊輸卵管,另外果邊都積水,啱去左王家瑋度初診

大宅

Christmasyuen 發表於 19-6-4 12:11
本人36歲,有多囊,第一胎曾宮外孕,現在不想再冒險,打算9月去王醫師做IVF,有沒有人有類似經驗,可唔可以 ...

王吾建議人做pgs 主張用肚去試

複式洋房

Lingshing 發表於 19-6-5 11:02
我都試過宮外孕,切左一邊輸卵管,另外果邊都積水,啱去左王家瑋度初診
...

我也切了一邊。

複式洋房

Dalkishan 發表於 19-6-5 12:07
王吾建議人做pgs 主張用肚去試

不想再有呢種小產的痛苦經歷,因為年紀唔使,都唔想再嘥時間小產左之後又要調理又要浪費一段時間再開始⋯
想請問一下初診如果不是MC第二天去,因為實在好難預計,尤其是這段時間會心情好緊張, MC可能會遲,如果不是第二天去初診,是否要等到下個月才開針?另外開針之後,維他命, Q10,精胺酸,鈣片等補充品,需唔需要停?
開心的針及藥水,是否可以擺入行李箱機艙?
唔好意思,太多問題,心情實在太忐忑

大宅

Christmasyuen 發表於 19-6-5 13:44
不想再有呢種小產的痛苦經歷,因為年紀唔使,都唔想再嘥時間小產左之後又要調理又要浪費一段時間再開始⋯
...

其實所以你可以見多幾個醫生,王家瑋既病人多數吾係高0又無乜大問題,成功機會先高~
你反正去台灣,不如見多幾個ivf 醫生,睇下邊個合適

大宅

我都試過宮外孕,保住輸卵管,打MTX針。2邊都小量積水但通既。看左半年中醫再check 話無左積水。之後上年5月去左王家瑋度ivf . 一次成功生左對Twins .而家都5個月啦。

無多囊,ivf 時34歲。

複式洋房

王醫師唔信ERA 的,佢話佢診所不做這個。

大宅

瑋 沒特別建議高齡做pgs。但你可自己要求做。
ERA 愛群送子鳥有得做,瑋未必有。
愛群建議35以上做pgs, 覺得基因問題高齡較大。咁基因異常率係一條跟隨年紀上升的curve, 如36 歲,有可能基因問題率未上升很多,你盡快抽卵的話,不做pgs或者也搏得過。如果你多囊,即你可以抽得比較多胚胎,你做pgs 也可以。ERA 是測著床時間。其實如果你還不算年紀太大,卵精無特別問題,amh 唔係特別低的話, 無免疫或更覆雜問題,也許瑋的診所也適合你。

複式洋房

yhyeung 發表於 19-6-8 08:11
瑋 沒特別建議高齡做pgs。但你可自己要求做。
ERA 愛群送子鳥有得做,瑋未必有。
愛群建議35以上做pgs, 覺 ...

Thanks ur reply

複式洋房

babybabybaby123 發表於 19-6-8 07:23
王醫師唔信ERA 的,佢話佢診所不做這個。

Thank you

大宅

Christmasyuen 發表於 19-6-8 08:19
Thanks ur reply

呀,講漏咗,PGS是看胚胎基因有無問題。 ERA 是著床時間。而宮外孕是因為胚胎在不對的位置,喺ivf 上係應該醫師要擺放岩的位置,及也不能保證胚胎不會飄流到不對的位置,所以PGS 和ERA 似乎不是針對宮外孕可做的措施。不過你可初診時和醫師再確認。

維他命, Q10,精胺酸,鈣片等補充品,開針後不需停。針及藥水,我通常怕整爛,會handcarry。如你初診不是m day 2, 是要下一cycle 才能開針。

大宅

Christmasyuen 發表於 19-6-5 13:44
...

能否請教你,精胺酸你吃哪一隻牌子? 我都想買。謝謝。

複式洋房

yhyeung 發表於 19-6-8 08:38
呀,講漏咗,PGS是看胚胎基因有無問題。 ERA 是著床時間。而宮外孕是因為胚胎在不對的位置,喺ivf 上係應 ...

非常感謝您。可以問多個問題嗎,那如果我在王醫師那裏做試管嬰兒,我都係想做ERA,可唔可以問王俾啲資料我去其他地方做,例如愛群及送子鳥度做ERA?
另,大家有冇食菠蘿心之類的東西,係放胎之後食,還是現在要開始保養住要食

複式洋房

yhyeung 發表於 19-6-8 08:45
能否請教你,精胺酸你吃哪一隻牌子? 我都想買。謝謝。

我是吃台灣牌子,元萌u born , 入邊的customer services 真係超有耐性解答你所有的問題,我也是一個親戚介紹我食,佢之前就係喺台灣王醫師做, 40歲,現在個BB很健康

複式洋房

Christmasyuen 發表於 19-6-8 08:56
非常感謝您。可以問多個問題嗎,那如果我在王醫師那裏做試管嬰兒,我都係想做ERA,可唔可以問王俾啲資料我 ...

Q10而家食緊GNC 200 mg , 但真係好貴, 60粒, $800 ,我依家想轉now good , 也是一樣200mg , 二百幾蚊, 但唔知道呢個牌子好唔好

複式洋房

Christmasyuen 發表於 19-6-8 09:01
Q10而家食緊GNC 200 mg , 但真係好貴, 60粒, $800 ,我依家想轉now good , 也是一樣200mg , 二百幾蚊, ...

Now foods

大宅

Christmasyuen 發表於 19-6-8 08:56
非常感謝您。可以問多個問題嗎,那如果我在王醫師那裏做試管嬰兒,我都係想做ERA,可唔可以問王俾啲資料我 ...

噢,沒用的。因為ERA 是一個模擬測試,當有結果時,要下次喺番同一個診所照番同一個process 去做殖入先得。即如你一定要做ERA, 你不可以去王家瑋,你要去愛群送子鳥。

我有跟人食,心態是反正沒有害處又不是太大成本。但不會食咗就覺得一定有用。因如果咁有用,那根據經濟學原理,菠蘿心應該賣幾萬蚊一個,佢可以慳番你做下一次ivf 的成本。

大宅

Christmasyuen 發表於 19-6-8 08:59
我是吃台灣牌子,元萌u born , 入邊的customer services 真係超有耐性解答你所有的問題,我也是一個親戚介 ...

是一粒粒,還是一瓶瓶飲的?

複式洋房

yhyeung 發表於 19-6-8 09:18
是一粒粒,還是一瓶瓶飲的?

是一包包沖劑。一盒有三種味道,攞常溫的凍開水沖,沖完即刻飲,

首頁

尾頁

跳至