自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

Maboling 發表於 19-6-4 14:47
(繼上)我話依家唔係賠唔賠既問題,已係責任問題,你開門前唔睇門後有無人(因為健身室門中間位係透明四方玻 ...

你熄咗燈黑媽媽,真係唔會諗住有人喺入面, 雙方都有責任,佢道咗歉咪算囉

水晶宮

keikeicat 發表於 19-6-4 14:55
佢都道咗歉,想盡辦法去賠償你,你都話你熄咗燈,外面嘅人一定以為裡面冇人而冇睇清楚就開門,我都知嗰下 ...

x2

用戶要求終止服務

牛年勳章

當時人已經好有誠意解決事件,佢都唔想你受傷嘅~ 意外囉!至於辦事處嘅人嘅態度,係咁上下啦!可能我住處嘅唔可以用服務形容,所以我比較習慣啦!好似酒樓阿姐咁,今時今日有幾何有人招呼,喺客面前顧住吵唔理客嘅都唔少。呻完嬲完,問返管理處高級 d嘅,請佢留意吓個情況,即係裏面熄燈,外面容易睇唔到,會撞到人,可唔可以請職員熄燈...
未經許可,請勿轉載

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

Maboling 發表於 19-6-4 14:46
岩岩落去健身室做運動,做完運動要自己關燈關冷氣個啲,關完燈後准備開門走人,點知個管理員開門比佢撞到, ...

如果係我,我係咩都唔會做算數,佢道晒歉已經講乜賠錢俾你,佢撞親你佢都唔想,責任?追佢公司責任賠償你十萬百萬,恐怕撞親你果位俾人炒魷魚失業

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

panyeung 發表於 19-6-4 14:57
咁佢都道歉+賠償+叫你驗傷啦,仲可以點做啊?

Agree X 2

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Maboling 發表於 19-6-4 14:47
(繼上)我話依家唔係賠唔賠既問題,已係責任問題,你開門前唔睇門後有無人(因為健身室門中間位係透明四方玻 ...
我覺得你地兩個都「好黑仔」。

佢整傷你係唔啱,但已經道歉+肯賠。
你呢,就應該會記一世,加咬住佢唔放,佢既後續都唔會好得你幾多。仲要你係佢客人,你位置高高在上。我唸佢都應該都就快被炒的了,你同佢倒數日子吧。

珍珠宮

Maboling 發表於 19-6-4 15:11
係佢推門入黎,因為個燈制係門旁60cm左右距離,

你入面熄左燈,佢出面有燈,你睇佢會易好多,你見到有人就唔好行前去嘛,意外一場就算啦。
60cm下次可以試下開住門用腳卡住道門,伸手去熄制。

公爵府

牛年勳章

panyeung 發表於 19-6-4 14:57
咁佢都道歉+賠償+叫你驗傷啦,仲可以點做啊?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

又道歉又願意賠償,咁你仲想點?
不如你講下想人地點做你先滿意?

珍珠宮

畀面勳章

呢個係意外, 人地已經道歉+賠償+驗傷, 重想點?
一係問下保險公司可否claim保驗 + 嘈同炒左個個保安

大宅

mike89 發表於 19-6-4 17:13

你入面熄左燈,佢出面有燈,你睇佢會易好多,你見到有人就唔好行 ...

JM你講得啱喎,入面熄左燈出面有燈,應該係樓主睇到個管理員而個管理員睇吾到樓主,如果樓主真係要追討賠償,應該要立即驗傷,之後搵律師出信要求賠償,但只係流小小血驗傷冇斷骨或者影響以後嘅活動能力,通常吾會賠得多。

子爵府

laukiki 發表於 19-6-4 17:30
JM你講得啱喎,入面熄左燈出面有燈,應該係樓主睇到個管理員而個管理員睇吾到樓主,如果樓主真係要追討賠 ...

真係喎,入面熄咗燈,出面開咗燈, common logic嚟講 , 室內應該唔會有人, 老實講我認同樓上有姊妹話 樓主同個保安都黑仔, 正因為推門嗰個係保安, 作為客人嘅樓主 就可以以顧客嘅身份作出投訴同賠償, 但如果推門入嚟嘅係下一個使用嘅住客, 咁下一個使用嘅住客又需唔需要賠償 同被追究呢?
我估樓主唔係似住自己用顧客嘅身份 拗賠償嘅, 既然個保安已經主動同你道歉 送賠湯藥費畀你, 我覺得就無謂再 將焦點focus喺個保安責任到, 人哋真係分分鐘工都冇得做, 而係將焦點擺番喺個制度上面 , 向管理公司建議:例如住客唔需要幫手熄燈, 咁樣會避免引起好多不必要嘅誤會同危險 。

子爵府

醒目開學勳章

樓主同或者你報管理處報保險啦

首頁

尾頁

跳至