懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引產後,我刻意避開同我同期的孕媽媽,就連朋友的百日宴都唔想出席,
想問一下,有其他都有相同的感受嗎?

大宅

Ciaostudio 發表於 19-6-4 16:06
引產後,我刻意避開同我同期的孕媽媽,就連朋友的百日宴都唔想出席,
...

好正常,未ready就唔好出席住

男爵府

...

我係basilmama, 之前舊account login 唔番
我由知道有問題、等化驗已經避所有人。
退出所有mama WhatsApp groups
自己daddy mama 都唔太想見
因為咁我先可以撐到今日
月尾就引產,到時已經22w

複式洋房

cherron416 發表於 19-6-4 16:11
我係basilmama, 之前舊account login 唔番
我由知道有問題、等化驗已經避所有人。
退出所有mama WhatsApp ...

對啊,其實心情好低落,好彩遇到對面床的同路人,
感覺自己不太孤單才撐得過去,
親戚岩岩有人擺百日宴,我到現在都覺得仲未出席到,
不過其實不太多親戚知道,所以感覺唔出席好似好不給面子

大宅

...

唔使勉強自己,呢刻jm既心情同健康係最緊要!之前我引產完唔夠一個月俾屋企人問我去唔去個親戚小朋友既滿月我過咗幾年都仲有條刺喺心,當然我嗰陣冇選擇去啦,自己已夠傷心仲去戥人高興冇可能囉

大宅

...

唔想去就唔好去,唔好逼自己面對,你唯一要做既就係同先生一齊面對傷痛,互相安慰,唯有時間可以幫到你。我都係同路人。

大宅

好正常
我連媽媽唔易做都唔想睇

男爵府

正常,當時我係街見到孕婦和bb,內心非常唔好受,同事跟我同期有bb,直情唔想見到佢

大宅

我都係,小產左之後同事宣布有左,我有啲唔係好識得面對
搞到自己就好心急想快啲再有

男爵府

呢種痛係過來人才會明白,我班媽媽級同事,佢地未經歷過,所以完全沒有同理心,還要因為我放病假休息而針對我

複式洋房

jwingbb 發表於 19-6-4 16:22
唔使勉強自己,呢刻jm既心情同健康係最緊要!之前我引產完唔夠一個月俾屋企人問我去唔去個親戚小朋友既滿 ...
岩啊,就係呢種感覺,
你話食端午節飯見到就無辦法,
但要去祝賀人地個bb,
呢件事太難,雖然c6無逼我,
但佢講左句,
其實去都係食個飯姐,唔使諗太多
我為左佢呢句話其實有點唔開心😫

複式洋房

comeonbb001 發表於 19-6-4 18:09
呢種痛係過來人才會明白,我班媽媽級同事,佢地未經歷過,所以完全沒有同理心,還要因為我放病假休息而針對 ...
係,最難聽係果d未經歷過既爸媽,
我有同事係我十五十六等報告時,
佢話你日日返公司講都改變唔到個事實,
生仔姐,無話你特別難,我有個仔都係咁啦
有無見我成日講?

其實我聽完嬲到震

子爵府

回覆 Ciaostudio 的帖子

唔使理呢啲人,正常人都唔會咁講,更何況佢有個仔,佢應該好清楚做媽媽嗰種心情,都仲講得出呢啲禽獸說話

男爵府

Ciaostudio 發表於 19-6-4 19:04

佢好采生產順利。
呢D人成日用自己嘅經歷同標準,套用落人地身上。

男爵府

Ciaostudio 發表於 19-6-4 19:04
我班同事個個都有個仔,佢地冇經歷過小產,佢會覺得我麻煩,人生仔你生仔,又小產又病假又呢樣嗰樣,佢地甚至連粗口都講埋,我完全想像唔到,做人媽媽應該更有同理心先係,原來係我諗多左

男爵府

HOPEFORBB 發表於 19-6-4 19:12

唔使理呢啲人,正常人都唔會咁講,更何況佢有個仔,佢應該好清楚做媽媽嗰種心情, ...
當時我都以為佢地會明白,原來人係自私,佢只會覺得你麻煩

大宅

Ciaostudio 發表於 19-6-4 19:00
岩啊,就係呢種感覺,
你話食端午節飯見到就無辦法,
但要去祝賀人地個bb,

我老公嗰陣都有份問我會唔會去,我喺條街癲咗咁問佢:「我啱啱死咗個女,你叫我點去恭喜人地生咗個女呀?我個女死咗一個月都冇呀!」

事後冷靜討論,先知男人就係咁,佢唔係唔會為剛過身既小朋友傷心,而係佢好單純咁睇一件事還一件事,覺得唔問我就幫我自把自為推咗人係對我唔好

複式洋房

我小產果時,只同左我二個老細講,所有同事都唔知。其後咁岩有同事有左,我都戥佢高興,都有傾下bb野,都面對到!

但其中一個老細時時係我面前好大聲好開心咁撩有bb同事傾bb野。

果時真心覺得難受,人地唔知我唔會怪佢,但你知都無避忌一下,體諒一下我。

不過會過去的,加油呀!

大宅

...

有. 見到小朋友個心會好唔舒服.
比d時間自己. 唔想面對就唔好去

別墅

我而家係街見到大肚婆我都心疼

首頁

尾頁

跳至