自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

littlejoey104 發表於 19-6-5 13:29
大人中手足口真係好辛苦
我手腳出好多粒粒,痛到乜都做唔到。足足兩星期先好返。
之後就出水泡(好似香港腳 ...

隻腳有啲痕口又痛真係好辛苦

大宅

肥嘟媽 發表於 19-6-5 13:23
祝早日康復,開冷氣會舒服點

唔該曬你☺️

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

會傳染,大人細路老人家都會中,程度有嚴重有唔嚴重,試過仔女喺學校惹到,佢地好辛苦,口生晒飛滋同瘡瘡,喉嚨痛,只可以食流質,成身軟晒,一pat 泥咁痴實我,我同老公都被傳染,但我地唔嚴重,只係有少量飛滋同手有泡泡,返工ok, 但我地選擇唔返,費事惹到人。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 19-6-6 08:24
會傳染,大人細路老人家都會中,程度有嚴重有唔嚴重,試過仔女喺學校惹到,佢地好辛苦,口生晒飛滋同瘡瘡, ...

手足口病真係好辛苦口又痛手腳啲紅點又㾗,都唔知點解無啦啦會中咗手足口。又驚惹倒個仔!又唔敢出街惹倒人

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

中過手足口,喉嚨生好多飛滋,痛足10+日

大宅

choyeebobo 發表於 19-6-6 08:40
手足口病真係好辛苦口又痛手腳啲紅點又㾗,都唔知點解無啦啦會中咗手足口。又驚惹倒個仔!又唔敢出街惹倒 ...

我都中過,醫生重係咁問我有冇去過d多人既地方,返到屋企先醒起去過泳池。佢重話就算好返,病毒都可以繼續潛伏係身體3個星期,所以要同小朋友好好保持距離

大宅

T96 發表於 19-6-6 08:41
中過手足口,喉嚨生好多飛滋,痛足10+日

初初頭2曰唔覺得太痛,琴晚開始真係好痛痛到喊訓唔教

大宅

Ng_Taitai 發表於 19-6-6 09:20
我都中過,醫生重係咁問我有冇去過d多人既地方,返到屋企先醒起去過泳池。佢重話就算好返,病毒都可以繼續 ...

我同個仔去過公園,可能因為坐bb車度所以我仔冇事我中咗

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

choyeebobo 發表於 19-6-6 09:32
初初頭2曰唔覺得太痛,琴晚開始真係好痛痛到喊訓唔教
跟住成口痱滋

男爵府

Ng_Taitai 發表於 19-6-6 09:20
我都中過,醫生重係咁問我有冇去過d多人既地方,返到屋企先醒起去過泳池。佢重話就算好返,病毒都可以繼續 ...

請問你去過泳池後第幾日出現病徵?

伯爵府

盡早與小朋友隔離,帶口罩,每次接觸小朋友前洗手
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

大宅

taidou 發表於 19-7-21 17:04
請問你去過泳池後第幾日出現病徵?

游完水第二日就生左好多飛滋,第三日就發燒+成個喉嚨都係飛滋

男爵府

Ng_Taitai 發表於 19-7-21 19:39
游完水第二日就生左好多飛滋,第三日就發燒+成個喉嚨都係飛滋

我慘啦,上星期六去過playhouse, 星期二游過水,星期三晚仔女都高燒,高得非常緊要,星期四早上睇醫生都未確診。直至到黃昏仍然高燒,我以為流感,再睇另一位醫生先確診手足口。

昨晚連我都有明顯病徵,一家三口一齊中。因為小時朋友未有病徵時我同兩個小朋友一齊食過雪糕,你一啖我一啖咁,我還有奢望過可以幸免

希望爸爸同工人ok啦。你頭尾幾耐好番?

複式洋房

choyeebobo 發表於 19-6-4 18:02
大人會唔會中架?手腳都有紅點,個口又有生飛滋,喉嚨有少少痛!屋企有BB點算好!會唔會好容易傳染唔到BB
...

大人都會中架!仲會超級辛苦,快啲去睇醫生

大宅

qianjiu010284 發表於 19-7-21 20:40
大人都會中架!仲會超級辛苦,快啲去睇醫生

好返晒好耐lu

男爵府

choyeebobo 發表於 19-7-21 20:49
好返晒好耐lu

請問你的病程大慨幾耐?

大宅

taidou 發表於 19-7-21 21:23
請問你的病程大慨幾耐?

頭果5日最痛,之後都開始慢慢退!8至10日到會好返,我個口同手都好快退晒但腳嘅粒粒唔係即刻會消失,好返後都會有紅印幾個星期就會完全消失

大宅

taidou 發表於 19-7-21 20:34

我慘啦,上星期六去過playhouse, 星期二游過水,星期三晚仔 ...

呀吔,咁唔小心我嗰陣食完藥好快就退左燒,但係啲飛滋成個幾星期先好返。你試下飲鹽水或者煲粥+鹽,咁樣會舒緩到啲飛滋。嗲地同工人姐姐係屋企最好都帶埋口罩,避免有飛沫接觸。最驚係交叉感染,因為好返都會係身體潛伏3星期

男爵府

Ng_Taitai 發表於 19-7-21 21:54
呀吔,咁唔小心我嗰陣食完藥好快就退左燒,但係啲飛滋成個幾星期先好返。你試下飲鹽水或者煲粥+ ...

真係好難避免,我同佢哋share雪糕時,佢地正正常常好健康咩都未有。

開始發燒時,我又冇諗過係手足口,反而懷疑係流感,因為燒到成40.5度,所以只係帶咗口罩,不過都中。我地三個都冇太大的唔舒服,食野還可以,希望我地唔會太差啦。

男爵府

choyeebobo 發表於 19-7-21 21:39
頭果5日最痛,之後都開始慢慢退!8至10日到會好返,我個口同手都好快退晒但腳嘅粒粒唔係即刻會消失,好返後 ...

希望我唔洗8至10日咁耐啦。你腳板手板出得多唔多?

首頁

尾頁

跳至