心聲留言

跳至

首頁

尾頁

民房

中學個陣比人排斥,分組永遠無人肯一組,比幫壞學生屈錢,次次到lunch都要格硬捉住幫人一齊食飯,唔想自己一個食,但係佢地都經常會避開我,呢段經歷令我好難再係之後既日子識到朋友,好驚人,好自卑,出到黎做野就永遠比人恰,比人串,完全唔係以前有自信既我,變得自卑,永遠覺得人地係會想害我,過份猜度人,而且在工作,朋友上,永遠覺得自己低人一等咁,好怕認識新既人/同事,越到不如意既事情,我係零抗壓力,會極度唔開心,想逃避,其實我都唔想,但我真係控制唔到.......

民房

我知 我知 我知我好無用 但我真係盡曬力.......

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

玉06 發表於 19-6-4 22:07
中學個陣比人排斥,分組永遠無人肯一組,比幫壞學生屈錢,次次到lunch都要格硬捉住幫人一齊食飯,唔想自己 ...

中學過咗去唔好諗啦
不要從別人的嘴裡去認識我

民房

crystal媽咪 發表於 19-6-4 22:21
中學過咗去唔好諗啦

其實我都無刻意去意,只係我覺得我既性格係個陣扭曲左,好辛苦...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

玉06 發表於 19-6-4 22:27
其實我都無刻意去意,只係我覺得我既性格係個陣扭曲左,好辛苦...

既然知道性格扭曲咗,慢慢扭番正

民房

crystal媽咪 發表於 19-6-4 22:35
既然知道性格扭曲咗,慢慢扭番正

又令身邊既人辛苦,自己又辛苦,但自己又廢

子爵府

中學個陣比人排斥,分組永遠無人肯一組,比幫壞學生屈錢,次次到lunch都要格硬捉住幫人一齊食飯,唔想自己 ...
你講出晒我心聲,我而家既情緒係同你一樣,我經歷都是同你一樣,好明白你,我同你一樣成日比恰,比人串,變得自卑,我由前年開始唔想識朋友,同事,怕比人傷害

寶石宮

玉06 發表於 19-6-4 23:00
又令身邊既人辛苦,自己又辛苦,但自己又廢

慢慢改變
每個人性格都唔一樣

民房

cqwert 發表於 19-6-5 01:18
你講出晒我心聲,我而家既情緒係同你一樣,我經歷都是同你一樣,好明白你,我同你一樣成日比恰,比人串,變 ...

咁你最近點呀?

民房

crystal媽咪 發表於 19-6-5 07:59
慢慢改變
每個人性格都唔一樣

要改變真係好痛苦,再迫自己我驚我頂唔順

cqwert    發表於 19-6-5 08:54

寶石宮

玉06 發表於 19-6-5 08:35
要改變真係好痛苦,再迫自己我驚我頂唔順

如果覺得改變痛苦唔需要改變,唔好因為其他人嘅要求或者諗法而改變。 每個人都有獨特嘅性格同想法

cqwert    發表於 19-6-5 08:54

子爵府

玉06 發表於 19-6-5 08:34
咁你最近點呀?
無改變,唔想識朋友,暫時都享受獨處

民房

crystal媽咪 發表於 19-6-5 08:47
如果覺得改變痛苦唔需要改變,唔好因為其他人嘅要求或者諗法而改變。 每個人都有獨特嘅性格同想法
...

工作既壓力,無得唔做呀,日日做咩都無心機,好想睇下醫生,自己係咪抑鬱

寶石宮

玉06 發表於 19-6-5 10:58
工作既壓力,無得唔做呀,日日做咩都無心機,好想睇下醫生,自己係咪抑鬱
...

醫生方面不熟悉
生活壓力迫人,好多人都有唔同嘅煩惱。 可以留意下自己做啲乜嘢可令自己開心, 聽歌、行街……
我鍾意玩遊戲,去(興趣嗜好)入面有(接龍)好開心,有機會你都入嚟一齊玩

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

伯爵府

小傑媽媽 發表於 19-6-6 15:52
我同你一樣,讀書時代同出來社會工作都多數自己一個人,唔係冇朋友,但可能係性格內向經常比人蝦,而且我 ...

唔好迫自己改變得咁辛苦!!
得閒多睇點心靈既書,對情緒會有幫助

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

玉06 發表於 19-6-4 22:27

揾心靈書睇、 難改變環境 只能改變心態

大宅

回覆 玉06 的帖子

試下食聖約翰草,FANCL 有1xx
食完好d

複式洋房

你現在處於人生中陰影裡面
但你要知道
陰影也是人生中一部分
人生就是這樣起起落落
你要學會接受現實
不管自己過再落魄
只要你不放棄
那一定會有揚帆的一天
加油,努力突破自己

翡翠宮

玉06 發表於 19-6-5 10:58
...

都好。揾專业倾吓都好。

首頁

尾頁

跳至