1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

生咗BB18個月了,有keep住餵母乳,freelance工作(壓力大),一路有掉頭髮同瘦到得返9x磅,而家個個見到我都話我得返排骨,有媽媽有類似情況嗎?

複式洋房

回覆樓主:

我有朋友係咁,後來傷風感冒睇醫生,俾醫生意識到係產後抑鬱,佢比較叻,自救分返d時間俾自己,做d生b前喜歡做既事,慢慢好返。 如果你都有感覺自己唔妥,就要揾人傾下,睇下醫生點講。
當然其他病都有機會突然暴瘦,例如:甲亢, 為左bb同自己,要勇敢面對!

男爵府

我都係生完之後瘦過未生,但係就應該唔係啲咩抑鬱只不過真係太辛苦姐,一個人食無定時一日未必食到三餐,瞓覺又冇得一覺訓天光,食唔好瞓唔好其實一般來講好難可以肥

洋房

shunshunmum 發表於 19-6-5 12:53
我有朋友係咁,後來傷風感冒睇醫生,俾醫生意識到係產後抑鬱,佢比較叻,自救分返d時間俾自己,做d生b前喜 ...

多謝提醒!自覺應該冇產後抑鬱,我有問過醫生醫生話我應該係壓力帶遮⋯ 不過呢三個月又瘦收咗所以有少少緊張,多謝你回覆呀!

洋房

臭Patpat小B 發表於 19-6-5 13:32
我都係生完之後瘦過未生,但係就應該唔係啲咩抑鬱只不過真係太辛苦姐,一個人食無定時一日未必食到三餐,瞓 ...

Exactly! 原來都有媽媽係咁...

大宅

PCmiss 發表於 19-6-5 00:38
生咗BB18個月了,有keep住餵母乳,freelance工作(壓力大),一路有掉頭髮同瘦到得返9x磅,而家個個見到我 ...

暴肥就有

水晶宮

我都係生完之後瘦過未生,但係就應該唔係啲咩抑鬱只不過真係太辛苦姐,一個人食無定時一日未必食到三餐,瞓 ...

我係肥。一湊孖寶21個月。

水晶宮

mrsjuice 發表於 19-6-5 15:12
暴肥就有

Me too.
我一湊孖。點辛苦我都食倒3餐。又訓nap
肥左就有

複式洋房

回覆 PCmiss 的帖子

我都係甩頭髮,廋左5磅以上,咁最後有冇野?我都有啲驚……

伯爵府

你同我好似呀,我又係咁,我直情瘦到比人問係咪有暗病囉⋯⋯

男爵府

Tinny 發表於 19-6-5 19:27
你同我好似呀,我又係咁,我直情瘦到比人問係咪有暗病囉⋯⋯

上次同bb睇醫生,醫生見到我得棚骨叫我check甲狀腺,個個醫生好後生,未明白媽媽的辛酸

洋房

我岩岩生完都係暴瘦,因為第一胎壓力好大,奶奶又唔幫我睇,當時心情極差

洋房

kyl1234 發表於 19-6-5 18:06
回覆 PCmiss 的帖子

我都係甩頭髮,廋左5磅以上,咁最後有冇野?我都有啲驚…… ...

我有睇過醫生佢話再瘦落去先要check,醫生話湊bb 係好辛苦嘅,佢都明白,所以覺得我可以唔駛check 住先⋯

禁止訪問

別墅

我都瘦左24kg, 但因為生之前肥左30kg,所以暴瘦左都仲係肥過未生前(emoji)。

別墅

一樣 想肥都難 而家食野好似維持生命就算

大宅

生咗BB18個月了,有keep住餵母乳,freelance工作(壓力大),一路有掉頭髮同瘦到得返9x磅,而家個個見到我 ...

我都係咁,一1返工開始不停瘦,瘦過有bb之前好多,得返96磅,但bb 11個月大後停餵人奶後就好d, 而家有10x 磅

伯爵府

Juicybabe 發表於 19-6-16 00:56
一樣 想肥都難 而家食野好似維持生命就算

你講得好好,而家食野真係好似為左吊命咁⋯⋯

複式洋房

我個時餵母乳係瘦得好誇,個個話我比bb吸曬d營養

首頁

尾頁

跳至