懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家對政府和私家醫院生B有什麽建議?我先生話自己係纳税香港人,應該善用政府资源,請問政府邊間醫院生B最好?我自己就十五十六,唔知政府定私家生,大家分享下(emoji)(emoji)

大宅

政府生B吾到你揀,除非你緊急作動穿水自己坐的士去,否則係按你住址證明最近果間

水晶宮

珍01257 發表於 19-6-5 08:15
大家對政府和私家醫院生B有什麽建議?我先生話自己係纳税香港人,應該善用政府资源,請問政府邊間醫院生B最 ...

視乎你自己對生產嘅期望同要求。有啲人要求一定要 scheduled 開刀 / 用無痛順產(政府有但唔一定安排到)/ 希望自己揀醫生接生 / 對私家醫院環境服務比較有信心,所以選擇私家醫院生B。當然亦要考慮自己是否負擔得到,仲要留額外預算,因為萬一大人或BB有 complications 要畀多好多。

我自己兩胎都喺政府醫院順產,都好滿意。醫護人員同姨姨絕大部分都好好,醫院環境亦唔錯。我本身冇考慮開刀亦唔希望用無痛,亦冇所謂邊個接生,所以揀喺政府生。不過政府醫院多數睇地址安排你邊間,未必到你揀。

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-6-5 08:59
視乎你自己對生產嘅期望同要求。有啲人要求一定要 scheduled 開刀 / 用無痛順產(政府有但唔一定安排到)/ ...

我老公有住址证明在香港仔,是不是可以選瑪麗醫院?

水晶宮

珍01257 發表於 19-6-5 09:07

應該係。

男爵府

可以

男爵府

係,瑪麗產檢資源比其他醫院充足,基本上唐氏,結構,飲糖水都有得做

但要諗你每次產檢都要去贊育或香港仔附近嘅母嬰健康院(應該係鴨脷洲嗰間?),作動起上嚟要去瑪麗會唔會太遠

子爵府

如果你嘅期望唔係話要好舒服,亦唔介意用咩方式生,同時自己產後可以獨力照顧到BB,當然公立醫院好D,因為遇上一D特別情況,公立會即時處理,又唔會增加收費。

不過,無咩特別情況下,產後就要親力親為照顧BB,開完刀唔夠12小時就會要你落床,而且24小時KEEP住嘈吵,可以話比較難休息。

大宅

回覆樓主:

想舒服,就私家
想慳錢就政府

男爵府

andre_mama 發表於 19-6-5 10:16
想舒服,就私家
想慳錢就政府

精而簡就係甘,你自己覺得邊樣重要啲

男爵府

我覺得如果一心打算開刀嘅就係去私家啦但係如果話想順產嘅,就去政府慳返啲錢好過啦

子爵府

開刀順產都可以揀私家

有要求、要舒服、負擔得到一定係私家
但求是但生、無budget就去政府

大宅

如果經濟負擔到,我覺得去私家生啦,生仔香港地都係一兩次

別墅

媽咪有Budget情況下就肯定私家啦, 舒服/休息比較足夠
如果孖B/或者知道會早產就公家啦
老公負擔到一定要私家啦, 老婆生B好辛苦

男爵府

老公梗係話政府生啦,又唔係佢生、唔係佢住院,除非真係好錫老婆,否則佢地只睇到錢嘅分別。
自己考慮完再通知老公吧。

大宅

回覆樓主:

如經濟許可,一定私家,經濟緊拙先唯有政府

大宅

CCHINGC 發表於 19-6-5 09:41
如果你嘅期望唔係話要好舒服,亦唔介意用咩方式生,同時自己產後可以獨力照顧到BB,當然公立醫院好D,因為 ...

唔係難休息咁簡單,係直頭唔使旨意休息

別墅

政府儀器齊全過私家

大宅

asukav6 發表於 19-6-5 19:31
唔係難休息咁簡單,係直頭唔使旨意休息

冇錯!莫講話自己隻翼,係成間大房是但一個B喊都瞓唔到或嚇醒。嗰三日只係望早日出院可以返屋企抖

子爵府

回覆 asukav6 的帖子

係架,我就經歷左連續5晚,無乜點瞓嘅時光,去到第六晚姑娘終於俾我放BB入嬰兒房,可以瞓到4~5小時,第7日BB夠指數照燈,我先可以出院,之前一路唔夠指數,但又升緊,同時健康院星期六日又book唔到期,基於BB要由媽媽照顧,所以一齊住左院7日,真心攰。
不過,俾我選擇,我仍然選公立,因為朋友試過係私家生,bb有特別情況,私家唔會處理,BB即時轉公家,變左媽媽同BB分開兩間醫院,家人要走兩邊,媽媽又睇唔到BB,有時候真唔係錢嘅問題。

首頁

尾頁

跳至