自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

撞前車貨van ,對方話要賠一個不合理價錢,係咪都照賠?
可否叫佢去自己相熟車房整㗎?

公爵府

Fabianne 發表於 19-6-5 09:26
撞前車貨van ,對方話要賠一個不合理價錢,係咪都照賠?
可否叫佢去自己相熟車房整㗎?
...

叫佢claim 保險啦,佢間保險公司會claim番你果間

男爵府

回覆樓主:

先報警,再報自己保險,如果對方肯去你嘅相熟車房就最好。 反之,對方唔肯而佢又開天價,咁留返比警察跟再等上庭比法庭判,你check下自己果份保險墊底費係幾多,我通常都係留比保險攪,一陣對方撞車有後遺症我驚自己無錢比。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

先報驚穩陣d....

對方易傾還好,有d傾好又反口麻麻煩煩。比保險搞就會幫你跟唔駛自己頭痛。

大宅

有報驚。私了不用上庭又不扣分。
佢同我都係公司車。唔係自己車。佢架van 舊到不得了!!就算換車尾門,都不用2萬啦。

wcpcelia    發表於 19-6-5 15:02

珍珠宮

Fabianne 發表於 19-6-5 11:19
佢同我都係公司車。唔係自己車。佢架van 舊到不得了!!就算換車尾門,都 ...

兩萬?好誇喎

大宅

小星星1 發表於 19-6-5 11:22
兩萬?好誇喎

係囉!好近距離,停車起步時撞,傷極有限!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Fabianne 發表於 19-6-5 11:19
佢同我都係公司車。唔係自己車。佢架van 舊到不得了!!就算換車尾門,都 ...

舊車會折舊! 叫佢claim 保險喇
放下自在

大宅

Fabianne 發表於 19-6-5 11:26
係囉!好近距離,停車起步時撞,傷極有限!

同佢快啲傾好個賠償金額就快啲了事, 佢如果要拎返原廠成隻門換係有機會過兩萬, 一陣對家又腰痛又頸痛, 你到時仲煩

大宅

triplebaby 發表於 19-6-5 11:41
同佢快啲傾好個賠償金額就快啲了事, 佢如果要拎返原廠成隻門換係有機會過兩萬, 一陣對家又腰痛又頸痛, 你 ...

當時已經報了警。當時無話受傷喎。仲可以事後講?

大宅

triplebaby 發表於 19-6-5 11:41
同佢快啲傾好個賠償金額就快啲了事, 佢如果要拎返原廠成隻門換係有機會過兩萬, 一陣對家又腰痛又頸痛, 你 ...

佢部車一定有十年或以上。無可能有去原廠做service la. 仲想屈埋原本已經甩油及爛的部分!唔好話我歧視,對方係外籍!!
見佢攞報價單先,no reply law

大宅

Fabianne 發表於 19-6-5 20:07
當時已經報了警。當時無話受傷喎。仲可以事後講?

當然可以啦 我朋友試過, 條友話無事,點知當晚已經去醫院睇醫生, 之後仲俾人claim 保險

大宅

triplebaby 發表於 19-6-5 20:13
當然可以啦 我朋友試過, 條友話無事,點知當晚已經去醫院睇醫生, 之後仲俾人claim 保險
...

咁都得?!
玩嘢咩。如果係咁報警啦⋯⋯claim 保險算。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fabianne 發表於 19-6-5 20:14
咁都得?!
玩嘢咩。如果係咁報警啦⋯⋯claim 保險算。
你吾賠咪claim保險,但你要睇下你份保險墊底幾多?同埋是否記名司機,因為就算claim保險,你一樣要比墊底費

大宅

Connielai 發表於 19-6-5 20:18
你吾賠咪claim保險,但你要睇下你份保險墊底幾多?同埋是否記名司機,因為就算claim保險,你一樣要比墊底費 ...

兩萬,點賠呢。本身人工已低。

伯爵府

Fabianne 發表於 19-6-5 20:21
我講左吾賠就叫對方claim保險,只係你自己都要付出墊底費,報警落口供,上庭扣分。

男爵府

Fabianne 發表於 19-6-5 20:21

其實好大機會佢想屈你兩皮自己袋!本身殘爛散,點會拎去整吖!除非撞到冚唔埋啦!

伯爵府

chhappy 發表於 19-6-5 20:56
其實好大機會佢想屈你兩皮自己袋!本身殘爛散,點會拎去整吖!除非撞到冚唔埋啦!
...

明屈都無辦法,你撞埋去係你吾啱,吾賠咪報警落口供,上庭扣分。但墊底費都要自己比,如果仲係不記名司機,當每樣$3000x2, 都要嘔$6000,間間保險公司吾同,有些每樣$5000。所以好多人都選擇賠錢了事。
我自己架車比人撞,我一樣要攞$8000墊底出來。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至