少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友二年級男仔。開始學期試,但係叫極都唔肯溫書,已經係坐喺到陪佢溫,教佢,都唔願意。平時成日都係講1句,佢就頂10句,再唔係就大聲發癲,大吵大鬧。我真係好辛苦,完全唔聽我講野。我真係教到好氣餒,好洩氣。覺得自己好失敗,唔識做人媽咪,連自己小朋友都教唔好。

伯爵府

二年級還輸得起,試下放手,讓他在學業上跌一次。 日後的日子還很長,不宜在二年級時就讓自己洩氣。

男爵府

asa2012 發表於 19-6-5 17:36
二年級還輸得起,試下放手,讓他在學業上跌一次。 日後的日子還很長,不宜在二年級時就讓自己洩氣。
...

我今次真係放手了,真係唔想每日都同佢博鬥。但係c6唔係咁想我唔同佢溫,我有同c6講要佢輸一次,等佢知道自己唔溫係唔得。

子爵府

我都有類似情況,勁駁嘴咁快青春期

男爵府

gilgil39 發表於 19-6-6 09:16
我都有類似情況,勁駁嘴咁快青春期

真係上左小學,就難搞左勁多。受身邊嘅同學影響,開始有自己嘅想法。覺得父母煩。唉...唔知要等到幾時先會明,先會開竅由奇男仔又遲熟啲

男爵府

yuenyung1018 發表於 19-6-5 11:41
小朋友二年級男仔。開始學期試,但係叫極都唔肯溫書,已經係坐喺到陪佢溫,教佢,都唔願意。平時成日都係講 ...

媽媽加油啊!

我仔小一,都係難教。功課量已不算多,但成日做功課就會發脾氣,扭計,搞到我勁嬲。

甘好啦,我吾理佢,放手畀佢自己做功課啦。由於拖拖拉拉,做到差不多晚上8點,佢又因為怕完成吾哂,驚到不得了,結果一連幾日返學,一派作業就響學校喊定先。

有見及此,我又要變招。依家開始,如果佢做功課發脾四扭計,就cut佢喜歡的活動。睇下呢招work吾work。遲D上黎匯報下。

男爵府

Ahbee02 發表於 19-6-6 12:35

媽媽加油啊!

媽媽加油 ! 上小學之後,真係長期作戰咁樣每逢溫書考試真係想殺人我今次選擇投降唔主動叫佢溫,我同佢講考試係你嘅,我唔知你識幾多或者識曬,所以溫唔溫你自己決定,唔再迫佢。今日放學反黎,竟然主動叫我同佢溫書

子爵府

yuenyung1018 發表於 19-6-6 10:23
真係上左小學,就難搞左勁多。受身邊嘅同學影響,開始有自己嘅想法。覺得父母煩。唉...唔知要等到幾時先會 ...

係!小一開始衰,好似有自己想法,但一知半解,學左D衰嘢吾知,又吾聽人講,好攰

別墅

gilgil39 發表於 19-6-6 22:20
係!小一開始衰,好似有自己想法,但一知半解,學左D衰嘢吾知,又吾聽人講,好攰
...
小一未算,中一更可怕。同意其他家長所說,要給他跌一跌。否則,中學更難教。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yuenyung1018 發表於 19-6-5 11:41
小朋友二年級男仔。開始學期試,但係叫極都唔肯溫書,已經係坐喺到陪佢溫,教佢,都唔願意。平時成日都係講 ...

吾系媽媽失敗、Jm努力同佢温、而孩子未明白讀書重要性、孩子需要家長引導去做、鼓勵、當佢通過努力、有成功感、自然有內在動力去做

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至