自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

`

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

你都唔會同非洲難民鬥窮鬥慘啦
唔通因為有更差,所以自己就唔差?
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

樓主本身似係自動自覺加吸收快,所以咩套係你身都唔會係谷...

其實我覺得各校既課程算正常,只係視乎小朋友吸收能力,未消化到 再 塞,就變左谷

男爵府

BK Milk勳章

lingfu 發表於 19-6-5 12:56

agreed

珍珠宮

唔同喎,你自發去讀梗係唔谷,唔係人人都讀書叻,可以其他嘢叻,都可以生活很好

問題係學校為咗谷業績,谷學生,好似保險咁跑數,害咗d 學生

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

另外以樓主咁主觀第一身角度就可以作定論
完全同香港重批判性,重思考,重客觀角度相違
簡單講,就係讀死書一例了
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

lingfu 發表於 19-6-5 12:56

Agree, 要比較梗係同更好比。正如細個考試剛剛合格,阿媽鬧緊你時,你話有人唔合格,阿媽一定會鬧得更柑

男爵府

講香港教育谷、填鴨,講左幾廿年啦!試下全港學校一齊變happy school?家長發癲都似

琥珀宮

3Qlove 發表於 19-6-5 12:58
樓主本身似係自動自覺加吸收快,所以咩套係你身都唔會係谷...

其實我覺得各校既課程算正常,只係視乎小朋 ...

根本香港有谷既學校、有唔谷既學校

香港有谷既家長、亦有唔谷既家長

再加上有受得谷既小朋友,也有唔受得谷既小朋友!

呢幾樣計埋combination ,得出小朋友既學習結果及感受都好唔同,點可以好general 話香港教育制度係谷定唔谷

大宅

你講嘅自身經歷同香港教育谷唔谷係兩回事嚟㗎喎,唔明你經歷=唔谷係咩理據??

伯爵府

appledai 發表於 19-6-5 12:52
有些人覺得香港教育制度有問題,因此要移民。我想說這個世界上沒有一種教育制度是100%的完美,你總會遇到太 ...
樓主 你喺香港讀大學還是喺國內讀大學?

侯爵府

appledai 發表於 19-6-5 12:52
有些人覺得香港教育制度有問題,因此要移民。我想說這個世界上沒有一種教育制度是100%的完美,你總會遇到太 ...
覺得樓主讀書係努力的,但好象少年時只有讀書咁,失去了投入參與其他活動嘅經歷,我會覺得有缺失。平衡發展好重要,如果讀書以外可參與其他活動,如運動訓練、各種藝術陪訓等,才更充實。

珍珠宮

youhello507 發表於 19-6-5 13:02
唔同喎,你自發去讀梗係唔谷,唔係人人都讀書叻,可以其他嘢叻,都可以生活很好

問題係學校為咗谷業績,谷 ...

相比起樓主認為香港教育谷唔谷,
佢話自己細個幾努力讀書更令人側目,何不吃肉糜

大宅

回覆樓主:

昵套制度只適合10%人,剛好你係個10%,但唔等於其餘90%人都同你一樣

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

香港要谷有谷,要唔谷有唔谷,睇家長點揀學校,同埋家長自己係唔係虎媽虎爸囉

我識人佢個仔考DSE,佢放足咁耐大假,話要陪個仔同督住佢溫書,最後放榜前個晚話瞓唔著,第二日下晝送西餅上去佢公司請曬全部同事食,個晚請至親食餐勁嘅慶祝

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

問題係香港冇得揀,得讀好書爭入大學人地外國有識訓,就算賣豬肉,做救生員,都有高人工,同專業人士唔差好遠,香港係成個社會架構做就精英制

公爵府

回覆樓主:

我認為是香港的學生受不得苦而己。

公爵府

回覆樓主:

谷唔谷好睇小朋友的能力。每級百多人,有啲好輕鬆拿高分,有啲谷下就高分、有啲谷咗唔得&有啲唔谷得。

香港缺少的係多元教育,無論以前或現時都用分數分學生程度,而不是以興趣。就算以興趣行先,父母亦接受唔到,一味追求讀大學,咁就谷啲能力比較低的小朋友,惡性循環。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

子爵府

你個post上文下理冇咩邏輯。
邏輯教育真係好重要
呢啲係填鴨式教育所缺乏的。

伯爵府

BK Milk勳章

lingfu 發表於 19-6-5 13:03
另外以樓主咁主觀第一身角度就可以作定論
完全同香港重批判性,重思考,重客觀角度相違
簡單講,就係讀死書一 ...

定論是你自己做的吧。我由頭至尾都是說我的感覺,從來沒下什麼定論。

首頁

尾頁

跳至