自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

對於d叻嘅小朋友,在出名的band1A中學讀,都覺得好舒服和輕鬆。

但資質普通嘅小朋友,在普通中學會讀得有壓力。

睇本身個底................!

大宅

回覆樓主:

其實要買額外補充練習做,算唔算谷呢?仲要係好多在學校都未學過??係唔係都係操練?
谷既定義係咩?唔谷既定義係咩?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

樓主係讀書機器,邊有得比?

大宅

回覆樓主:

以前因為窮唯有讀書先有機會改變命運脫貧,但其實人生唔應該只有讀得成書一條出路

男爵府

2-30年 前,我諗大部分都係無咁富裕家庭, 所以樓主的故事好普遍,無須突意討論。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

B6唔係信奉真理愈辯愈明既咩
何解要del
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

appledai 發表於 19-6-5 13:58
我並沒否定別人的選擇啊。今天看見這樣的post,讓我聯想自己讀書時,同寫出自己的感想而已。我都沒評論別人 ...
所以你就係唔明點解其他jm會批評你言論囉,如你冇否定別人,呢兩句唔寫,對篇文根本唔會有影響

而你文中隨後帶出你同個女讀書有幾好,亦唔可能代表香港教育,其他人都不斷例出不同境況,但你唔明不特止,仲要話係因為香港小朋友唔捱得。係教育中,點為之捱? 做習作,測驗考試? 如是,咁西方小朋友好多直情未捱過,係咪就係你口中的免費午餐?

講感覺冇問題,但唔好牽涉到他人的選擇自由

珍珠宮

tester5 發表於 19-6-5 13:48
講真,我好同意地區名津係好輕鬆。
你未去過香港傳統名津、谷既私校、谷既直資,那是完全不同層次的。

我嘅認知同你相反
地區一線係我所認識競爭壓力最大一層,因為學校家長覺得再谷少少就更上一層樓,成為全港性名校。

反而傳統名校(包括津直私),百年經營,成班老中青幾十屆畢業校友網絡撐,搞咩額外多元活動俾師弟妹會容易得到舊生$$/人力支持支援,教學上想行因材施教,跳脫死板框框易落實好多。追成績嘅壓力遠比地區一線輕鬆好多。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

appledai 發表於 19-6-5 12:52
`

男爵府

咁快刪除

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

appledai 發表於 19-6-5 13:53
或許是吧,我看我個女真是太輕鬆了。我買的補充練習她好多在學校都未學過。
...
天外有天,人外有人。
好多傳統名津都好谷,不過不是地區名津吧了。
又咁講谷未必醒,我女學校唔谷,但有d學生係自己醒就醒,自己去自學自己鍾意既科目。

伯爵府

youhello507 發表於 19-6-5 13:02
唔同喎,你自發去讀梗係唔谷,唔係人人都讀書叻,可以其他嘢叻,都可以生活很好

問題係學校為咗谷業績,谷 ...

沒有最好的學校,只有最適合的學校。

翡翠宮

brindlewin 發表於 19-6-5 14:19
我嘅認知同你相反
地區一線係我所認識競爭壓力最大一層,因為學校家長覺得再谷少少就更 ...

地區一線應該好難同傳統名校爭長短掛?好小地區一線會同名津爭,地區二線升一線仲可以理解。
我只知幾間名女津校咋。佢地既自定課程,係比普通津校深好多,我自己覺得算谷。當然我理解既,始終學校要保住升中的學生有返咁上下程度。

男爵府

appledai 發表於 19-6-5 13:34
其實我真算不上什麼努力,小學,初中都一直比較貪玩,做完功課就看電視。我說的努力是高中3年 ...

而家情況係有部分初小甚至幼稚園已經係用你高中既力度去讀。高中谷,好正常,全世界考公開試想成績好亦同樣情況,但初小去谷就係唔太健康。
當人有能力去選擇,選擇去自己認為合適既地方培養子女,有什麼問題?

Autocad 係未有YouTube年代,我已經自學,除AutoCAD 外, sketchup, Photoshop, 3D studio 全都自學,呢啲program 好user friendly 識用代表啲咩呢?
不過,慶幸不用以上program 做part time 揾食。

珍珠宮

tester5 發表於 19-6-5 14:34
地區一線應該好難同傳統名校爭長短掛?好小地區一線會同名津爭,地區二線升一線仲可以理解。
我只知幾間名 ...

爭架。尤其TSA一役中,呢班咬得最緊,分別就係區域中爭龍頭位,升名中率靚咗,帶動小一又會擸到地區中好果批。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 19-6-5 14:07
樓主係讀書機器,邊有得比?

如果只係識讀書,樓主人生好可悲

生個小朋友唔只教佢讀書,學做人一樣重要

大宅

我覺得重點唔係 ‘谷’ 或 ‘唔谷’, 而係大家是否覺得一定要谷才能成功 ie 入到好大學, 有好的發展

明白成功一定要付出, 但催谷小朋友係咪最好 / 唯一方法?

凡事都講求平衡, 過份催谷容易有反效果 eg 小朋友失去學習興趣, 甚至討厭返學, 又或者變成考試機器, 只追求分數不會思考, 缺乏創意

我做過老師, 見到好多這些’反效果’.

大宅

Cutezoe 發表於 19-6-5 15:16
我覺得重點唔係 ‘谷’ 或 ‘唔谷’, 而係大家是否覺得一定要谷才能成功 ie 入到好大學, 有好的發展

明白 ...

其實香港小朋友已算好捱得,好多功課+測試+考試+課外活動都頂得順. 但係佢地真係欠學習動力,因為唔知咁辛苦為乜, 尢其是小學生, 點會咁快唸將來的前途?

我覺得小學階段最重要係陪養學習興趣, 對知識的追求, 同埋提升閲讀能力和自學能力. 迼些都是他們終生受用的.

奈何在香港呢個競爭激烈和 ‘求學就是求分數’ 的社會裡, 家長同學校難免都要催谷學生. 只是不同程度而已⋯⋯

翡翠宮

brindlewin 發表於 19-6-5 14:55
爭架。尤其TSA一役中,呢班咬得最緊,分別就係區域中爭龍頭位,升名中率靚咗,帶動小一又會擸到地區中好果 ...
咁我知都可能係皮毛,我只係以自己本區津一去睇。本區津一,應該冇和名津比的決心。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

首頁

尾頁

跳至