自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

位於彌敦道與南京街交界的泰林旗艦鋪,是大單邊靚鋪,地下連一樓面積共七千呎。塵封五年,打開大閘,一陣霉味隨之湧出。開燈後,環視一周,約七千呎的旗艦鋪,保留着泰林當年的格局,在沒有任何貨物的阻擋之下,一覽無遺。店內的專櫃上,仍掛着不同的電器牌子,收銀處窗口貼着的信用卡指示,甚至廁所牆壁上提醒員工要洗手的告示,亦未見褪色,彷彿全都停留在五年前的那個時空。但攻鼻的霉味,令人記起泰林早已被「吞噬」,偶然地上有一兩處黑色物體,仔細看,原來是「風乾」了的老鼠屍,只認得條尾!沿着中空的樓梯走上一樓,霉味更重,樓梯旁的「泰林無線電行」幾個大字,更顯冷清。

花旗同仁堂租唔成
這間旗艦鋪近期積極招租,位處彌敦道三百一十及三百一十二號美明大廈的地下及一樓,兩鋪打通,門面闊度超過一百二十呎,理應是搶手靚鋪,行經的途人大都詫異為何丟空多年。據經紀估計,五年間「流失」的租金收入,少說也有五、六千萬元。當年被清盤的泰林,僅為該鋪租客,業權由泰林前老闆林作禮以私人名義持有大部分,其餘由其已故兄長林作為,以及兩間公司持有,雖則業權複雜,但無人會和錢作對。記者找到獨家負責該鋪租務的美聯旺鋪營業董事唐德財,他對林作禮家族的事宜,一概婉拒回應,只肯透露:「業主有意租予零售商戶,月租叫價一百萬。優質客可以再商議租金及租期,但所有裝修開支,均由租戶負責。」
唐德財五年來都「有得做,無得食」;事實上,泰林倒閉後,據知花旗銀行及同仁堂,都有意租用該鋪,月租開價一百萬元,但最後都租不成。消息人士透露,林氏兩兄弟捲入了連串官司,要由第三方為租金估值才可出租,「佢哋搵咗中銀估,點知估出嚟租值一百五十萬元,清盤人覺得估低咗,驚有蠱惑,最終就拉倒嗰次交易。」

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

講開又講,油麻地窩打老道呢個鋪位都吉咗好耐
以前係Sony門店+維修中心,我仲拎過部cassette hifi去整

禁止訪問

男爵府

simple430 發表於 19-6-5 21:20
舊年行過 , 果位亞伯洞起對腳瞓係度 , 著住條唔合身闊腳孖煙通 , 我迎面行過 , 見到二隻皮蛋+香腸 , 真係唔 ...

睇文字都想吐

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

無30年呀嘛

水晶宮

小倩 發表於 19-6-5 22:11
講開又講,油麻地窩打老道呢個鋪位都吉咗好耐
以前係Sony門店+維修中心,我仲拎過部cassette hifi去整 :zo ...

巿道差?業主唔到價情願丟空

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

luckybaby2011 發表於 19-6-5 22:20
巿道差?業主唔到價情願丟空

丟空咗十幾廿年

象牙宮

Douglasma 發表於 19-6-5 20:48
回覆 mercurycc 的帖子

係呀起碼都有5,6 年每一次經過尿味真係好勁, 有好多人買水買食糧俾個位亞伯,有關政 ...
我成日都要去果邊,直頭兜路行,
真係唔明點解無人理。

珍珠宮

chaiwawa 發表於 19-6-5 20:21
大大話話「泰林」都執左三十年左右,但點解個鋪位咁耐都無人租?

我都好奇怪咁耐無出租!

大宅

吾止彌敦道泰林,其實仲有好多超級靚舖都丟空好多年無出租,e.g,荃灣大河道單邊兩間舖大大話話七八年丟空,只可以話香港太多有錢既業主

子爵府

Reminder 發表於 19-6-5 22:13
風水有關?

其實油麻地、佐敦的地運已經不復當年勇

男爵府

30年?

大宅

30年 唔好嚇我

大宅

09daisydaisy 發表於 19-6-5 22:14
睇文字都想吐

重有好大陣尿味

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

chaiwawa 發表於 19-6-5 20:21
大大話話「泰林」都執左三十年左右,但點解個鋪位咁耐都無人租?

邊有30年呀, 十幾年咁啦,我嗰時剛結婚,仲蝕左2千比佢買電視。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

ilikethis2005 發表於 19-6-5 21:15
咁誇
我老公以前做泰林,佢宜家都係得39歲

我都做過Cashier 喎

侯爵府

超過15年

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

puzzledmama 發表於 19-6-6 19:13
其實油麻地、佐敦的地運已經不復當年勇

一條加連威老道都睇到興衰

首頁

尾頁