自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

焦糖媽 發表於 19-6-5 16:07
可能係同行

工程呢幾年真係好好景

佢入岩行,算係壟斷

男爵府

MYDecember0308 發表於 19-6-5 23:53
真係唔知我個妹諗乜,屋企人為佢日嘈夜嘈(emoji)
但係我個妹好似撞邪咁,明明好高學歷又搵到錢。佢話佢男朋 ...

你係怕佢比男人呃錢?定唔抵得阿妹無志氣?

男爵府

開心吸收勳章

MYDecember0308 發表於 19-6-6 00:05
始終都會擔心,個男仔經常一副懷才不遇既性格,又話自己比大師check過佢幾時發達。一個屈尾十三十幾歲人, ...

比我都反對!
30幾歲男人仲搵咁少,
養活自己同父母都難,何況將來要同他結婚!
我唔會比我妹同咁的人一齊!
冇上進, 冇能力! 搵咁少一定冇學歷!
仲要發夢去日本讀書叫人等, 快飛他啦!

珍珠宮

MYDecember0308 發表於 19-6-6 00:07
最慘嘅係我個妹又唔係可以養起一頭家,你話好似醫生咁穩定10幾萬一個月嘅冇得講啦。
...

8萬都不差
有能力供樓開飯
你當男女角色對調
現今好多老婆是經濟支柱
可能遲下熱情減退又唔恨嫁
大家say goodbye

子爵府

MYDecember0308 發表於 19-6-6 00:05
始終都會擔心,個男仔經常一副懷才不遇既性格,又話自己比大師check過佢幾時發達。一個屈尾十三十幾歲人, ...

人揀你,你揀人,遇唔到 門當户對 無feel冇計...你個妹都想揾番個伴...個男無 你妹有咪得囉

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

個男仔三十幾先話去日本讀書?讀乜野呢?

複式洋房

全心全意 發表於 19-6-6 00:07

你妹妹做咩職業嫁?

細妹讀藥劑,係藥廠入面做中層。
個男仔係交友app識既,因為都係係英國讀書所以match咗。

別墅

有個做工程男親友離婚後遇上女醫生,之後生佐個仔,宜家好幸福。
就是因為女的揾到錢才有資格追求真愛,屋企有個咩都識整下既男人都幾好啊。

男爵府

你妹妹做咩職業,可以禁高人工

情人眼裡出西施,佢自己覺得幸福,佢男友唔介意自己收入少過佢就得la

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

MYDecember0308 發表於 19-6-6 00:10
少唔少年睇你點睇啦,個男仔都成35歲仲話要去日本讀碩士,番黎話屋企有生意比佢做,我聽就好牙煙啦
...

咁又真係唔多掂,我仲以為佢哋好年青。但係你呀妹咁大個人佢自己鐘意真係好難反對,愈反對佢咪愈覺得你哋對佢男友有偏見,會唔會你妹32歲急結婚,唔理好醜?

珍珠宮

MYDecember0308 發表於 19-6-6 00:10
少唔少年睇你點睇啦,個男仔都成35歲仲話要去日本讀碩士,番黎話屋企有生意比佢做,我聽就好牙煙啦
...
佢去日本讀碩士的$係佢自己出定你妹出?
既然自己屋企有生意,點解讀完先有生意做?依加吳做得?
同埋佢碩士讀咩科

複式洋房

金魚媽 發表於 19-6-6 00:10

我係怕個妹捱苦,佢好錫我一對仔女,亦feel到佢好想生小朋友。照計佢咁嘅條件可以搵到個冇咁吊兒郎當嘅

複式洋房

Angel_Rose 發表於 19-6-6 00:15
佢去日本讀碩士的$係佢自己出定你妹出?
既然自己屋企有生意,點解讀完先有生意做?依加吳做得?
同埋佢碩士讀 ...

讀碩士嘅錢係個男仔屋企人出嘅,但據我了解個男仔話會自己搵part-time。
我希望佢生生性性唔使我個妹幫手啦

公爵府

2018復活節勳章

聽落似騙局,一副懷才不遇又無錢,要錢實現夢想。有無見過家長?
提吓你個妹,如果個男人問佢借錢做生意又讀書,預左佢無得還,十之八九都呃錢。
係要唔信邪,賭一鋪就輸左唔好喊

複式洋房

twodaughters 發表於 19-6-6 00:14
有個做工程男親友離婚後遇上女醫生,之後生佐個仔,宜家好幸福。
就是因為女的揾到錢才有資格追求真愛,屋 ...

咁你又講得啱,其實除咗搵錢之外,個男仔都好孝順,對屋企好負責

公爵府

金魚媽 發表於 19-6-6 00:10

就算唔呃錢俾佢拖多幾年先話分手都夠慘啦

伯爵府

回覆樓主:

去日本讀書使唔使呀妹供?唔使就理得佢,出機票送上飛機;1-2年仲係情比金堅家人亦要接受現實,相反識著日本妹,呀妹喊完咪無事囉。

公爵府

MYDecember0308 發表於 19-6-6 00:18
咁你又講得啱,其實除咗搵錢之外,個男仔都好孝順,對屋企好負責

點孝順先,如果愚孝嗰隻仲大鑊

公爵府

MYDecember0308 發表於 19-6-6 00:15
我係怕個妹捱苦,佢好錫我一對仔女,亦feel到佢好想生小朋友。照計佢咁嘅條件可以搵到個冇咁吊兒郎當嘅
...

呢啲冇得怕,佢心甘情願你都冇計,真係唔適合都只有等佢自己醒覺。
人有反叛心,家人越反對通常會更堅持,不但拆散唔到佢哋,反而只會令你民關係變差。

男爵府

MYDecember0308 發表於 19-6-6 00:15
...

你妹月入八萬無理由養唔到家丫,至於個男做唔做到你妹既心靈支柱同最強隊友,同搵幾錢無關喎⋯⋯

係幾廿歲人仲叫個三十二歲女友等佢,似乎大家對組織家庭既想法不同步...

只要妹守得住唔好受騙,拍下無壞既,咁大個人,你考慮既野,佢都會考慮到

首頁
12345...16

尾頁

跳至