夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MokFuMaMa 發表於 19-6-6 08:10
生完bb之後因為又喂人奶,又要返工,試過胸腺炎後奶量少左,仲要俾奶奶話我返左工之後唔夠奶俾bb,搞到bb要 ...
妳做緊好多嘢。真夠幹勁。我讚妳!讚還讚,但壓力實在好大。唔怪之得妳EQ唔夠妳使來承受一個哄下妳都唔識既老公啦。
我以前要讀大學果段日子,同我要搵錢供我前夫讀碩士,博士學位既果段日子,未等到我前夫畢業搵錢養家時,我一直選擇唔要BB。因為我自己評估我實在冇咁高既EQ來承受佢搵唔到錢養家既事實。結果我等左十年先有BB。好在我早嫁。但係我發覺我唔識評估佢搵錢既能力,同與我父母相處同哄我父母既能力,原來佢搵錢能力好差,又唔識哄我父母。結果還是要我一人搵錢擔起成幾個獨立開支既家。辛苦我20+ 年。佢自己又辛苦,時時同我呻佢既幸苦。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

858D 發表於 19-6-11 01:35
妳做緊好多嘢。真夠幹勁。我讚妳!讚還讚,但壓力實在好大。唔怪之得妳EQ唔夠妳使來承受一個哄下妳都唔識既 ...

讀到碩士博士都搵唔到錢。
你前夫係咪死腦筋得個讀字?

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-6-11 07:26

讀到碩士博士都搵唔到錢。

唉!怪我自己年幼冇經驗睇人 "interview" 人既生計智慧與能力吧。
如果我當時評估準確,佢話我 “早知我唔想同佢有BB 就唔同我結婚”,我都一樣唔會同佢生BB。佢話我騙婚,我都唔同佢生喇。而家,我仲還緊佢讀碩士博士學位既學費債。我讀個學士係免費既,因為我係全優生,完全係獎學金供應曬,連生活費都係獎翻來既。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

回覆樓主:

佢結婚之前係咪咁先?

如果唔係婚後突變又真係好難怪哂佢,始終人真係好難去改變另一個人。

複式洋房

回覆 MokFuMaMa 的帖子

男人就係咁, 你踢佢一下都未必識郁....我以前都會整好多Handmade野, 畫好多卡, 但次次都係睇完就唔知放邊...而家唔鬼整.

大宅

早兩星期提就梗係唔記得
我早兩日提咋...
費事咁早講佢唔記得我又傷心啦

男爵府

MokFuMaMa 發表於 19-6-6 08:10
生完bb之後因為又喂人奶,又要返工,試過胸腺炎後奶量少左,仲要俾奶奶話我返左工之後唔夠奶俾bb,搞到bb要 ...

結婚周年記念不一定要老公安排。男女平等

伯爵府

回覆樓主:

我無所謂~有小朋友之後更加唔會在乎~(我個人比較獨立d)

大宅

我老公都係唔浪漫既人,有時浪漫既野好表面,當然女人緊係中意浪漫啦,但係諗下佢其他優點,做人世成世流流長,好多野仲緊要過情趣同浪漫,揀得佢就一早知佢性格,接受同包容先係相處之道

複式洋房

我係女人都唔記得啦! 其實日日都咁過, 紀念日真係咁重要?

別墅

RAY媽 發表於 19-6-6 12:10
第一年就咁,有排捱。
佢婚前係咪咁? 好痴線。

婚前都會送下花同禮物仔,婚後真係完全無表示

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-6-6 13:27

佢以前記唔記得你哋啲拍拖紀念日?

記得,都會送下花,結婚後就無晒呢啲情趣

別墅

sinsinsan 發表於 19-6-6 15:39
你地係0米拍左拖好耐先結婚架?

唔算呀,拍左兩年就結婚

別墅

Koma016 發表於 19-6-7 03:37
第一年就唔記得又真係離譜咗少少 呢啲直頭係冇心裝載

其實會唔會係佢根本唔係好恨要小朋友/唔想咁 ...

結婚前佢已經話隨時準備做爸爸,不過可能做左爸爸後將成副心思放左係仔仔到

別墅

11B 發表於 19-6-10 20:36
其實係咪因為太快有BB,佢未 ready 做爸爸,你又太緊張湊B,所以佢已無哂新婚,甚至無家庭樂趣?
...

唉,雖然係佢話都想做爸爸,但我都驚係好似你講咁

別墅

858D 發表於 19-6-11 07:36
唉!怪我自己年幼冇經驗睇人 "interview" 人既生計智慧與能力吧。
如果我當時評估準確,佢話我 “早 ...

咁佢有無還返錢俾你?
你已經好叻嫁啦!不過人生總係有經歷先會成長,我依家都係咁安慰自己。

別墅

甜甜人妻 發表於 19-6-11 08:15
佢結婚之前係咪咁先?

如果唔係婚後突變又真係好難怪哂佢,始終人真係好難去改變另一個人。

結婚前都會哄下我,婚後就無晒lu

別墅

PoohPooh媽媽 發表於 19-6-18 13:37

我係女人都唔記得啦! 其實日日都咁過, 紀念日真係咁重要? ...

可能咁辛苦生完仔後,身材又走樣又要返工又要讀書又湊仔又要喂人奶,而且個個都focus晒係bb到,無人理我生完仔都有壓力。
所以淨係想紀念日俾個原因老公哄下自己姐,講真,邊個女人唔鐘意俾人錫俾人哄呀

珍珠宮

MokFuMaMa 發表於 19-6-18 17:52
咁佢有無還返錢俾你?
你已經好叻嫁啦!不過人生總係有經歷先會成長,我依家都係咁安慰自己。
...

佢邊樹有能力還錢吖。我但求佢能自給自足,我已經好感恩神既供應!但佢而家還有幾年可以拎退休金都未能搵錢養掂自己。仲係靠食我D谷種。
係吖,就係因為我有審我前夫不準確既經驗,我後來才成長到審我現先生。我先生而家係甘心樂意地養我過世,幫補埋我父母生活上既需要。我前夫搞唔掂經濟,亦會捱義氣接埋佢同我D女過來養埋。我現先生好識哄我同TUM我。

珍珠宮

MokFuMaMa 發表於 19-6-18 18:02
可能咁辛苦生完仔後,身材又走樣又要返工又要讀書又湊仔又要喂人奶,而且個個都focus晒係bb到,無人理我生 ...

我每次生完B後身材都走曬樣,我選擇喂人奶,咁先至兩年後收翻個腹。你還後生,身材兩年後會漸漸翻回來。
我先生留意過好多女人既身材,佢話我既身材 (四十歲,曾經生過三個)還好過好多從未生過既年輕女人身材。
我想畀D盼望妳:
係吖,我都鍾意畀人錫,畀人哄吖。但係前夫做唔到我想要既,我又冇咁好命當時遇到我先生咁既男人又會鍾意我喔。唯有就住我前夫畀到我既來使用。
係從遇我前夫磨合多年才磨到我成為精金,而正正係我此磨出來既精金格多年後吸引住我現先生。

首頁

尾頁

跳至