懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問大家知唔知坐小月要坐幾耐?同埋可以照出街嗎?謝謝

回覆 carrie_baby 的帖子

Hi carrie_baby ,坐小月期間通常建議媽媽多臥床, 俾身體全面放鬆和休息,由於媽媽身體抵抗力會較低, 出外會容易受到病菌入侵, 可能導致有婦科疾病,最少第2星期才外出, 可以休息夠4星期更好, 仲要留意個人衞生,保持敏感位置清潔乾爽,如厠後由小便位置抹向肛門,減少受感染機會

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

謝謝解答!
carrie_baby 發表於 19-6-7 00:05

謝謝解答!
加油

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

侯爵府

2024年龍年勳章

加油啊!
休息至少2星期小月, 調整下心情。
惡露幾乎清潔了, 身體恢復力氣才如常上班。
後續想再懷孕, 就睇下中醫, 飲下雞精, 食下葉酸預備,
把握小產後黃金半年。

男爵府

回覆 小菜豆 的帖子

謝謝你,但不會了,這是意外的第三胎

大宅

小菜豆 發表於 19-6-11 10:34
加油啊!
休息至少2星期小月, 調整下心情。
惡露幾乎清潔了, 身體恢復力氣才如常上班。

點解小產後再懷孕係黃金半年既?

侯爵府

2024年龍年勳章

雖然小產,但媽媽身體懷孕機能已經開啟,例如體溫仍然略高,黃體胴仍然高,是有利再懷孕。

大宅

小菜豆 發表於 19-10-12 21:58
雖然小產,但媽媽身體懷孕機能已經開啟,例如體溫仍然略高,黃體胴仍然高,是有利再懷孕。 ...

明白,謝謝

別墅

想請問,bb20週引產了,坐3星期小月後幾時可以食生冷嘢?要100日嗎?謝謝。

回覆 dd140630 的帖子

Hi dd140630 ,係食物安全角度,建議進食完全煮熟的食物, 特別是現時身體抵抗力會較低,容易受到病菌入侵,飲食大原則要有:穀物類(最多)、蔬菜/水果類(多些)、肉/魚/蛋/奶類(適量),油、糖、鹽類(最少),由唔同食物吸收身體所需7大營養素, 幫助身體早日復原。 每日30分鐘適量運動,保持良好身體狀態和愉快心情, 對再度懷孕都好有幫助,媽媽加油!

首頁

尾頁

跳至