自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

剛有同事知道升唔到職down晒,我因為自己身體太好,所以我喺唔想升職的人,我喜歡安於現狀,每天返到工便是我最感恩的,不想升職後超多工作又大壓力又要遲走,成日面對老細,人工多得千幾至1萬到 ,但代價太大 了。
但身邊都不少同事恨升職,升唔到就down哂。
希望升到職都是做得嘢的人個心到gur啲嘅!

侯爵府

畀面勳章

我諗有上進心既人都會想升職,只可以話大家心態唔同。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

o_____o 發表於 19-6-6 13:38
我諗有上進心既人都會想升職,只可以話大家心態唔同。

係,除左錢之外,係自己表現嘅認可

水晶宮

回覆樓主:

升職係對自己工作上的表現同過去x年付出的努力的一個認同。某D位升職可能只係多少少錢,但就有份滿足感。

珍珠宮

畀面勳章

心態唔同既,,,咁升職係一個表現既很定,,同埋對將來搵工絕對有幫助,,,唔可以一概而論

子爵府

回覆樓主:

唔使你養家,緊係至在啦!若果家中有幾個伸黨,就唔係咁講。

大宅

回覆樓主:

有上進心嘅人,都希望有職升,有薪加!
只能講每個人階段同心態都唔同,如果廿幾歲,想博想加薪都一定好事,起碼有目標,先有動力返工吖!如果五十幾歲,可能追求安穩,冇壓力開心就可以!同埋如果要照顧小朋友,就一定會想盡時放工啦!

子爵府

升職多一萬都話代價太多⋯ 人地上進都唔係壞事。唔使話人前世未做過嘅,大家心態唔同無咩好比較。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 19-6-6 13:36
剛有同事知道升唔到職down晒,我認我好衰,我喺唔想升職的人,我喜歡安於現狀,不想升職後超多工作又大壓力 ...
每個人既「目標」都唔同既,你唔想升,人地想升。互相尊重和體諒囉,又唔需要咁講人地既。

男爵府

想升職都係有上進心、有理想既表現。人地一樣唔明點解有人會咁冇上進心啦

伯爵府

咁個個心態不一樣好難講 如果係我想升職無非想有以下好處
1.人工
2.係公司既權力 唔洗俾人點來點去到你點人
3.轉工時你的職位好影響你叫價

子爵府

剛有同事知道升唔到職down晒,我認我好衰,我喺唔想升職的人,我喜歡安於現狀,不想升職後超多工作又大壓力 ...

以前公司升職無人工加,d人都恨升架,通常升左兩個月到就辭職。

子爵府

從來,有付出才有機會有收穫!當你安於現狀,被人人爬頭,又冇競爭力,等被淘汰,你就會後悔了!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主話寧願中六合彩,好似好難委咁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Lindytiger 發表於 19-6-6 14:09
想升職都係有上進心、有理想既表現。人地一樣唔明點解有人會咁冇上進心啦
...

伯爵府

升職係對自己能力既認何,如有上進心,整到resume 靚第時轉工都易d ,人工分分鐘幾級跳。

第時想轉工如果同一個位做左10年都無升過,會比人感覺太安於現狀,或者能力未到位!

珍珠宮

回覆樓主:

原來有人唔想升職!

水晶宮

回覆 sabun 的帖子

同你一樣, 點都唔升, 因為我要放6點

水晶宮

LuciaC 發表於 19-6-6 14:10
從來,有付出才有機會有收穫!當你安於現狀,被人人爬頭,又冇競爭力,等被淘汰,你就會後悔了!
...
我不是樓主, 但同樓主一樣唔肯升, 連COO出面要升我都reject仲走埋...
不過我只係唔升去果個位, 我唔要人工, 但老闆一開口要做我即做比佢, 我能力不是我職位佢完全明白, 所以佢成日覺得請我好鬼抵, 有咩事要留人, 要OT, 要返公司,佢從來唔會叫我, 因為佢知我唔得. 佢只會叫升咗但冇咩力能果D, 一買一賣啦

大宅

回覆樓主:

加得少我也不想升職!

首頁

尾頁

跳至