自由講場

跳至

首頁
56789...17

尾頁

水晶宮

KAVEN 發表於 19-6-7 10:17
早排都有親人系女士唔煙唔酒又系因肺走咗,佢系好好家庭主婦總覺得在家煮建康過出街,其實同廚房有冇關係? ...

油煙致癌架

男爵府

she007 發表於 19-6-7 19:13
油煙致癌架
但好小聽廚房大佬會因肺而出事喎
簡簡單單,開開心心!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

CML2006 發表於 19-6-7 19:08
樓主,我經歷過,我哋係彼此一生中最好嘅朋友,係幼稚園/小學同班同學,中學校友,公司同事(坐我隔離,直 ...

我想法同你差唔多
閒話家常就可以,佢想講就講佢想喊就借個膊頭
我知我細佬又多擔心(仔細老婆嫩),又有唔捨得唔甘心,亦有內疚,內疚唔可以再照顧父母,內疚唔可以擔起頭家,內疚無俾幸福太太
生命係好多無奈,佢唔想,我地都唔想,以前我唔明人地用「畢業」形容死亡,而家我明了。個天安排有人畢業得早,要學嘅、要試嘅,試過晒,所以要向下一階段進發。佢畢業了,我地未,佢有佢嘅方向,我地亦要繼續走下去
樓主保重

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主,我經歷過,我哋係彼此一生中最好嘅朋友,係幼稚園/小學同班同學,中學校友,公司同事(坐我隔離,直 ...

我想法同你差唔多
閒話家常就可以,佢想講就講佢想喊就借個膊頭
我知我細佬又多擔心(仔細老婆嫩),又有唔捨得唔甘心,亦有內疚,內疚唔可以再照顧父母,內疚唔可以擔起頭家,內疚無俾幸福太太
生命係好多無奈,佢唔想,我地都唔想,以前我唔明人地用「畢業」形容死亡,而家我明了。個天安排有人畢業得早,要學嘅、要試嘅,試過晒,所以要向下一階段進發。佢畢業了,我地未,佢有佢嘅方向,我地亦要繼續走下去
樓主保重

子爵府

Liukut 發表於 19-6-6 23:09
唔知点安慰佢好 又怕喺佢面前喊 佢好後生咋~依家仲算好精神的~大家都接受不到呢個消息 :bas ...

一年前我也面對著你一模一樣的處景,一年後的今天,她已經回到天國去.....我也是為自己的家忙過不停,所以在過去的一年,雖然未能經常探望,但每個月我都會打電話和用emails聯絡一下(她喜歡emails, 不喜歡Whatsapp)........宜家佢走咗,我望住那些emails, 很感觸.....覺得永遠再也不會收到她發出的電郵也聽不到她的聲音....剩下的只有這些舊文字。未敢也不想delete ....

男爵府

佢今日開始唔夠氣講野了~連手電密碼都話埋俾家人知~想見的人~應該都見了~~~

男爵府

20150618bb 發表於 19-6-7 18:05
可能有奇蹟

無呀~今日仲差了

大宅

Liukut 發表於 19-6-7 21:05
佢今日開始唔夠氣講野了~連手電密碼都話埋俾家人知~想見的人~應該都見了~~~
...

我前夫又係肺腺癌,三十幾歲⋯⋯
到最後都係講嘢唔夠氣,兩三日就⋯⋯

珍珠宮

Liukut 發表於 19-6-6 23:41
肺癌~不煙不酒的

發現時已係未期了?

公爵府

...

陪她行最後一段路
缘聚緣散
和花開花落一樣
年多前送走老友
看住她的離留,她撐到最後一秒,最後平靜地走

她走了
我時刻提醒自己要努力活着,
因為她,我學懂了要堅強和惜福
她走了,但仍然活在我心中

琥珀宮

回覆樓主:

男爵府

CC雪 發表於 19-6-7 21:26
我前夫又係肺腺癌,三十幾歲⋯⋯
到最後都係講嘢唔夠氣,兩三日就⋯⋯
...

男爵府

麵包超人^o^ 發表於 19-6-7 21:28
發現時已係未期了?

其實好轉過幾個月~以為已經好返~但上個月因感痛楚~入院後就已咁嚴重了~

水晶宮

KAVEN 發表於 19-6-7 20:18
但好小聽廚房大佬會因肺而出事喎

可能你唔識呢類人啫

珍珠宮

盡力而為,多D去見佢。

男爵府

諗起上年我既好姊妹都係好快走,番緊工收到佢老公電話叫我地去見佢最後一面,點幾去到已昏迷左,6點幾要拔喉了,我地一班好姊妹傷心左一段時間,6日前仲同班好姊妹gathering同阿仔慶生,個日只係話有d唔舒服...

王國長老

...

明白你嘅不捨與心痛。心,真係會好痛。
為你朋友祈禱

大宅

she007 發表於 19-6-7 22:02
可能你唔識呢類人啫

因為食肆嘅抽風系統 ,比家庭用嘅抽風系統好好多。 家庭主婦係其中一類,得到肺癌機會高嘅群組。

水晶宮

Liukut 發表於 19-6-7 21:17
無呀~今日仲差了

樓主你朋友係咪成日煮飯?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-7 16:24
我細佬舊年走
每個人去到醫院,都係同佢講「唔好唸咁多」,聽到我細佬好忟
講真一日24個鐘訓床,連坐直都無 ...

我都好唔鍾意其他人叫我「唔好諗咁多」話唔諗就可以唔諗?講就容易!同埋就算諗都好合理吧!
平常人傷風感冒都會諗下自己幾時可以好返,咁重嘅病,完全唔諗,嗰個可能係傻嘅,差在點樣去諗啫!
同人講唔好諗咁多嗰啲人,平時有病做唔做得到完全唔擔心先?
陪伴病危嘅人,係唔容易,探病嘅人好容易覺得自己已好關心到對方,對方會覺得好被鼓勵,實質真係要多聽病人心底所諗嘅野,唔好估咁多病人點諗,亦唔好多多意見教病人應該點樣諗。對面對緊死亡嘅人,係無意義嘅。

首頁
56789...17

尾頁

跳至