0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

3個半月大,全奶粉B女,一到夜晚12:15就會尖叫大喊,老公抱一向冇咩用,我好佢少少,但都停唔到佢喊,而每次奶奶就會衝出黎大聲講"奶奶係度,唔洗驚"跟住一抱佢就立刻收聲。。。係立刻。。。由出世到而家都係奶奶一抱就收聲。。。點解?我每日24小時陪住個B,晚晚抱住佢訓,抱到手同腰都傷晒,一出世就日日同佢沖良,奶奶每日最多就玩佢1個鐘,但竟然要奶奶抱先收聲。。。跟住就比奶奶話冇用,要佢出手! 真係嬲爆,好想唔再理個女,全日返工算

複式洋房

我明,我個b 都咁,有時候真係好激氣

男爵府

我b初生時都係咁,奶奶抱佢會好安靜唔喊,一過我手,係即刻,無錯,係即刻喊。我亦試過已做人媽咪既朋友抱,明明我抱住喊,佢抱就唔喊。
應該係手勢,抱得舒唔舒服問題,始終我係新手媽媽,仲未有陣媽媽隨

別墅

我覺得bb其實好醒目,知道咩人可以蝦、咩人唔可以蝦! 我之前都係抱唔掂b抱極都喊㗎,好氣餒,仲抱得太耐抱到媽媽手,痛死我!
後來把心一橫,早啲訓練佢戒抱瞓,而家反而抱起佢就會收聲,可能終於珍惜我抱不過呢個方法真係要好狠心,老人家亦多怨言

男爵府

Bb鐘意肥人架,係咪你瘦丶奶奶肥

複式洋房

喊包媽媽 發表於 19-6-7 12:00
Bb鐘意肥人架,係咪你瘦丶奶奶肥

我認同呀!
我媽係肥人,佢每次抱BB,BB都即刻收聲,仲好快訓著
我就永遠抱唔掂,我媽話我瘦猛猛,阿B唔舒服

咁佢抱得掂阿B,你咪乘機休息下囉
我都係放手俾阿媽抱,自己抖下

別墅

magaylin 發表於 19-6-7 01:51
3個半月大,全奶粉B女,一到夜晚12:15就會尖叫大喊,老公抱一向冇咩用,我好佢少少,但都停唔到佢喊,而每 ...

抱嘅手勢,可能佢覺得你99抱得佢舒服有安全感,同埋你對住佢唔好忟,你咩心情佢感覺到架

唔好氣餒,你放棄,咁你99咪仲得戚,你始終先係阿媽,要加油呀!

男爵府

肚仔 發表於 19-6-7 09:07
我覺得bb其實好醒目,知道咩人可以蝦、咩人唔可以蝦! 我之前都係抱唔掂b抱極都喊㗎,好氣餒,仲抱得太耐抱 ...

你做得啱

複式洋房

回覆樓主:

我都明會好氣餒,不如試下留意奶奶既抱法,睇下同自己有咩分別

我諗未必關肥瘦事,我瘦奶奶肥,佢都淨係要我抱。我都係新手媽媽,奶粉b

大宅

肚仔 發表於 19-6-7 09:07
我覺得bb其實好醒目,知道咩人可以蝦、咩人唔可以蝦! 我之前都係抱唔掂b抱極都喊㗎,好氣餒,仲抱得太耐抱 ...

禁佢介到抱訓未?

別墅

Ybabykingdoman 發表於 19-6-7 15:25
禁佢介到抱訓未?

戒咗啦!

大宅

肚仔 發表於 19-6-7 16:36
戒咗啦!

就係唔理佢?
我bb仲要抱訓
唔抱佢就係到喊

複式洋房

magaylin 發表於 19-6-7 01:51
3個半月大,全奶粉B女,一到夜晚12:15就會尖叫大喊,老公抱一向冇咩用,我好佢少少,但都停唔到佢喊,而每 ...

我仔都係甘 其實我覺得係因為我太瘦 抱得佢吾舒服 反而我6299比較大隻有d肉 重點係半夜喊 我抱極佢都喊 佢地一抱就慢慢收聲其實你搵到個原因就吾會嬲架喇 不過日頭佢喊 反而要我抱先吾喊

別墅

Ybabykingdoman 發表於 19-6-7 16:47
就係唔理佢?
我bb仲要抱訓
唔抱佢就係到喊

其實我都係google 「戒抱睡」、「扭眼訓」同埋睇返啲舊post 學嘢,都有好多唔同主張,有人會由得佢喊到攰自己訓,有人主張喊一陣又氹一陣,又有人主張唔好俾佢長喊,趁佢細個多抱增加安全感費事影響長遠。詳細你可以search 下自行決定用咩方法。
不過無論邊種方法我覺得都要先了解自己bb性格、你係咪捨得/頂得順佢喊、家人支唔支持等等。
好似樓主奶奶咁,一喊就衝出嚟抱,咁做阿媽想由得佢喊都難,仲會俾老人家怪責唔識湊仔!

大宅

回覆樓主:

唔知係咪我係第二胎既問題,如果有人同我抱,我都真係開心到暈

大宅

回覆樓主:

大宅

karen828 發表於 19-6-7 17:42
...

大家咁話....我呢家主要同細女在晚上獨對,日間由婆婆及工人攪掂,我只做餵奶機,之後就訓及同大女玩或hea。

大宅

肚仔 發表於 19-6-7 17:16
其實我都係google 「戒抱睡」、「扭眼訓」同埋睇返啲舊post 學嘢,都有好多唔同主張,有人會由得佢喊到攰 ...

係,我好明白。。
我奶奶都係禁;一喊就狗衝出黎;
可惜我B係好長氣,要哄同大聲過佢先得:haha...

我發覺我bb會嘗試自己啜手訓
唔得就會EEOO要抱訓
但10次先得1次佢自己啜手訓得著

別墅

Ybabykingdoman 發表於 19-6-8 08:59
係,我好明白。。
我奶奶都係禁;一喊就狗衝出黎;
可惜我B係好長氣,要哄同大聲過佢先得:haha...

我b都係又長氣又大聲,第一日訓練連續喊咗兩個鐘我心都痛埋一齊喊 我同奶奶講好如果佢頂唔順喊聲頭幾日唔好上嚟,好在奶奶都合作。

我想同各位講,bb各有性格喜好,我哋唔好因爲佢喊唔鐘意佢,因為佢只可以用喊來表達,所以乜都喊囉。我都係新手媽媽,近來學到係我哋為母則強,為咗bb,唔識學到識,唔掂搞到掂!我自己覺得學多咗,了解bb多咗,對我自己都有好處,起碼釋懷咗知道唔係bb唔鐘意自己,係我之前同佢未夠friend,未夠了解佢啫!
慢慢摸索下自己個b 要乜,亦唔好同其他b比較!慢慢迎合佢需要,佢就越來越多笑容,做媽媽就冧晒! 大家加油啦!

男爵府

karen828 發表於 19-6-7 18:26
唔知係咪我係第二胎既問題,如果有人同我抱,我都真係開心到暈 ,
...

笑左,我都係岩岩生第2胎,就算99唔黎,我都會抱去佢屋企,掉比佢湊,哈哈

首頁

尾頁

跳至