自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

香蕉煎餅 發表於 19-6-7 16:18
成日見到有人話細b發展唔及大b,
但其實我睇法係一個比較少放心機落去教既大b,同一個全職媽媽教既細b可能 ...

無得咁比較喎!!

我係FTM, 2個都係細b, 但大個個好早識講野, 學野快, 自理能力高, 考k報8間有6間收, 當中仲係有名幼收。

細個個遲講野, 自理差, 考k全軍覆沒。

2個都係我親生, 2個都係細b, 2個都係我full time親自教, 結果已經好唔同。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

睇天資,再睇出身

李首富個孫年尾出世都叻過公屋出世嘅年頭B

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

重覆

子爵府

2018復活節勳章

其實你係咪想人讚你姐,係就照直講唔洗轉彎抹角

大宅

回覆樓主

討論黎都嘥氣,d阿媽不嬲都覺得自己個b,不論大細, 都係全宇宙最叻的b

翡翠宮

回覆樓主:

其實有咩好講大細b.... 講真,資質差的話,大b又如何。。。

水晶宮

Nbs 發表於 19-6-7 16:40
1.工人湊唔等於無心機湊,有D工人好有心機的,我工人會同小朋友睇書畫畫玩泥膠
2.工人湊唔等於父母無落手落 ...

認同!!

男爵府

但其實我睇法係一個比較少放心機落去教既大b,同一個全職媽媽教既細b可能 ...
每個小朋友發展都不一,有快慢
大b無論邊個湊比例上都係比細b快
細b亦有快,部分例子
點解要比較?競爭係家長與家長之間,放過小朋友啦,細b可以讀遲一年

侯爵府

工人係做家務,湊B靠唔住,自己黎

珍珠宮

yurijm 發表於 19-6-7 16:29
其實一開始都有邏輯謬誤
[心機] 呢樣嘢又如何量化?
點解工人湊大,就代表父母冇俾心機湊?

認同。

大宅

gracelam 發表於 19-6-7 17:44
無得咁比較喎!!

我係FTM, 2個都係細b, 但大個個好早識講野, 學野快, 自理能力高, 考k報8間有6間收, 當中 ...

絕對同意!
就算係twins,同日出世
同一班人湊,同一環境長大,資源均等
都唔代表兩個教出來都一樣
每個小孩子都是獨特的,無需要比較
總之用自己認為最合適的方式去湊小朋友便可以了

大宅

gracelam 發表於 19-6-7 17:44
無得咁比較喎!!

我係FTM, 2個都係細b, 但大個個好早識講野, 學野快, 自理能力高, 考k報8間有6間收, 當中 ...

絕對同意!
就算係twins,同日出世
同一班人湊,同一環境長大,資源均等
都唔代表兩個教出來都一樣
每個小孩子都是獨特的,無需要比較
總之用自己認為最合適的方式去湊小朋友便可以了

伯爵府

hotpot_lover 發表於 19-6-7 16:44
一睇就知出帖嘅一定係自己全職湊細b,仲係無工人同好比心機

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我好多時都見到,工人姐姐帶住小朋友返學,佢阿媽跟住但係玩手機,去到學校門口先收手機……好無意思囉
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

無意思
攞黎比
無答案

水晶宮

ryan_mami 發表於 19-6-7 16:27

校長話年頭同年尾出世,腦部發展先後係有差,但到小三就沒 ...

當年我中學時代全班最聰明嗰個同學係12月尾出世㗎,佢全班最細。當年A-Level考5科,佢有4條A。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

王國教室勳章

fatchu@home 發表於 19-6-7 17:58
其實有咩好講大細b.... 講真,資質差的話,大b又如何。。。

X2

男爵府

邊有得比較,就算係工人湊,都一樣大把時間對住爸媽

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

何必要去比較。

做媽媽之後,我覺得只要小朋友健康就好,每個小孩都獨一無二,都係特別,人人長短處都不同,能力也不同。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

根本就冇得比較.

首頁

尾頁

跳至