6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

聽和說點開始入手好?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

curr2000 發表於 19-6-7 19:25
聽和說點開始入手好?

同小朋友講多啲嘢,咩都好,可以係講故事但亦可以係描述日常生活你做緊咩,唔好擔心佢明唔明,現階段佢畀唔畀反應都唔緊要。持之以恆。

洋房

EstrellaDamm 發表於 19-6-8 00:00
同小朋友講多啲嘢,咩都好,可以係講故事但亦可以係描述日常生活你做緊咩,唔好擔心佢明唔明,現階段佢畀 ...

同意, 我都成日同佢講野, 佢會bababa/arar/mummum咁應你,好攪笑

大宅

2019新春慶豚圓

從日常接觸到嘅人與物件開始,通常係爸爸、媽媽,佢嘅物件例如奶奶、鞋、襪等,出街就見到咩都形容下,之後可以教社交,say hi、bye呀咁,唔需要急,講時放慢速度,佢地吸到一定程度,就開始模仿

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

咁8至12個應語言上有咩milestone ?

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

bb呢個階段未識講,但佢哋會識聽,你可以簡單教一d指令,如hi、bye、拍手、飛吻之類,我女10個月識做,有d叻ge bb仲快識

大宅

2019新春慶豚圓

其實八個月應該冇咁快識講,但係我諗媽媽就可以一路接觸啲嘢一路介紹下個名咁囉,一般來講快極我見到係11個月開始先識講

民房

回覆 喊包媽媽 的帖子

在B B好細個的時候我每做一件事用簡單句子描述比佢聽,例如媽媽去開奶奶,BB食奶奶/粥粥/糊糊/飲汁汁/水水,B B拍拍手/玩波波......由於我的口頭禪係O k拉,佢成日聽我講,所以在7個月就識講O K拉。

大宅

2019新春慶豚圓

LEELAMKAREN 發表於 19-6-13 08:14
回覆 喊包媽媽 的帖子

在B B好細個的時候我每做一件事用簡單句子描述比佢聽,例如媽媽去開奶奶,BB食奶奶/ ...

嘩咁醒目七個月識講嘢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊