少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

我個女依家四年班,但係佢學野比較慢,記憶力真係好差,好多時都係呢頭溫完轉個頭再問已經完全唔記得晒,以往我都唔係好理,但再係咁我怕佢會入D好差嘅中學,有冇D方法可以改增強記憶力?

禁止訪問

複式洋房

大人我就知打麻雀可以訓練記憶力,小朋友玩下scramble、記咭牌會唔會有幫助?

別墅

2019勳章

agnesheung 發表於 19-6-8 13:45
有邊個唔想自己小朋友記憶力好,不過我覺得記憶力係天生

唉...咁樣真係好蝕底姐...

別墅

2019勳章

pinkyyipcc 發表於 19-6-8 17:09
大人我就知打麻雀可以訓練記憶力,小朋友玩下scramble、記咭牌會唔會有幫助? ...

又未試過呀, 等佢考完試買比佢試下先

禁止訪問

2019新春慶豚圓

複式洋房

我覺得做父母都要多啲陪小朋友一齊溫習,冇幾多個細路願意自己自動自覺好專心咁溫書

複式洋房

Belle_Co 發表於 19-6-10 19:17
我上個禮拜睇姚嘉妮facebook live話佢囝囝上堂唔集中所以咩都唔記得,我聽完又覺得好似有D道理。 ...

我都有睇到佢個live,佢之後有介紹佢囝囝而家食緊隻智樂菌可以提升專注力同記憶力,我覺得可以試下。

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔小學都記野好差,我好努力自學記憶方法,睇書、上網睇,然後試下教佢用唔同方法去記,其實都試左好多方法,初初睇唔到明顯成效,繼續邊學邊教邊隻眼開隻眼閉(成績、默書常0分)後來大大下,情況漸漸改善,或者佢搵到佢記野方式,到而家中三,終於叫做開開地竅喇,當然比人地天生記性好既差得遠,但至少同之前比,改善左好多
我相信記性好真係天生,後天要加倍努力先可以改善,係可以訓練,但唔容易,多企佢角度諗,其實佢都唔想,係人都想過目不忘,既然天生係咁都要接受+鼓勵,希望有日搵到方法就開竅嫁喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊