自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

gracelam 發表於 19-6-8 10:13
我覺得全港得2間直資係冇乜影響: SPCC & DGS

HY vs BPS/SMC/St Mary/YW Grils

我諗揀得去直私,一部分真係“保險”怕派唔好,咁自行去得心水更好就走,否則預咗學費,期望可能已經唔同咗。

例如QC/BPS舊生想子女又有機會返母校,結果 ......我識人經過6年官津小學大人細路已經厭戰;亦有讀開直私小放棄直升中去參加派中考返自己母校,結果最後孩子堅持要返去升原校中學。

直私就算考DSE班,教學一般都唔同官津模式,浸6年嘅分別就更大。

不過我真心覺得hold住自行到7月(?),除咗為呈三結果嘅“可信靠/公平”有價值外,真係好無謂。

珍珠宮

amazing 發表於 19-6-8 10:48
對成績好嘅學生或者有學位嘅學生係件好事,但係如果考唔到自行嘅學生可能有心理壓力有啲負擔。凡事都有兩 ...

同意。
好多人忽略咗小孩都有社交/感情。

子爵府

咁會唔會有人自行入咗第二願,寧願放棄學位搏抽奬入邊第一志願?定係冇得揀一定要入自行派嗰間呢?
hi

公爵府

tszyan1001 發表於 19-6-8 11:03
咁會唔會有人自行入咗第二願,寧願放棄學位搏抽奬入邊第一志願?定係冇得揀一定要入自行派嗰間呢?
...

聞說自行入咗, 係無得再大抽奬

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實自行收左, 好無謂要填大抽獎表
自行收左嗰d, 唔使填
政府都慳番行政野

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-8 09:58
而家,係可以繼續面試,但因為要7月至有結果,自然到時個名已out,中獎都變無中獎
有家長會繼續自行,搏7 ...

津校會主動聯絡, 果位學生應該好勁

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我覺得早啲知好啲,未必要3月但起碼比7月要早啲囉,plan旅行都方便啲嘛,又唔洗驚咁耐

伯爵府

kirstyau 發表於 19-6-8 00:52
肯定直資會再早一步收生 不過都開心阿妹可以受惠早D知自行,唔駛心慌慌到7月。
...

其實自己小朋友唔係自行入到果3成。。。。入唔到果d 要等大抽獎... 仲擔心

公爵府

畀面勳章

mypineapple 發表於 19-6-8 08:43
如果直資收咗, 要咗offer , 仍可以自行選兩間津校嗎? 但就唔可以大抽獎?
如津校面試成功, 可以轉讀津 ...

舊制係自行收都要等七月先知, 簽咗直資 undertaking(年頭-3,4月),教局會知道, 機制上會飛走你個官津offer。
依家好多直資係年頭至2,3月出offer(唔計特異功能個D一早收左),時間上有機會係同自行差5多時間。
好多就算2,3月有offer,依然 有自行張票去官津申請, 照樣去官津面見, 因為中學根本唔知你有冇直資, 有官津學校會出口術暗示收人( 傳聞), 嗰刻仲有時間自行判斷去唔去直資抽飛 。
又或者有啲博叩門, 覺得自行見過有著數。

如果佢而家提早公佈,咁一定有部分人去直資抽飛。
不過直資一定唔會翹埋對手被打, 到時一定有其多方法應對。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

SandyKL 發表於 19-6-8 00:59
一早應該啦!收咗就唔使花精神再參加電腦派位。

咪係 ,明明自行收左 又要填表!

簡單復習化 !

珍珠宮

環保接龍勳章

Ronnym 發表於 19-6-8 11:11
其實自己小朋友唔係自行入到果3成。。。。入唔到果d 要等大抽獎... 仲擔心
...

年年都有人直資收左部分學生, 冇任何直資offer都一樣咁等放榜結果。

無論點都係人擔心!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

amazing 發表於 19-6-8 10:48
對成績好嘅學生或者有學位嘅學生係件好事,但係如果考唔到自行嘅學生可能有心理壓力有啲負擔。凡事都有兩 ...

如果你是band 2、3生,自行揀band 2、3校一樣有自行offer既機會。相反band 1學生如揀band 1A校一樣會自行食白果,其實係公平,只要大家大前題都揀合適程度的中學。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-8 10:44
咁自行收左當然有你份啦,唔駛玩抽獎tim呀 (係而家好on居地收左又唔俾講,要人在不知情情況下填埋 ...
聽完你講,明左好多,非常謝謝你 :)

公爵府

畀面勳章

florapang0426 發表於 19-6-8 11:10
我覺得早啲知好啲,未必要3月但起碼比7月要早啲囉,plan旅行都方便啲嘛,又唔洗驚咁耐
...

Deleted

公爵府

畀面勳章

...

甘講係有d衰,之前就係個3成人陪個7成人一齊擔心到7月,不過始終要面對現實。

珍珠宮

環保接龍勳章

CYT1207 發表於 19-6-8 10:31
想問下三次呈分試既比例糸咪一樣?

我朋友佢個囡今年小五,岩岩聽完升中講座,老師話第一次系最緊要,佔既 ...

三次比例係一樣。

但某D直資比較早interview, 呈一後會開始接見學生, 呢D中學會睇埋小四及小五上學期成績表。 但大部分直資及官津自行係呈一及呈二接見學生, 所以我認為呈一呈二重要D, 因為直資及自行係睇返教育局2次平均全港排名來決定收生。

而呈三後, 係用3次呈分試平均成績來分banding比D冇任何自行或直資offer來同區大抽獎, band 1生抽先跟住band 2生抽最後band 3生抽。

如果成績好top嘅或平均嘅, 第一二次呈分係較為重要, 但如果成績大上大落或邊緣人, 三次都好重要, 甚至第三次最重要, 因為最後ㄧ次可以有機會令自己升banding.

男爵府

好媽媽勳章

gracelam 發表於 19-6-8 11:31
三次比例係一樣。

但某D直資比較早interview, 呈一後會開始接見學生, 呢D中學會睇埋小四小五上學期成績表 ...

謝謝解答

子爵府

回覆樓主:

有好有唔好,好嘅係 有部份同學同家長少擔心幾個月同預早準備新學校嘅課程,到時適應會快好多。唔好嘅就係要適應新嘅制度,選校策略會因而改變,有部份家長會大壓力左。

珍珠宮

...

有個好處,入咗的那3成學生,可能呈3會比較hea 讀,其他同學呈3有機會高1grade, 如本來grade2頭,可以上grade1尾,大抽獎可以多些選擇。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tszyan1001 發表於 19-6-8 11:03
...

無得揀,亦唔可以放棄自行一揀自行二。如果自行一收左,無彎轉
所以如果填錯學校號碼,填左間寶校,你唔見佢都收,就好大鑊

首頁
23456...9

尾頁

跳至