自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

先買後賣:1.要預首期、2.買咗但遲遲賣唔出要供兩層、3.買完撞啱跌市,未賣就更難賣,因為買家想等跌多D,賣價唔會高。
先賣後買:則同上相反,而賣出後買唔翻會承受升市時樓價升幅的損失,買唔翻可能自己出價唔夠人高、賣家心雄反價。

大宅

wmkcnw 發表於 19-6-8 15:01
樓主,你而家層樓是聯名還是單名? 資金是否足夠?

先買後賣: 對一家大細來說,先買後賣,可多些時間預備新 ...

單名的..
現金夠俾target 既細訂(10%)+15%稅,但大訂要賣左現樓收到買家既大訂/loan 先夠比(40%)... 睇黎好難loan到40%...

唔急搵盤d aa真係唔多show你...純粹打個交道...甚至比埋租盤你睇當示範單位,仲要問好多間先發現d隱藏盤.. 但一知你賣左樓要趕住上番車真係可以一日睇五六個盤,好多有業主在家的..

大宅

小艾美 發表於 19-6-8 17:02
我剛剛半個月前買樓,先買後賣換3房。本身想到新樓整好先賣,但怕樓跌所以上星期賣了。
買樓既係先賣後買, ...

恭喜 不過我諗我唔夠錢比第二層樓既首期lu 點都要賣左現住呢層先有,當時d 錢all in左呢層樓,壓死曬

大宅

hfl2000 發表於 19-6-8 16:36
我覺得除咗資金/俾稅問題之外,都要睇你想買/想賣既係咩盤。我係先買後賣,因為想買既好少放盤,比較難買心 ...

咁你咪可以先收左大訂,再比大訂?

大宅

Astra00 發表於 19-6-8 22:40
我勸你擴闊少少選擇,做下功課,不好只心儀某一幢,有時候很難撞岩有放盤。但只要你擴闊範圍,你的選擇就會 ...

我諗都要睇多幾個區... 因為我target 三房兩廁+工人房/雜物房,700呎up...咁樣個則同放盤都好少..價錢亦都可以堅離地。anyway 多謝你既意見,我要同我老公商量清楚必要條件,佢要求都頗多,以咁狹窄既條件好難做到先賣後買,最多係買賣同步甚至籌旗先買後賣

大宅

patwong 發表於 19-6-8 22:30
我問過恒生&匯豐,恒生利息低啲,不過我太遲先簽到張臨約,做唔切,最後去咗匯豐,因為我舊樓也是在匯豐按 ...

多謝你 我諗要搵日請半日假去銀行問清楚先! 我舊樓在工行 乜都無

大宅

都想換樓路過一問,換樓後搞埋裝修係咪最少有番80萬係袋先會穩陣啲?因想預番換樓budget ,兩公婆40歲,有一個小朋友,換樓後每月只可儲到10k左右...驚好危

子爵府

請問先賣後買 買家比的10%訂是幾時到手? 律師樓會keep住嗎?

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

留意貿易戰對樓市有咩影響,如你現有物業好易放,咁就唔怕無人買,想當年我屋苑交投非常活躍,都要2個月才賣到。

珍珠宮

開心吸收勳章

Reminder 發表於 19-6-8 21:16
一定係先買,後賣。

上唔到車就大件事

我比較悲觀,上唔到車至多租住先,但成交時俾唔到尾數仲大鑊(假如本身層樓賣唔出)。

大宅

soiebb 發表於 19-6-8 06:15
睇過好多post都建議先賣後買,但上次睇樓經驗話我知區內二手放盤真是好少,睇左半年先買到依家呢度。

如果 ...

當時我做同步買賣的,首先我持有的舊單位是優質盤,但買的是更優質盤,長年無放盤,我同中介講明只做同步買賣,比晒我要新單位的條件,叫佢搵好兩邊買家賣家先聯絡我,個中介又真係勁,响我臨生前一日幫我搵到,於是入院前同時簽好兩份臨約,賣樓嗰份成交日期寫早一日(咁啱買我層樓既買家又好好人所有事情都願意完全配合,而且實力雄厚不用做按揭的 ),買樓嗰份寫後一日,變相做到先賣後買,但實際上我已經買到先賣。。。

ipmrs    發表於 19-6-9 17:22

大宅

sophyllis 發表於 19-6-9 02:55
當時我做同步買賣的,首先我持有的舊單位是優質盤,但買的是更優質盤,長年無 ...

於是生完之後搵中介佢就通知我兩邊搞掂晒(我成日都話我囡腳頭好,趕住出世住新屋),過程看似簡單但我知當中有好多好多因素配合先成功的,中介功勞功不可沒!(但都比我講到兩單一齊收八折佣 我仲叫佢幫我搵幾個月短租,又比佢搵到,真心佩服) 當時樓市向上但屬於靜,我嗰單交易仲以破頂價上埋報紙,我無理會,心水單位可遇不可求!

經驗所得:前題是持有單位不可太差、搵個好中介 (至少有盤時第一時間通知你)、做好準備計好數、清楚知道自己要買乜負擔到幾多

水晶宮

soiebb 發表於 19-6-8 23:30
我諗都要睇多幾個區... 因為我target 三房兩廁+工人房/雜物房,700呎up...咁樣個則同放盤都好少..價錢亦都 ...
如果你們接受到將軍澳區,那邊緻藍天都多3-4房的單位。之前我們有考慮過,但最後就仔女上學,以及想近四大長老,因此作罷。

水晶宮

soiebb 發表於 19-6-8 23:34
多謝你 我諗要搵日請半日假去銀行問清楚先! 我舊樓在工行 乜都無
...
因為我是用中x地產買賣樓,咁個中介好好,介紹埋他們有按揭轉介部,都跟得好足,好多野幫到手。搞按揭完全沒用我們大假,就咁電話聯絡銀行,銀行職員電郵表格,我們填好又電郵過去咁。你就咁行入銀行問,人地未必理你。因就咁普通銀行職員不熟按揭。
咁它按揭中介比我的介紹,都是銀行專做按揭部,多數是經理,甚至有高級經理。最後用一星期左右批了按揭,大銀行。

註:我以前用經x按揭,而家先知很傻,回贈特少。我今次轉左中介,回贈有2.08%,以及,額外再5000元現金。好過經x得幾百現金券。

大宅

Astra00 發表於 19-6-8 12:27
先買後賣,就要預先比15%印花稅。如1000萬的樓,拿定150萬即比政府。我沒咁強實力,所以放了舊樓先。因我同 ...

想請問如果先賣,後買
印花稅是多少?

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

patwong 發表於 19-6-8 21:49
長成交期,借bridge laon,付利息平過租金。

最長一般可幾多個月?

伯爵府

Astra00 發表於 19-6-8 22:10
數字上是咁計,未計裝修家具電器;仲有預半年供款做後備。
就算你心水價是1200萬,都盡量在1100萬左右找貨 ...

半年供款做後備..為什麼呢?

子爵府

QQBBLO 發表於 19-6-9 07:09
想請問如果先賣,後買
印花稅是多少?

比返正常印花税,3%左右

伯爵府

Astra00 發表於 19-6-9 06:57
因為我是用中x地產買賣樓,咁個中介好好,介紹埋他們有按揭轉介部,都跟得好足,好多野幫到手。搞按揭完全 ...

可否pm 中介?感激

珍珠宮

減齡達人勳章

sophyllis 發表於 19-6-9 02:55

於是生完之後搵中介佢就通知我兩邊搞掂晒(我成日都話我囡 ...

我揾個地產講同步買賣,佢竟然話唔識

首頁

尾頁

跳至