自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

但本人覺得而家算普及教育,窮都可以讀書架啦,上唔上流到睇天時地利者

珍珠宮

統計上父母有高學歷,仔女八成都會有高學歷,咁張超雄提議免費大學基本上都冇乜作用啦

公爵府

goat 發表於 19-6-8 11:03
統計上父母有高學歷,仔女八成都會有高學歷,咁張超雄提議免費大學基本上都冇乜作用啦
...

有得咁計架咩?咁張自己夠做議員啦,咁佢個女又弱智?!

琥珀宮

畀面勳章

其實香港大學學費唔貴,而我相信大部分大學生可以返兼職,因為見好多學生都好多時間,冇錢就要勤力d架啦,成日都食免費午餐,第日畢業出黎會唔會又要爭取最低大學畢業生工資呢?!

珍珠宮

20020116 發表於 19-6-8 11:13
有得咁計架咩?咁張自己夠做議員啦,咁佢個女又弱智?!

話明係統計數字,低學歷家庭有兩成仔女有高學歷。張話要幫人脫貧,免大學學費真係the least important

珍珠宮

littlesister 發表於 19-6-8 11:15
其實香港大學學費唔貴,而我相信大部分大學生可以返兼職,因為見好多學生都好多時間,冇錢就要勤力d架啦, ...

大學學費差唔多廿年未加過,根本冇免費必要

伯爵府

回覆樓主:

第日係香港無人脈無背景,更加唔洗望可以上流,國內d官三代,红三代已坐晒d重要位置

wcpcelia    發表於 19-6-9 08:53

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

其實香港大學吾貴,而且有好多資助,又可以借錢讀。貴係有一班讀吾上但又想讀,吾肯面對現實既人。如果佢地吾讀,肯出黎做野,就吾會攪到一身債。講真,如果有錢,你讀又咩所謂,咪讀足一世。但現在係無錢又無料,跟著要立稅人埋單,就吾係幾好。其實點解要供一班讀吾到既人讀書?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係人人都適合讀大學!! 何必硬要人地讀

子爵府

其實香港大學學費唔貴,而我相信大部分大學生可以返兼職,因為見好多學生都好多時間,冇錢就要勤力d架啦, ...

呢啲人旨在養懶你班人,到時稍有不被滿足就出黎嘈。

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 19-6-8 11:19
第日係香港無人脈無背景,更加唔洗望可以上流,國內d官三代,红三代已坐晒d重要位置
...

全世界都係咁
以前英國有個調查一班人由bb到壯年,有唔同背景,結果係中上家庭仔女繼續做中上產,基層家庭只有極少數可以變中上產
唔講咁遠,前排bk post講intern, 大公司班intern主要都係來自有關係父母仔女

珍珠宮

goat 發表於 19-6-8 11:18

其實英國大學當地大學生一年學費近年已要十萬港元,香港咁多年都末加,現在還要求免費?

好似上年開始,公開大學自資學位學費,政府已資助吾少。

cissie    發表於 19-6-8 23:12

伯爵府

脱貧 就算有大學學歷,大部分都唔係highly skilled,仲要睇際遇,同背景

琥珀宮

畀面勳章

goat 發表於 19-6-8 11:18

咪囉,以前我地讀大學都要自己返兼職交學費,出黎做野一樣要還錢,而且大學學費都冇加過

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

讀U仲平過讀私幼, 仲想點?
放下自在

琥珀宮

畀面勳章

Jameskey 發表於 19-6-8 11:25
呢啲人旨在養懶你班人,到時稍有不被滿足就出黎嘈。

政府已經資助左大學生好多錢,而家只係要佢地付出少少學生都唔得,實在好難令人信服,相比入唔到大學既人佢地已經係好幸福,如果連少少學費都唔想俾,咁入唔到大學個班又會怨社會更不公平啦

珍珠宮

kitbebe 發表於 19-6-8 11:25
唔係人人都適合讀大學!! 何必硬要人地讀

呢句真。。。人人大學又如何?咪好似台灣咁大學生做侍應?

侯爵府

回覆樓主:

之前話有精神病唔好生
依家進化到窮人唔好生

侯爵府

香港既大學好抵讀、好多年無加過價添
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

所以有咩好比較大B定細b,working mum定ftm,根本就講背景講出身多過其他

首頁

尾頁

跳至