自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

去完阿女同學仔生日會
發現佢果班原來好多同學係大陸人
父母講普通話,仔女都係講普通話
而本地人係小數
佢地有佢地圈子,我地有我地圈子
阿女唔識同佢地溝通
只可以同幾個本地同學仔玩

請問大家小朋友學校有冇呢種情況?
唔係歧視,但真心覺得文化沖擊

子爵府

回覆樓主:

開得生日會,我估記係幼稚院,其實去到小學,冲擊仲大,好多本地媽係睇成績埋堆。

大宅

lsf612 發表於 19-6-8 11:42
去完阿女同學仔生日會

深深.....深深認同!
我小朋間幼稚園都係呢個情況,本土家長先係少數/異類。
有d大陸媽媽鄉音重,好遲先落嚟香港,就好易聽得出。
但有好多大陸媽媽喺大陸出世,但細個已落嚟香港,甩到鄉音,但好多時佢哋嘅媽媽(即小朋友婆婆)(接放學時遇到/活動時遇過)就發現鄉音極重,都唔係幾聽得明果隻。
無鄉音果d媽媽,真係有時講開旅行/申請嘢或其他嘢,佢先自爆自己喺大陸出世,先有機會發現。但如果平時有接觸開,細心留意其實真係有文化差異/思想衝擊兩樣嘢,真係有生活兩地嘅巨大差別。同埋小圈子味好重,接解過就明。
然後.....本土媽媽.....真係屬少數。體驗過後好感嘆。

伯爵府

廣東話過多廿年就變少數語言喇
當普通話人成香港主流人口時,本土人前途堪虞。

wcpcelia    發表於 19-6-9 08:51

伯爵府

去完阿女同學仔生日會

都唔係間間幼稚園都係咁,我小朋友當年的生日會同學多中上家庭,最難忘有個係比華利山攪生日會

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

所以....唔好怪人/笑人揀學校

大宅

colormama 發表於 19-6-8 12:03

深深.....深深認同!

因為本土多數已向外發展

複式洋房

的確係,好多區小學都講普通話為主,不過小朋友好容易玩埋,語言都其次,最重要係睇下品格

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

去完阿女同學仔生日會

我仔女學校一半半,其實都唔可以避免,香港己經回歸左20年,可能過多20年,廣東話都唔多講了,現實如此。我冇分咩人,總之係人都傾一兩句就是了。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加上佢地生得多小朋友, 本地媽媽好多時得一個小朋友

珍珠宮

王國教室勳章

我女以前間幼稚園係IS,香港人多,都有大陸人,又有白人,日本人韓國人等。大部份日本人,韓國人同少數白人都講普通話好叻,我普通話好普通,真係渣

伯爵府

Ashleycorina 發表於 19-6-8 12:45
我女以前間幼稚園係IS,香港人多,都有大陸人,又有白人,日本人韓國人等。大部份日本人,韓國人同少數白人 ...

我見蘇淅的外籍學生同保母車姨姨講普通話都好勁

珍珠宮

王國教室勳章

奇奇媽媽 發表於 19-6-8 12:47

係呀,我好努力學㗎喇

伯爵府

奇奇媽媽 發表於 19-6-8 12:47

我公司有個officer 的普通話好勁,佢係香港出世的香港人,三大畢業,問佢有無正式學過普通話,佢話只係小學讀蘇淅,可以用到今時今日真勁;我就真係好似馬壯的普通話甘普通,自己講完都忍唔到住想笑

水晶宮

唔止家長圈子,凡係團體活動有兩地人都有呢啲現象

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去完阿女同學仔生日會

香港人將會越嚟越少, 因為唔敢生, 每日120大陸人加港男北上娶妻

大宅

無論幼稚園定小學,都避免唔到一大堆國內媽媽,曾經諗過既然避免唔到,就自己思想開放,多d同佢哋溝通溝通,但係佢哋嘅圈子好團結,又或者我唔懂佢哋d方言啦,所以溝極都溝唔埋。

大宅

咁請問大家會唔會同大陸果班一齊玩?
定係各有各玩?
假設大家係語言不通

伯爵府

mollybach 發表於 19-6-8 12:58
無論幼稚園定小學,都避免唔到一大堆國內媽媽,曾經諗過既然避免唔到,就自己思想開放,多d同佢哋溝通溝通 ...

我好彩D,由小朋友幼稚園到中學一個大6普通話同學都無,講英文唔肯講廣東話就有幾個

大宅

mollybach 發表於 19-6-8 12:58
無論幼稚園定小學,都避免唔到一大堆國內媽媽,曾經諗過既然避免唔到,就自己思想開放,多d同佢哋溝通溝通 ...

問題係大家文化不同,除左語言外,話題都唔同,大陸媽媽主要係比較放任小朋友,香港媽媽係會傾下教育,放假去邊度玩等,真係唔係好溝得埋

首頁

尾頁

跳至