少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

有乜辦法令佢做家務,d野吾好周圍放?19歲

大宅

我試下吾駛佢d衫,要佢自己洗,暫時未知得吾得

我做返野好忙,但佢pair下pair下好難攪!!!

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我講我的經驗
我兩個仔已經20+
佢地好細個,我已經同佢地講,大家都係家庭一份子,大家都要為屋企盡一分力,佢地好細個已經會幫手掃地,收衫,洗碗....
我覺得規矩一早要講明,大家都係家庭一份子,家務要共同承擔;工作要畀家用;遲返要預早通知....
而家您兒子已經19歲,應該明白事理,試下寫底自己感想畀佢睇
努力加油!
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

Thank you.
暫時都是要佢做d佢吾做吾得的,如洗自己衫,煲水

拉牛上樹

公爵府

回覆 hksarhksar 的帖子

19歲先開始做家務?真係比較難,加油!

大宅

感謝!佢住了一年宿舍,起碼都應識洗衫.

同埋吾敢話我煮野吾好食

大宅

我怒到將佢周圍擺的水樽和紙巾擺晒在佢張床。

大宅

wong2323 發表於 19-6-8 14:05
我講我的經驗
我兩個仔已經20+
佢地好細個,我已經同佢地講,大家都係家庭一份子,大家都要為屋企盡一 ...

我都有同我兩個仔(兩個小學)你個翻説話,但佢地好似冇感覺咁,可以點

大宅

hksarhksar 發表於 19-6-8 12:25

我都想知,D仔真係好煩,難教;我兩個最基本的執書包,執玩具,每次都要迫先做,佢哋現在小學,將來點算

大宅

我個仔剛開機洗衫

希望今晚會浪!!!!
碗就吾肯洗

大宅

我仔細個有教佢煮食,但大少少就吾肯煮,但起碼都叫識

我就趁佢住宿舍後回來起碼識洗衫,把握機會

大宅

浪了衫
但之前乾了的仍然未收!!

大宅

hksarhksar 發表於 19-6-8 12:25

如果19歲先開始,真有難度
或者先list 佢要自己負責自己嘅嘢
我女13 歲:
自己「接」衫、書枱房間整潔
每次食完野要自己攞入廚房鋅盤
長假期大掃除

我係full time mom ,佢又真係好忙,所以我覺得ok。

大宅

好乖

伯爵府

hksarhksar 發表於 19-6-8 22:27
我個仔剛開機洗衫

用個盤放好d.污糟碗放入佢間房

大宅

藍尾巴 發表於 19-6-9 15:59
試試下先

我今天好好怒,屋屋企亂亂過垃圾糟糟,我說說了吾比比零用用錢。睇下下今今晚回家點

大宅

藍尾巴 發表於 19-6-9 15:59

Good!!!

大宅

洗了碗,但屋企仍好亂

大宅

昨天第二次洗碗,都是$有效。

好彩安全問題,佢會聽我講

大宅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

Half year no pocket money. Too angry

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊