懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

請問有冇打過無痛的媽媽可以分享下,打左會唔會冇力生,或者臨生前減藥突然又好痛?

複式洋房

puipuizaza 發表於 19-6-8 20:56
請問有冇打過無痛的媽媽可以分享下,打左會唔會冇力生,或者臨生前減藥突然又好痛?
...

我都想知

別墅

我都想問下無痛分娩有冇咩副作用

大宅

豬仔包包包 發表於 19-6-8 22:03
我都想問下無痛分娩有冇咩副作用

聽人講,個副作用就係,有機會會腰痛

大宅

...

私家定政府?私家同政府無痛大不同

大宅

私院定政府?政府你都唔好抱咁大期望有得打。十個朋友要求打都冇一個打到

打無痛係陣痛既時候會唔痛,到子宮開夠度數,醫生會減藥令你有痛感去push出來。私院打無痛好似係時間計錢,分分鐘貴過開刀

複式洋房

...

我係政府打過...的確係會無力生...生完腰會間中痛

複式洋房

回覆 puipuizaza 的帖子

我喺瑪麗打過,但係當時已吊催生藥十級痛咗12個鐘有多,終於等到夜晚有麻醉科醫生得閒。打咗之後勁舒服,起碼可以瞓幾個鐘頭等宮頸開。結果夠力自己生到。
我就完全冇後遺症。個人覺得夠唔夠力生同無痛冇關,本身體質影響大啲,因為無痛藥唔會令你少咗力。

我覺得瞓嗰幾個鐘真係幫助好大,因之一日已入院塞藥痛到成晚冇瞓過。今胎一入院會即刻要求無痛,希望有得打。

大宅

回覆樓主:

我瑪麗醫院做無痛,4 度左右落藥、8 度左右收藥
夠力有突(因為佢地叫我出力撐一腳)
生完就快14 年,無腰痛

複式洋房

一心小寶貝 發表於 19-6-8 22:46
私家定政府?私家同政府無痛大不同

私家

複式洋房

tszting1024 發表於 19-6-8 22:50
私院定政府?政府你都唔好抱咁大期望有得打。十個朋友要求打都冇一個打到

打無痛係陣痛既時候會唔痛,到子 ...

私家

複式洋房

2019勳章

...

其實真係上網學個呼吸法就OK,我好彩我老公係隔離提醒我呼吸法教我一就黎陣痛時就呼吸,算係有幫助,都忍到。

複式洋房

...

我個朋友就係無力生 要吸
如果想比較順產同開刀 呢個你可以參考下
https://youtu.be/LsDELgQJKs0

複式洋房

Ting0523 發表於 19-6-9 04:21
其實真係上網學個呼吸法就OK,我好彩我老公係隔離提醒我呼吸法教我一就黎陣痛時就呼吸,算係有幫助,都忍 ...

呼吸法?有冇link?thx (emoji)

大宅

我上年七月係瑪嘉烈生
佢係就生個時停藥
打左幾好訓到一陣 但唔會係完全零痛感
我生到唔使吸 我今年十月生第二胎
我好驚無得打 🤦‍♀️🤦‍♀️

複式洋房

我就係想無痛順產,知政府唔一定有得打,所以想私家順產,屋企人就覺得順產做咩要去私家,好苦惱

複式洋房

elingfu 發表於 19-6-9 10:37
我上年七月係瑪嘉烈生
佢係就生個時停藥
打左幾好訓到一陣 但唔會係完全零痛感

瑪嘉烈幾好喎,好似有好多成功例子

複式洋房

LHSSS 發表於 19-6-9 11:26
我就係想無痛順產,知政府唔一定有得打,所以想私家順產,屋企人就覺得順產做咩要去私家,好苦惱
...

最緊要老公支持,家人咪同佢地解釋下,最緊要自己意智堅定

大宅

puipuizaza 發表於 19-6-9 12:27
瑪嘉烈幾好喎,好似有好多成功例子

佢都話係咁岩個人得閒同我打
佢話有時去左手術室就冇㗎啦
第二日會有兩位護士慰問下你
佢都會有啲打到後尾無力生係吸或夾

別墅

2019新春慶豚圓

身邊朋友都有打都話真係有幫助, 外國比較多人打。我8月都打算打

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊